A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a legutóbbi országos küldöttgyűlésén két új tisztségviselőt is választott.

A NAK környezeti fenntarthatóságért és innovációért felelős új országos alelnöke
Balázs Viktor, a Kertészeti és Beszállítóipari Országos Osztály új elnöke Csizmadi Imre.

Balázs Viktor

Balázs Viktor, a NAK környezeti fenntarthatóságért és innovációért felelős új országos alelnöke – fotó: NAK

Balázs Viktor rövid bemutatása

Balázs Viktor a Szent István Egyetemen szerzett környezetgazdálkodási agrármérnöki alapdiplomát, ökológiai gazdálkodás szakirányon. Mesterképzését szintén Gödöllőn végezte, mint növényorvos, majd Keszthelyen tett precíziós szakmérnöki vizsgát. A MATE Növénytudományi Intézetének végzős doktorandusza.

Családi gazdáságuk vezetője, klasszikus szántóföldi termesztéssel foglalkoznak, azonban hosszú ideig diverzifikálták portfoliójukat bio-édesburgonya termesztéssel és palánta-előállítással is. Emellett a Bio-Nat Kft. ügyvezető igazgatója, fő profiljuk talajbaktériumok fejlesztése, gyártása és forgalmazása.

A NAK-nál mintegy öt éves vezető szántóföldi szakértői tapasztalata van, valamint a Kiskultúrás Engedélyezési Munkacsoport vezetése is a nevéhez fűződik. Emellett delegáltként vesz részt az Európai Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek és Szövetkezetek Bizottságának munkájában, ahol a Copa-Cogeca Gabona- és Olajosnövények, valamint Növényvédelmi Munkacsoportjainak ülésein képviseli hazánkat.

A NAKTechlab indulása óta a programban mentorként vesz részt. Aktív tagja a MAGOSZ Heves Vármegyei Ifjú Gazda Tagozatának is.


Csizmadi Imre

Csizmadi Imre, a Kertészeti és Beszállítóipari Országos Osztály új elnöke – fotó: NAK

Csizmadi Imre rövid bemutatása

Csizmadi Imre családja generációk óta foglalkozik kertészettel, Bugyi térségében. Felsőfokú tanulmányait a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökként kezdte. Másfél évre kijutott Hollandiába, a Dronteni Egyetem kertészet és szántóföldi gazdálkodás szakára, ahol betekintést nyert a szakma csúcsába, a modern, közgazdasági ismeretekre alapozott okszerű gazdálkodás általi lehetőségekbe.

Hazánkban egyedülálló felületen belevágtak a bazsarózsa-termesztésbe, ami mára komoly exporttermékükké vált. Tanulmányait Gödöllőn, a Szent István Egyetem növényorvos mesterképzésén folytatta.

A kezdetben 20 hektáros családi kertészet tíz év alatt 250-esre gyarapodott; országosan is a legnagyobb felületen termelnek zellert, céklát, bazsarózsát, továbbá jelentős felületen burgonyát és vöröshagymát. A többi fiatal gazdálkodónak is szeretné megmutatni, hogy lehetséges hazánkban a fejlődés, és együtt központi szereplőjévé lehet válni a közép-európai és európai zöldségtermesztésnek is. Ennek érdekében kezdett társadalmi szerepvállalásba.

A MAGOSZ Fiatal Gazda Tagozatának elnökségi tagja, a NAK Pest vármegyei küldöttje, továbbá felkérést kapott a Bugyi Települési Agrárgazdasági Bizottság elnökségére is. Fontosnak tartja a sikeres generációváltást.

A kamara országos tisztségviselőinek listája elérhető erre a LINKRE kattintva.