A brikettálás kulcsfontosságú eleme a megfelelő alapanyag kiválasztása. Elsősorban a mezőgazdasági melléktermékek, illetve a különböző fás szárú alapanyagok felhasználásával állítható elő minőségi, tüzelésre alkalmas brikett. Mindezek mellett szénporból, papírból, műanyagból, illetve akár fémforgácsból is előállítható a végtermék.

A brikettáló - mely a legtöbb esetben egy komplett technológiai sort takar – első eleme az aprítógép. Rönkfa, ágak, gallyak brikettálása esetében egy mobil vagy telepített rönkaprító berendezésre, valamint egy kalapácsos aprítóra van szükségünk. Ez utóbbi gép segítségével érhető el az ideális, 10-12 mm alatti szemcseméret. Fahulladék (deszkák, raklap stb.) brikettálásához egy telepített, egytengelyes aprítógép beszerzése a javallott. Megfelelően kis lyukméretű szita segítségével ezzel a géppel akár egy lépésben is megoldható az aprítás. Mezőgazdasági melléktermékek felhasználásakor egy finomaprítóval kombinált bálabontót célszerű alkalmazni.

Az aprítás után következik a méretgazdaságosság szempontjából tekintett leglényegesebb elem, a szárítás, mely sok esetben lehetetlenné teszi a beruházás megvalósítását. A brikettgyártás technológiái rendkívül érzékenyek a megfelelő nedvességtartalomra. Gépsortól függően 15-18%-os alapanyagra vonatkoztatott nedvességtartalom fölött a brikettálás lehetetlen, illetve a végtermék minősége nem lesz megfelelő. Sajnálatos módon az elérhető alapanyagok a legtöbbször ennél magasabb százalékban tartalmaznak vizet. Különösképpen igaz ez a fás szárú növényekre, de többek között a száraznak gondolt szalma is az előzőekben megjelölt értékek felé kúszhat, ha a tárolás nem volt megfelelő. A legkisebb szárítók 300-500 kg/óra kapacitásúak, így ehhez mérten csak akkor indulhat a szárítást igénylő brikettálás, ha ezzel összemérhető az alapanyag mennyisége. Nem elhanyagolható szempont a szárító felfűtésére fordított energia sem. A berendezést célszerű az alapanyagot elégető biomassza tüzelésű kazánnal működtetnünk.

A következő lépésben történik maga a brikett préselése. A megfelelő szemcseméretű és szárazságú alapanyag csigás adagolással, egy ciklon és egy cellás adagoló segítségével, valamint szállítószalaggal juttatható a présgépbe. A brikettáló prések 3 nagyobb csoportra oszthatóak. Megkülönböztetünk csigás, hidraulikus és mechanikus brikett préseket (A három technológiáról bővebben Blaskó Gergely a brikettálásról írott szakcikkében olvashat).
Utolsó lépésben a kész brikett megfelelő méretűre történő darabolása, valamint a kihűlést követően a csomagolás történik.