Az amerikai fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi érdekképviseletek egy emberként ünnepelték győzelmüket, amikor

a Monsanto-Bayer vállalat bejelentette Leverkusenben, hogy 2023-tól befejezi a glifozát-alapú gyomirtó szereinek – köztük kiemelt termékének, a Roundup-nak az értékesítését az Egyesült Államokban, a lakossági gyepápolási és kertészeti szegmensben.

– számolt be az eseményről a Center For Food Safety hivatalos portál.

A világvállalat ugyanakkor kijelentette, hogy "alternatív hatóanyagokra támaszkodó" készítmények fejlesztésére és gyártására fog áttérni a lakossági felhasználók számára, hogy "a pereskedési kockázatokat csökkentsék" – és határozottan hangsúlyozta, hogy ezt a döntést és nem a növényvédőszer biztonsági kockázata miatt hozta meg.

napraforgó deszikkálás

A fotó illusztráció a napraforgó deszikkálásról – forrás: Agroinform.hu

Andrew Kimbrell, az Élelmiszerbiztonsági Központ ügyvezető igazgatója a bejelentéssel kapcsolatban így nyilatkozott:

"A Bayer döntése, miszerint befejezi a Roundup amerikai lakossági célú értékesítését, történelmi győzelem a közegészségügy és a környezet számára egyaránt.

Azonban, mivel ennek a mérgező anyagnak a mezőgazdasági, nagyüzemi felhasználása változatlanul folytatódik, így a mezőgazdasági dolgozóink és a fogyasztók továbbra is veszélyben vannak. Itt az ideje, hogy a Környezetvédelmi Ügynökség cselekedjen és betiltsa glifozát mindennemű felhasználását! "

A Glifozát-ügy háttér-információjaként olvassák el korábbi cikkünket:

Tovább dagad a glifozát-botrány: 400 ezer eurós pénzbüntetést szabtak ki a Monsantóra

 

Forrás: A Center For Food Safety hivatalos portál cikkét fordította: Igric Dominika / Agroinform.hu