Motor:

A legnagyobb üzemeltetési költség a traktoroknál a tankolás. A 4,4 literes AGCO Power motor és a Vario váltó együttes üzemanyag-takarékossága köztudott a gazdák között. TMS funkció az optimális munkasebességhez – az emberi tévedést kizáró módon – automatikusan beszabályzott áttétel révén garantálja, hogy a traktor a műszakilag lehetséges legkisebb gázolajfogyasztással üzemeljen. Erről napi szinten az üzemanyag-tankoláskor megbizonyosodik minden Fendt tulajdonos.

A turbó kuplung funkció a hirtelen megnövekedett túlterhelés esetén nem engedi a motort lefulladni és ezáltal óvja a turbót attól, hogy olajozás nélkül forogjon.

A két tempomat (még személygépkocsikban sincs ilyen) segítségével a közúton vagy fordulókban, illetve a munkavégzés során használt sebességeket rögzítheti a traktoros, ezáltal növelve a területteljesítményt, ugyanakkor a traktorost egyben tehermentesíti attól, hogy folyamatosan a sebességet kelljen ellenőriznie… A kezelőnek így több ideje jut a munkagép és annak munkájának figyelésére. Mindezt persze akár a terminálban lévő kameraképre tekintve is megteheti a gépkezelő előre fordulva a traktorban. A tolatás megkezdésekor a terminálban akár automatikusan megjelenhet a hátrafelé néző kamera képe.

Mi ez, ha nem a személygépkocsiknál megszokott biztonság?

Fendt

A traktor a műszakilag lehetséges legkisebb gázolajfogyasztással üzemel

Meghajtás:

A Vario hajtómű által lehetséges fokozatmentes haladás (20 m/h-tól 40 km/h-ig) garantálja a biztonságot pl. olyan helyzetekben, amikor munkagépet vált a traktor. A segítő személy ilyenkor gyakran a traktor és a munkagép között áll. Kuplung használata nélkül ilyen esetben a Fendt traktor mindössze 5 mm-t halad másodpercenként. Ez elegendő biztonságot nyújt a segítőnek és a traktorosnak. Szintén a Vario váltónak köszönhető, hogy a traktor fékezés nélkül képes a lejtőn megállni. Mindezt egyetlen kuplungolás nélkül, hisz a traktorban nincs a hagyományos kuplungból egy sem (így az el sem kopik).

A tolatás is fokozatmentes a Fendtben. Nincs rángatás. Irigyelheti is ezt az, aki éppen autót vezetni tanul. A nehéz terepen való haladást, vagy éppen a vízfoltból való továbbjutást biztosítja az első- és hátsó lamellás differenciálmű (100%-os csúszásmentes kétoldali összezárással). A diffi, ill. az összkerékhajtás AUTO funkciói révén a gépkezelőnek nem kell kapcsolgatnia e funkciókat. Az elektronika elvégzi ezt a bekormányzási szögtől és sebességtől függően.

A vezetőülésben ülve tesztelhető a kézifék hatékonysága. Az ellenőrzése során megbizonyosodhat a vezető arról, hogy a traktor kéziféke önmagában képes-e megtartani a pótkocsis járműszerelvényt, ha a pótkocsi fékrendszerében – pl. annak meghibásodása esetén – lecsökkenne a levegő nyomása. Ezen túlmenően az üzemi fékrendszer „elektromos fékrendszer-felügyelete” a vezetőfülkében jelzi a traktorosnak, ha a traktor fékrendszerének hatásfoka (fékteljesítménye) nem 100%-os ill. meghibásodott. A fékrendszertől függetlenül, a traktor, ill. járműszerelvény bizonyos szintű lassulása hatására automatikusan felkapcsolódik a féklámpa, ezáltal növelve a követő forgalom biztonságát.

Hidraulika:

A Fendt traktorokban különálló hajtómű- ill. hidraulikaolaj-tartály található, aminek következtében nincs olajkeveredés, szennyeződés bevitel a hajtóműhöz. Ez garantálja e rendszerek hosszú élettartamát. Bátran kölcsönkérheti a szomszédja munkagépét, a Fendt Vario hajtóműve biztonságban van, bármilyen olajat is használt a szomszéd.

