A Horizont Európa az Európai Unió hétéves kutatási és innovációs keretprogramja, amely 2021-től indul és 2027-ig tart. A program általános célja, hogy biztosítsa az Unió kutatási és innovációs-beruházásainak tudományos, technológiai, gazdasági és társadalmi hatásait – tájékoztat az agrárkamara.

A Horizont Európa teljes költségvetése várhatóan 100 milliárd euró lesz. Elődjéhez hasonlóan ez a program is három pillérre épül majd: tudományos kiválóság, globális kihívások és az európai ipar versenyképessége, valamint innovatív Európa.

Az agrárium várhatóan a források 10%-át, azaz 10 milliárd eurót kap majd – fotó: Shutterstock

Az agrár-élelmiszeripari szereplőket leginkább a II. pillér, 6. („Élelmiszer, biomassza-alapú gazdaság, természeti erőforrások, mezőgazdaság és környezetvédelem”) csoportjába sorolt pályázati felhívások fogják érinteni. A kutatási keretprogram várhatóan 10%-át, azaz 10 milliárd eurót fognak ehhez a csoporthoz rendelni.

A 6. csoport alapelve, hogy gazdasági és társadalmi átalakulás szükséges a környezetpusztulás és a biodiverzitás csökkenésének megállítása, valamint a természeti erőforrások hatékonyabb kezelése érdekében. Emellett az Unió éghajlati célkitűzéseit, valamint az élelmiszer- és vízbiztonságot prioritásként kezeli. A hosszú távú célok elérése érdekében négy évre vonatkozó Stratégiai Tervet dolgoznak ki, és e köré épülnek majd a két évre vonatkozó Munkaprogramok. Utóbbiakban fognak megjelenni a pályázati felhívások.

Az első, 2021-2022-es évre szóló Munkaprogramot várhatóan 2021 első negyedévében fogadja majd el az Európai Bizottság – fotó: Shutterstock

A 2021-2024-es évre vonatkozó Stratégiai Tervet az Európai Bizottság várhatóan 2020 negyedik negyedévében fogadja el, a nagyközönség pedig a 2020 szeptember 22-24. között megrendezésre kerülő „R&I Days” rendezvényen ismerheti meg. Az első, 2021-2022-es évre szóló Munkaprogramot (így az első pályázati kiírásokat is) várhatóan 2021 első negyedévében fogadja majd el az Európai Bizottság.

További információ a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján érhető el.