Megjelent a Magyar Közlönyben az élelmiszerárstopról szóló kormányrendelet, amely segítségével a legrészletesebb információkat kaphatjuk.

Hogy segítsünk értelmezni a Közlöny sorait, összefoglaltuk az eddigieket:

Előzmények

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a magas infláció miatt február 1-jétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell állítani a 2021. október 15-ei árakra.

Egy nappal később, a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a csirkefarhát árát is befagyasztják.

Mit is jelent valójában az élelmiszerárstop? – fotó: Shutterstock

A közösségi háló és több média felületén is elkezdődtek a találgatások az árstoppal kapcsolatban, így fontosnak tartjuk a tényekre hagyatkozva összegezni a legfontosabb tudnivalókat:

Az árstop 2022. február 1. és 2022. május 1. közötti időszakban lesz érvényben.

Íme a hatósági áras termékek listája:

  • kristálycukor (fehér cukor),
  • búzafinomliszt BL 55,
  • finomított napraforgó étolaj,
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

A kormányrendelet azt is kifejti, hogy mit jelent az október 15-ei árszint:

ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni, ha pedig az a) pont szerinti bruttó kiskereskedelmi ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll.

A kormányrendelet előírja, hogy a kereskedők kötelesek a 2021. október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására.

Emellett az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást is ki kell tenniük az üzletben jól látható helyre, csomagküldő kereskedelem esetén pedig a nyitólapon kell ezt közzétenni.

Ha egy kereskedő nem tartja be a kormányrendelet előírásait, és erről a hatóság tudomást szerez, akkor 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot is kaphat. Ismételt jogsértés esetén akár a kereskedő tevékenységét is felfüggeszthetik, ennek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.

Tekintse át korábbi cikkeinket a témában:

Mire számíthat a termelő és a fogyasztó az élelmiszerárstop után?

Hiába az élelmiszerárstop, idén további drágulás jöhet