A 110 l/min Loadsensing-hidraulika szivattyúval és az opcionális Power Beyond csatlakozóval

a legnagyobb teljesítményigényű munkagépek is gazdaságosan üzemeltethetők.

A hidraulikaszelepek tetszőlegesen hozzárendelhetők a kezelőelemekhez, ezzel segítve a kezelés megtanulását, ill. az egyes meghibásodott szelepek „megkerülését” anélkül, hogy a kezelésben bármit változtatni kellene. Elektrohidraulikusan vezérelt kihelyezett körök a középső, ill. hátsó csatlakozói egymástól függetlenek, ezáltal a párhuzamos működésből eredő balesetek kizártak. Valamennyi kihelyezett kör időzíthető és külön szabályozható a térfogatáramuk. Egy közülük a sárvédőről működtethető, így elkerülhető a felesleges be/kiszállás a traktorból pl. munkagépcsere esetén.

Fendt

A különálló hajtómű- ill. hidraulikaolaj-tartály garantálja e rendszerek hosszú élettartamát

Vezetőfülke:

77 fokos látószög, 6,2 négyzetméter üvegfelület, 2.520 liter űrtartalmú tér, nagyszerű térérzet, kiváló kényelem, ez jellemzi a Fendt VisioPlus vezetőfülkéjét. Nincs B-oszlop és a kipufogócső az A-oszlop mellett kapott helyett, ezáltal kiváló lett a kilátás. A fehérre festett tető UV-álló, ami a benne ülőt is védi, és egyben garantálja, hogy évek múlva is eredeti állapotú legyen a fülketető. A tetőbe ívelt, osztatlan szélvédő melyen keresztül a kiemelt homlokrakodó kanala – a sofőr előre dőlése nélkül – a teljes munkatartományban szemmel jól látható.

Többféle ablaktörlőfajta és fajtán belül többféle törlési tartomány közül lehet választani attól függően, hogy a szélvédő melyik részét kívánja a traktoros a munkavégzés során törölni. Közúton haladáskor inkább előrefelé, talajon végzett munka esetén az alsó szélvédőfelület tisztasága is növeli a biztonságot. A túlnyomásos vezetőfülkébe a por, vegyszer csak minimálisan kerülhet be. Három elektromos vezeték pormentesen bevezethető és rögzíthető zárt hátsó ablaknál is a fülkébe.

Háromféle vezetőfülke-rugózás közül választhat a gazda. A pneumatikus fülkerugózás a kényelmes Fendt üléssel garantálja, hogy a napi munka után még lesz ereje a sofőrnek a családjára is.

Központi Variocenter Power-Joystickkal (kétutas) és fóliabillentyűzettel. E kezelőelemek hátulról megvilágítottak így sötétben is biztonságos a munkavégzés, ill. nem koszolódik, ezáltal üzembiztos évek múlva is.

Az innovatív fényszóró és megvilágítási rendszer a keresztben világító lámpáknak köszönhetően kiküszöbölik a sötét foltos megvilágítást és a LED-es fényforrások esetén energiatakarékosak és hosszú élettartamúak. A fényszórók 37.000 Lumen fényárammal világítják meg a traktor környezetét. A lámpák mind teszteltek a rezgésekre és a nagynyomású mosók nyomására, ill. a téli sózás kémiai hatására.

A fényérzékelő automatikusan vezérli az érintőképernyős és nyomógombos kezelhetőséggel rendelkező terminál megvilágítását, ezzel alkalmazkodik a környezeti fényviszonyokhoz, kíméli a vezető szemét.

A nagy látószögű visszapillantó tükör csökkenti a holt teret, ezáltal növeli a biztonságot. A tükör mechanikusan vagy elektromosan állítható, ill. fűthető. Klíma vagy digitklíma gondoskodik a kívánt hőmérsékletről és a szélvédő páramentesítéséről.

Profi-Joystick és keresztkapcsolókar az elektromos szelepek számára. E két kezelőelemmel szinte a teljes traktor írányítható. A traktorosnak szinte le sem kell vennie a kezét ezekről, így a félrenyúlásból, kezelőszervek keresgéléséből eredő hibázás szinte kizárt. Ha mégis valami vészhelyzetre kerülne a sor, akkor szintén kéznél van a Joysticken a Stop gomb, mely az összes hidraulikus funkciót azonnal blokkolja. Varioterminálban karbantartásra figyelmeztető üzenet is elhelyezhető, mint pl. a kötelező karbantartások listája, a szerelő elérhetőségei ill. két tetszőleges emlékeztető.

