Még néhány nap, és megnyitja kapuit a 30. Jubileumi Bábolnai Gazdanapok. Ez talán kicsit alkalom arra is, hogy néhány mondatban összefoglaljuk az IKR Agrár Kft. elmúlt három évének eredményeit, helyét a hazai agráriumban, szakmai hitvallását s a gazdanapokra tervezett teendőket.

- Összefoglalva azt mondhatom, hogy van jövőképünk, van hitünk és van elszántságunk, hogy kiteljesítsük – mai divatos szóhasználattal – küldetésünket ezen az agrárinputpiacon. Számsorokkal most ne fárasszuk az érdeklődőket, annyit azonban elmondhatok, hogy az elmúlt három év alatt közel megháromszoroztuk a forgalmunkat. Ez a számok nyelvén annyit jelent, hogy a kezdeti 30 milliárdos forgalmunk jóval meghaladja a 80 milliárdot. Ez év tavaszán is mintegy 10 százalékkal növeltük valamennyi termékkörben beszerzésünket, amit 2016-ban csak kevesen mondhatnak el ezen a piacon.

A finanszírozási hátterünk biztosított, szakmai befektető a tulajdonosunk, és a szakmában jól képzett, gyakorlott, összeszokott csapattal dolgozunk. Ez bizakodással tölthet el bennünket, amit az is erősít s megalapoz, hogy évről évre jelentős fejlesztéseket hajtunk végre. A testvérvállalatunk, az NT Kft. (Kiskunfélegyháza), amely napraforgómagot dolgoz fel, szintén növelni fogja a feldolgozókapacitását 200 ezer tonnáról mintegy 230-250 ezer tonnára, ahová ugyancsak mi szerezzük be az alapanyagot részükre. Ez is erősíti a piaci pozíciónkat.

- Lehetne részletezni a termékköröket?

- Röviden vázolva az ágazatokat, műtrágyában az IKR-es időkben elért legnagyobb teljesítményünket is meghaladtuk. Tavaly közel 400 ezer tonna műtrágyát értékesítettünk. Növényvédő szereket illetően a piaci részesedésünket a korábbi legmagasabb 12-13 százalékról sikerült 18 százalékra növelnünk. Vetőmagok közül ugyan a kukoricában nem tudtuk a régi számokat hozni, mert amikor még megvolt az IKR-nek a saját kukoricafeldolgozó üzeme, akkor általában 180-200 ezer zsáknyit adtunk el, ma vetőmagüzem híján ez mintegy 120 ezer zsáknyira rúg.

Viszont jelentősen növeltük piaci részesedésünket a repcében, 20 százalékos arányra, napraforgóban pedig 12-15 százalékot mondhatunk magunkénak. Kalászosokban is kb. 10 százalék körüli a piaci részesedésünk. Azt gondolom, hogy ezek a számok magukért beszélnek. Célkitűzésünk volt, hogy ezen a piacon az egyik meghatározó agrárintegrátor cég legyünk. Úgy értékelem, hogy e tekintetben második helyen vagyunk, és megerősödve masszívan a második helyen maradunk.

Nagy LajosNagy Lajos – A szerző felvétele

- Milyen helyet foglalnak el a portfólióban a baktériumtrágyák?

- Mióta a zöldítési programban a baktériumtrágyák is szerepet kaptak, illetve ugyanazon sorba kerültek, mint a zöldítés vagy a zöldtrágya, bennünket is egyre jobban foglalkoztat a hatásuk körül kialakult kérdéskör. Ennek érdekében saját kísérleti program kidolgozását tervezzük, hogy magunk is meggyőződjünk, milyen mértékű a talajéletre gyakorolt hatása a forgalmazott talajbaktériumoknak. Ez ugyan nem elsősorban a kereskedők által publikált eredmények ellenőrzését szolgálja, hanem a gyakorlat próbája saját vizsgálataink eredményével alátámasztva.

Őszintén szólva eddig erre nem sok energiát fordítottunk, csupán kiszolgáltuk a felhasználói igényeket; ha a termelők kérték ezeket a termékeket, akkor ott volt a portfóliónkban, de most a saját vizsgálati eredmények birtokában mi is szeretnénk tisztábban látni.

Szeretnénk tisztán látni azért is, mert nagyon sokszor azt tapasztaljuk, hogy azok a pozitív tulajdonságok, amelyekkel felruházzák a baktériumtrágyákat, arra az igen bonyolult közegre, amit talajnak nevezünk, amelynek jelentős a pufferképessége, amelyben egyébként is egy nagyon bonyolult talajélet zajlik, hogyan tud hatni a talajból izolált, kívülről bevitt baktérium; hogyan tud olyan brutális hatást kifejteni esetenként, mint amire hivatkoznak a gyártók, forgalmazók. Erre próbálunk választ keresni.

- Harmadik kérdéskörnek maradt a Bábolnai Gazdanapok.

- Igen, ez a jubileumi 30. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok lesz. Mi valójában az Agrotec Magyarország Kft.-vel közösen várjuk a standunkon a termelőpartnereinket, ahol majd baráti, üzleti beszélgetésre is lehetőség nyílik. Nyilván a kiállítás nagyon sokrétű lesz, sok információt, akár üzleti lehetőséget is hordozhat a termelőpartnereink számára.

Mi egy olyan szigetet tervezünk kialakítani, ahol a termelőpartnereink a vásári forgatagban egy kis időre le tudnak ülni egy szakmai beszélgetésre, ahol vendégül látjuk őket. Valójában számunkra a kiállításnak egyik célja az is, hogy a kialakult partnerkapcsolatainkat gondozzuk, ápoljuk. Természetesen üzleti megállapodások is születhetnek, vagy már előkészített üzleteket itt véglegesítenek a kollégák, de a kiállítás mégis inkább az üzleti barátság, emberi kapcsolatok ápolásának a színtere, úgy gondolom.

- A technika, a gépek hogyan szerepelnek a termékportfólióban?

- A technikai hátteret testvérvállalatunk, az Agrotec Magyarország Kft. képviseli a kiállításon. Az általuk forgalmazott gépeknek egy szűkebb keresztmetszete lesz látható, amely igaz az IKR Agrár által forgalmazott saját márkás inputtermékekre is.