Az idei tavaszi időjárás sem normális, de ehhez lassan már hozzá kell szoknunk – közölte az Indexxel Apáti Ferenc, a terméktanács elnöke. Mint mondta, az egyre gyakoribb enyhe januári, februári idő miatt rendkívül korán megindul a fák rügypattanása, virágzása. Így a március-április folyamán visszatérő többnapos fagyok óriási károkat okoznak, nemcsak a hazai, hanem az európai gyümölcstermésben is.

A hajnali fagy miatt deres növény Nagykanizsa közelében egy legelőn 2017. május 10-én

A termelők még reménykednek egy egy normális szezonban, de a fagy bármikor közbeszólhat – fotó: MTI/Varga György

Kajszibarackból és őszibarackból már látszik, hogy hatalmas lesz a terméskiesés, hazai és európai szinten egyaránt, így ezekért a gyümölcsökért kell majd többet fizetni. A szakember szerint a hónapban számos gyümölcsfaj virágzik, ezért a termelők még reménykednek. De május közepéig még bármikor jöhetnek újabb éjszakai fagyok, melyek néhány óra leforgása alatt teljesen átírhatják az idei gyümölcspiacot.

Apáti Ferenc portálnak elmondta, hogy az időjárás miatt az ilyenkor szokásoshoz képest két-három hetes csúszásban van a termés, de most még megvan az esély egy normális szezonra, közepes árszínvonallal. A szakember hozzátette ugyanakkor, még a szamócaszezont is átírhatja bármikor egy éjszakai fagy, jelentős terméskiesést, és magas árakat eredményezve.