Szinte mindenki zsebében ott lapul az okostelefonja. A Fendt traktor Varioterminál szintén egy okostelefon megjelenésére emlékeztet. Ezen keresztül kaphat információt a gépkezelő a traktor műszaki állapotáról, elvégezheti annak beállításait, követheti az automata kormányzást, ill. a táblavégi fordulóautomatika lépéseit.

Fendt

A Profi-Joystick és keresztkapcsolókar segítségével könnyedén irányítható szinte a teljes traktor

A táblavégi fordulóautomatika (a VariotronicTI) álló helyzetben és/vagy munka közben is programozható. A használt munkaeszköz, ill. annak beállításai eltárolhatók.

ISOBUS munkaeszköz vezérlés: a munkagép termináljára akár nincs is szükség, mert a traktorén megjelenik pl. a vetőgép teljes működtetésére vonatkozó maszk és a kezelőelemek a traktor joystickjára programozhatók. A biztonságot növeli a telefon kihangosítóval szerelt MP3 rádió, a Bluetooth és USB adatkapcsolat, vagy a személygépkocsiknál megszokott kanyarodást követően kikapcsolódó indexkapcsoló.

Biztonság és kényelem együtt!

Az, hogy a Fendt traktor közeleg már messziről jól látható a LED-es sárga villogónak (akár 2db is lehet) köszönhetően.

Felépítmény:

A Fendt traktorok felépítését a modularitás jellemzi. Power, PowerPlus, Profi és Profi plus felszereltséggel kérhetők a traktorok, kinek-kinek az igényének és szükségleteinek megfelelően. A félalvázas felépítés a CargoProfi homlokrakodó terhelését is képes elviselni. A légfékrendszer megbízható működését elektromos levegőszárítás garantálja. Az automatikusan kormányzott pótkocsitengely reteszelés kisebb gumiabroncskopást és nagyobb haladási biztonságot és kényelmet jelent. A vonóerő növelés egyik lehetősége – amely egyben a szabad hasmagasságot is növeli, miközben a talajállagot is megóvja – a nagyméretű 540/65R24 ill. Xeobib VF650/60R38 gumiköpenyek is kérhetők a traktorra.

Az AXIÁL Kft. immár 15 éve szinte kizárólag prémium minőségű MICHELIN abroncsokkal hozza forgalomba a Fendt traktorokat, ezzel is garantálva az esetleges abroncsreklamációk kiemelt színvonalú ügyintézését.

Kormányzás:

A Fendt gyári automata kormányzási rendszert a VarioGuide-t kínálja traktoraiban. Ennek köszönhetően nincs szükség további terminálra (amely a kilátást az esetek többségében erősen korlátozza) a fülkében. A gazda igényétől függően kétféle pontosságú rendszer elérhető a Fendt traktorokban, mely közül az AXIÁL Kft. a 2 cm pontosságút (RTK) ajánlja általánosan a mAXI-NET korrekciós jellel együtt.

Az automata kormányzású Fendt traktorok egyúttal VarioActive kormányzási rendszerrel is rendelkeznek, így a kormányfordulatok száma felére csökken, ami szűk helyen, táblavégi fordulókban és homlokrakodóval végzett munkáknál kifejezett előny. A Fendt Reaction kormányjellemző valamennyi felszereltségű Fendt traktor „alapfelszereltsége”:

érzékeny és pontos kormányzás, tökéletes egyenes haladás a kanyarodás után egyenesbe visszaálló kormánykerék.

Emelőművek, TLT:

A Fendtnél mint mindenből, a mellső emelőműből is nagy a választék. A Power traktorra szerelhető emelőműtől az „alap” emelőművön keresztül, a helyzetszabályzással, ill. terhelésszabályzással felszerelt mellső emelőműig az igényeinek és a használni kívánt munkaeszköznek megfelelően választhat a gazda.

