Az Agroinform Piacterén böngészve találtunk rá a különleges Rába HTZ 200-as traktorra, melyet tulajdonosa Pécsett kínál megvételre 5,2 millió forint+áfáért.

A hirdetés szerint a gép – amit 2004-ben gyártottak – érvényes okmányokkal rendelkezik, hidrováltós, klímás és 2026 decemberig van műszakija. De mit is kell/lehet tudni erről a monstrumról?

Rába HTZ

A Rába HTZ 200-asból csak néhány darab készült, de azok ma is működnek – forrás: Agroinform

Nos, ez a jóképű "öszvér" az egykori T-150K és a Rába édes gyermeke. A nyolcvanas évek második felében a mai Ukrajnához tartozó Harkovban (ez az orosz neve, ukránul Harkiv) gyártott T-150-esre egyre kisebb igény mutatkozott, kiütötték a nyeregből a Zetor nagy teljesítményű típusai és növekvő számú nagy nyugati erőgépek.

Rába HTZ

A műszerfal és a kezelőszervek – forrás: Agroinform

A rendszerváltás után, bár nem tartoztak a drága gépek közé, tovább esett a hazánkba érkező T-150-esek darabszáma, a bizonytalan időszakban a gazdáknak nemigen volt pénzük gépvásárlásra.

Ám zajlott egy kósza próbálkozás a kereslet életben tartására: egy tatai vállalkozás és a Rába korszerűbb fülkével és Rába-motorral, Rába HTZ 200 néven dobta piacra a 200 lóerős, átalakított traktort, de csak néhány példány talált gazdára. Azok viszont még ma is működnek, mint azt a hirdetés is mutatja.

A T-150K modernizált, továbbfejlesztett változata a HTZ traktor, mely máig népszerű Ukrajnában, illetve orosz nyelvterületen.  Hogy most, a háború idején gyártják-e, arról nem derült ki semmi a márka honlapján, az utolsó YouTube-poszt 8 hónappal ezelőtti, abból a kommentelők azt szűrték le, hogy a termelés folyik. Azt is megjegyezte valaki: ennek örül, mert az ukrán gazdák erkölcsi szempontok miatt nem akarnak többé MTZ-ket vásárolni...