Az egy dolog, hogy legalább 5 helyen leverjük a kezünket (és ugye általában az ujjperceknél, vagyis hetekig gyógyul), de még véletlenül sem haladunk a munkával, és emiatt az egész nap, rosszabb esetben az egész hét elcsúszik egyetlen csavar miatt. Nagyon sok trükkről hallottunk, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben megszabadulni egy ilyen problémás, rozsdától alig látható, menet mentén szépen „összegyógyult” csavartól, de ezek működéséhez is kell egy jó nagy adag kitartás, szakértelem és hidegvér.

szerelés

Az egyik legfontosabb, hagyjuk hatni a kifújt anyagot – fotó: Agroinform.hu

1. Fújjuk, hogy ne fújhassuk

Elcsépelt téma a csavarlazító, de fontos megemlíteni, hogy sokan azért nem hisznek benne, mert egyszerűen nem tudják jól használni. Nem az a lényege, hogy kolléga fújja, mi pedig duplabicepszből nekifeszülve próbáljuk nyitni a csavart, persze lélegzetünket visszafojtva, mert letüdőzve a porlasztott anyagot valószínűleg traktorkerék méretű pupillákkal rendeznénk át a műhelyt akaratunk ellenére. Mint a legtöbb hasonló összetételű anyagnak, a csavarlazítónak is fontos a tiszta felület, hogy kúszóképessége ne a porszemek között, hanem a berágott meneten érvényesüljön.

Tehát a megtisztított csavarra fújjuk, majd hagyjuk hatni. Vannak régebbi fejlesztésű szerek melyeknek akár 1-2 óra is kellhet a tökéletes munkához, de a modernebb kemikáliák, már a felgyorsult világunkhoz alkalmazkodva, akár 15-20 perc alatt is elbánnak egy menettel.

csavar

Óvatosan a melegítéssel is, hiszen egy cseppfolyós csavar nem sok mindenre jó – fotó: Shutterstock

2. A hőtágulás törvénye

Mindenki jól tudja, hogy hő hatására az anyagok tágulnak, hőtágulási együtthatójukból pedig az is megtudható, hogy milyen mértékben. Persze vannak fémek, melyek mérete hőhatására sem változik, de egy traktor kerekét a legritkább alkalmakkor szerelik ilyen ötvözetből készült csavarral, pontosabban soha. Viszont a jól ismert anyagminőségek, melyek megfelelnek a kívánt nyíróerőnek és nyomatéknak, hő hatására bizony meglepő mértékben képesek tágulni. Tehát egy szépen begyógyult anya is némi melegítés után lepörgethető, csak legyen otthon gázégő, vagy ugye haladóknak acetilén.

Ami nagyon fontos, hogy mielőtt nekilátunk, hogy cseresznyevörösre forrósítsuk a kívánt alkatrészt, nézzük meg van-e éghető anyag a közelében, mert az a 600-800 oC tud ám meglepetéseket okozni. A biztonságos izzítás, egyébként már megoldható kézi, indukciós hegesztővel, de nem mindenki garázsában parkol ezekből a kütyükből 1-2 darab a polcon.

csavarnyitó

Ha nem akarunk bajlódni, akkor profi eszközzel nyitjuk a csavart – fotó: Szilágyi és Szilágyi Bt.

3. Speciális szerszámok

Szerencsére már emberi áron elérhető egyre több speciális szerszámkészlet, amit kifejezetten a makacs csavarok ellen terveztek, melyeket már néhány nyitási próbálkozás teljesen amorf külsejűvé varázsolt. Ezek közül létezik anyacsavarra helyezhető, vágóéllel szerelt verzió, ami egyszerűen félbe vágja a mozdulni nem akaró csavart.

Szűk helyekre viszont kiválóan alkalmas a dugókulcs formájú, belül ferde hornyú élekkel kiképzett eszköz, ami előtt gyakorlatilag nincs akadály. Működése elképesztően egyszerű, a belső hornyok egyszerűen belekapaszkodnak akár a „lenyalt” anyacsavarba is, és minél nagyobb nyomatékkal próbáljuk nyitni, annál mélyebb vágással biztosítják a fogást. Hasonló elven működik a belül hengergörgőkkel szerelt excentrikus dugókulcs is, leheletnyit kíméletesebb, de ugyanolyan hatékony megoldásként. Ráadásul ilyen szettek már kifejezetten belső kulcsnyílású csavarokhoz is készülnek.

szerszám

Egy nyomatékkulcs nem hibázik – fotó: Shutterstock

4. Megelőzés

Hányszor hallottuk/mondtuk, hogy persze ha akkor, amikor összerakjuk, jobban odafigyelünk, vagy nem húzzuk meg izomból… Ez pedig tényleg így van. Mert ha veszünk egy 2.000,- forintos réz sprayt, és gondosan, kb. 15 másodperc alatt lefújjuk a csavarokat, elképesztő mennyiségű szenvedéstől kíméljük meg magunkat. Ami pedig még ugyancsak sokat tehet a begyógyult csavarok elleni küzdelemben, az egy nyomatékkulcs.

A legtöbb gép karbantartási útmutatójában szerepel az adott csavarok meghúzási nyomatéka, ha ezeknek megfelelő Nm-re beállított szárral dolgozunk, kevésbé esélyes a „sarokcsiszolóval levágom, mert nem bírom idegekkel” szindróma kialakulása.

Érdekes megoldás, de a lényeg, hogy működik – videó: Angell Kustoms

5. Sufni tuning

Mert olyan mindig akad, hogy a „szomszéd bácsi azt mondta”, vagy egy „szaki mutatta”, sőt néha a próbáljuk ki már úgyis mindegy alapon való gondolkodás vezet a jó megoldáshoz. Szóval, ha nincs kéznél semmilyen csodaszerszám vagy vegyi anyag, akkor ragadjunk meg egy gyertyát és egy öngyújtót, és utánozzuk a videóban látható fiatalembert, persze csakis saját felelősségre.

Ha alkatrészre vagy további tanácsra van szükséged, böngéssz az Agroinform Piactéren, ahol rengeteg apróhirdetést találsz, kérdéseidet pedig tedd fel a Fórum rovatban.