Csehországban jelenleg 4.259 gazdaság folytat biogazdálkodást, összesen mintegy 505.000 hektárnyi területen, azaz az ország mezőgazdasági területének 12 százalékán. Az így hasznosított terület a legutóbbi 10 évben – évi 7 százalékkal növekedve – megduplázódott, a biogazdálkodásban tartott állatok száma pedig megháromszorozódott (jelenleg 328.000 szarvasmarha).
A biotermesztésbe vont terület nagysága 10 év alatt megduplázódott – fotó: Shutterstock
A cseh biogazdálkodás magas részaránya arra utal, hogy az ország helyesen ismerte fel, miszerint a hagyományos növényi termékek kibocsátását – az európai piacok telítettsége mellett – nem célszerű növelni. Ezeket a termékeket, főleg a legnagyobb feleslegben képződő gabonát Európában nehéz eladni, tengeri kikötő hiányában pedig csak nagyon drágán lehet tengerentúlra szállítani. Ugyanakkor a biotermékek könnyebben értékesíthetők, és egységnyi területről nagyobb nyereséget képesek produkálni.
Ezt a hozzáállást tükrözi az a tény is, hogy a csehországi biogazdálkodás főleg az ország nyugati, hegyvidéki, azaz a hagyományos növénytermesztés szempontjából kedvezőtlen területeire koncentrálódik. Talán Magyarországnak is célszerű lenne ezt az egyszerű okfejtést megszívlelnie, és a cseh példát követnie.