Álló helyzetben üzemeltetett TLT biztonságának növelése érdekében mielőtt a traktoros elhagyná a vezetőfülkét aktiválnia kell a „TLT - munkavégzés álló helyzetben“ opciót. Ezzel az esetleges tévedésből bekövetkező balesetek előzhetők meg. E funkció nem érinti a TLT sárvédőről történő működtetését.

Fendt

Nagy a választék a mellső emelőműből

Az emelőmű- és TLT- automatika (elöl és hátul) lehetőséget teremt arra, hogy az emelőmű pozíciója egyfajta kapcsolóként automatikusan be-, ill. kikapcsolja a TLT (munkagép meghajtását). A hatékonyság növelése érdekében a mellső TLT szezonkapcsolóval rendelkezik, ami kiváló hatásfokot és a még kisebb kopáson keresztül hosszabb élettartamot garantál az opciónak.

A hátsó TLT sárvédőről kapcsolható, automatikus fordulatszám emeléssel, ezáltal elkerülhető a felesleges ki/beszállás a fülkébe, ami a balesetveszélyen túl időpazarlás is. A két oldalról a sárvédőről működtethető emelőmű és TLT ill. egy oldalról működtethető 1 db hidraulikakör egyszerű munkagép-csatlakoztatást tesz lehetővé. A traktorhoz szinte bármilyen homlokrakodó felszerelhető, de a Fendt CARGO-Profi homlokrakodója garantálja, hogy még felszerelt állapotban is teljes mértékben elvégezhetők a traktoron a kötelező szervizek, ill. rendelkezik a következő jellemzőkkel:

• korlátozható munkavégzési magasság (tartomány) és billentési szög (épületben végzett munka)

• integrált súlymérleg, rakomány össztömegmérés: adagolás, rakodás

• memofunkció és rázó funkció: munkaeszköz és gém pozíciója eltárolható

• véghelyzet csillapítás (sebességfüggő): elszóródás-csökkentés

Tartjuk az irányt!

Takarítson meg időt és üzemanyagot, valamint egy füst alatt növelje területteljesítményét és hatékonyságát! Érdeklődjön az AXIÁL Kft. területi képviselőinél a Fendt és az AXIÁL Kft. közös tavaszi előrendelési akciójáról!

Az előrendelési akció keretében – a Fendt 300/500 Vario traktorok gyári automata kormányzással (VarioGuide) történő rendelése esetén – szinte ingyenesen, mindössze 1000 euró felárért juthat ahhoz a technológiához, amivel 2 cm pontos munkavégzés válik lehetővé 100-160 LE közötti Fendt traktorok esetében is.

Itt az idő megtenni az első lépést a precíz gazdálkodás irányába, hisz 1000 euró néhány tankolás alatt megtérül, a szükséges tudás megszerzésében pedig az AXIÁL Kft. képzett csapata segíti! A Fendt gyár és az AXIÁL Kft. a meghirdetett akcióval elsősorban azokra a családi gazdáktól érkező igényekre kíván válaszolni, akik szeretnének a precíziós gazdálkodás irányába elmozdulni és ezáltal a hatékonyságukat növelni. A Fendt gyári megoldásának amellett, hogy rendkívül kedvező a bekerülési értéke, kizárólag a traktor terminálon keresztül képes kezelni a traktort és az automata kormányzást, ezáltal a kiegészítő terminál nem akadályozza a kilátást (és nem is kerül plusz költségbe).

Az akció csak korlátozott darabszám erejéig és legkésőbb a 2018. május 31-ig beérkező új rendelésekre és a 2018. december 31-ig beüzemelt traktorokra érvényes. Az akció részleteiről kérjen bővebb tájékoztatást az AXIÁL Kft. területi képviselőitől, akik elérhetőségét IDE kattintva tekintheti meg!

A tavaszi akción túl a Fendt gyár – a 2017 évi Agritechnica kiállítástól – gyári kiterjesztett garanciát is kínál legfeljebb 8 éven át, ill. legfeljebb 8000 üzemórára a kerekes traktorai számára. Ez költségbiztonságot jelenthet a családnak, a gépnek, a gazdaságnak. Biztosítsa be gazdaságát és kerülje a váratlan költségeket!

Aki vezet, Fendtet vezet!