Nagy és kicsi tárcsák az optimális anyagáramért

Az új, 6 és 7,5 méteres munkaszélességű ORBIS kukoricaadapterek kialakítása a kis és nagy tárcsák kombinációján alapul. A nagy tárcsák az adapter középső részén találhatók. Tökéletes anyagáramot biztosítanak, és a visszaforgatásnál egyértelmű működésbeli előnyei vannak. Az adapterek elnyíló tagjain ORBIS 600 SD esetén két kis tárcsa, míg az ORBIS 750 esetében egy nagy tárcsa (kívül), és egy kis tárcsa (belül) dolgozik. Így alakul ki mindkét modellnél az ismert V-formájú anyagáram a legjobb működési biztonsággal még változó kukoricaállományban is.

Az újratervezett szárterelőujjak biztosítják a termény veszteségmentes felvételét. A sorválasztócsúcsokat fekvő kukoricában le lehet szerelni. Az új, sarló alakú éllel ellátott vágótárcsák a legjobb vágásminőséget biztosítják minden termény esetén.

CLAAS

Az új, sarló alakú éllel ellátott vágótárcsák a legjobb vágásminőséget biztosítják minden termény esetén – fotó: CLAAS

Lengőkeret T-konzolokkal

Az új lengőkeret kialakítás a termény központosított szállítását biztosítja a JAGUAR előtömörítő hengereihez. A stabil részegység optimálisan veszi fel az adapter súlyát és erőhatásait. A betakarítási körülményeknek megfelelően kétféle pozícióban lehet beállítani a lengőkeretet. Ennek különösen nedves körülményeknél van meg az előnye, mivel az adapter vágási szögét akkor is tudja tartani, amikor a kerekek mélyebben besüllyednek a nedves talajba.

CLAAS

Az új ORBIS kukoricaadapterek kialakítása a kis és nagy tárcsák kombinációján alapul – fotó: CLAAS

Az AUTO CONTOUR aktív keresztirányú talajkövetés az egyenetlenségeket küszöböli ki, és a teljes munkaszélességben pontos vágásmagasságot biztosít. Ez a rendszer az ORBIS 750 adapterbe szériafelszereltségként megtalálható, és az ORBIS 600 SD modellhez opcióként érhető el.

Az újratervezett, moduláris felépítésű T-konzolok tartják a hajtásláncot és a tárcsákat. Ez az új keretkonstrukcióval együtt alacsonyabb és egyenletesebb vágást tesz lehetővé, a szennyeződés megtapadása nélkül. A formaedzett, kerekített, kopásálló T-konzolok a meghajtás egységeit óvják a kopástól és a szerkezeti igénybevételtől.

CLAAS

A betakarítási körülményeknek megfelelően kétféle pozícióban lehet beállítani a lengőkeretet – fotó: CLAAS

Új összecsukás-szétnyitás: munkára készen a legrövidebb idő alatt

Az új adapterek csukási-nyitási kinematikája teljesen új fejlesztés. A cél az volt, hogy csukáshoz, nyitáshoz szükséges időt egyértelműen csökkentsék, és ezzel az átállási időt minimalizálják. Az ORBIS 600 SD modellnél az oldalegységek egyformán középre csukódnak, az ORBIS 750 esetében pedig szimmetrikusan egymásra. A kompakt összecsukott állapot tökéletes kilátást tesz lehetővé a közúti közlekedésnél a gépkezelőnek. Mindkét modell szállítási szélessége 3,0 méter, ami könnyebbé teszi a közúti engedélyeztetést.

A közúti engedélyeztetéshez mindkét modell elérhető integrált szállítórendszerrel is. Ennek kezelése a fülkéből történik. A szállítórendszer aktiválása után két kerék tartja a közúton az adapter súlyának legnagyobb részét, így betartható a JAGUAR megengedett legnagyobb első tengelyterhelése. A rezgéscsillapítás biztosítja a nyugodt és kényelmes haladást akár 40 km/órás sebességgel is. A rendszer lehetővé teszi a gyors és biztos váltást a földek között, és csökkenti a szükségtelen szerelési időket.

CLAAS

Mindkét modell szállítási szélessége 3,0 méter, ami könnyebbé teszi a közúti engedélyeztetést – fotó: CLAAS

Hajtásrendszer a tökéletes szecskaminőségért

Az új adapterek hajtásrendszere tökéletesen illeszkedik mind a JAGUAR 900 silózókhoz (akár változtatható adapterhajtással), mind a JAGUAR 800 modellekhez. Az adapterek teljes fordulatszáma két fokozatban kapcsolható. Ezen kívül a továbbítódobok fordulatszámát három különböző fokozatban lehet állítani az egyenletes terményáramért. A JAGUAR 900-as silózókba rendelhető változtatható adapterhajtás automata funkciója lehetővé teszi a terményáram optimalizálását, kényelmesen a vezetőfülkéből.

A hajtóművek kevés száma és a hatékony erőátvitel miatt alacsony az energiaigény, ugyanakkor a lehető legnagyobb a hatékonyság. Ráadásul az olajcsere intervallumokat 2500 üzemórára vagy 5 évre tudták megnövelni, amely rendkívül pozitív hatással van a karbantartási költségekre. Minden ORBIS szériafelszereltsége egy kommunikációsmodul. Ez továbbítja az adatokat az adaptertől a silózóhoz, és elmenti a JAGUAR beállításait. Így egy adaptercsere után sem vesznek el a beállítások, amivel időt lehet megtakarítani, és elkerülhetők a kezelői hibák is.