Mit tehetünk gyümölcsfáink egészségéért? Felmerülhetnek-e dilemmák, ha az ember beavatkozik a természet folyamataiba? A Petőfi Akadémia videósorozatának legfrissebb epizódjában a természetes gyümölcsészet szempontjairól, lehetőségeiről beszél Gyulai Iván ökológus, aki a szigorú nevelés és a gyengéd gondoskodás párosában hisz.

A szakember szerint az általunk kártevőként számon tartott élőlények, a kertünkbe be-betévedő vad révén a természet önmaga gondoskodik a metszésről.

Gyulai Iván

Gyulai Iván ökológus a szigorú nevelés és a gyengéd gondoskodás párosában hisz – forrás: YouTube

– Ezért ha én is megmetszem a gyümölcsfát, akkor ketten már túl sokan vagyunk – fogalmaz a videóban. – Felmerül az a probléma, hogy az ember eltávolítja a fotoszintetizáló felület nagy részét, megbontva ezzel a lomb és a gyökér közötti egyensúlyt. A másik nagy gond, hogy a metszőollóval vágásról vágásra, növényről növényre visszük át a kórokozókat.


Gyulai Iván azt is elárulta: a nagyobb sebeket kezelni kell, ezt ők sóskával végzik el, azzal dörzsölik be a metszési felületet, mert gombaölő hatással bír.

Egyébként a növénynek megvan a képessége arra, hogy megvédje magát: az egyik ilyen adottság a mikrobiom, a másik pedig, hogy úgynevezett másodlagos anyagcsere-termékeket termel.

Sok más érdekességet hallhatunk még az alábbi videóban arra vonatkozóan, hogyan tudjuk természetbarát szemléletben megóvni, sokáig megtartani gyümölcsfáinkat.