De persze ezt követően is sok fontos lépés történik a betakarításig, az egyik ilyen feladat pedig a sorközművelés, ami – bár jelenleg még épp csak befejeződik a kapások vetése – hamarosan aktuális lesz.

Sok szempontból fontos műveletről beszélünk. Egyrészt mechanikus gyomszabályozási módszerként jelentős szerepe van, másrészt átszellőzteti és javítja a felső talajréteg vízháztartását, a kapillárisok átvágásával gátolja termőréteg kiszáradását és elősegíti a csapadék beszivárgását is. Sokan gondolják, hogy a sorközművelés kedvező hatása felér egy kiadós öntözéssel. Nézzük meg, hogy mit kínál a technológia a profi sorközműveléshez.

A kormányautomatikák szerepe megkérdőjelezhetetlen, ahol az egyik legalapvetőbb kérdés a precíz helymeghatározás. Manapság a Trimble kínálatában a GPS eszközök olyan műholdvevőkkel szereltek, amelyek képesek valamennyi műholdas helymeghatározó rendszer jeleinek vételére.

Ráadásul 2021. augusztusa óta az ország teljes terültén elérhető a mAXI-NET 2.0 RTK korrekciós jelszolgáltatás. Ez a korrekciós jel 4 ilyen műholdas rendszerről származó információt tartalmaz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az említett eszközöket és korrekciós jeleket kombinálva mindig, mindenhol elegendő műholdat érzékelhetünk, ami garantálja a legpontosabb helymeghatározást és a stabil működést.

De a szoftveres fejlesztések is figyelemre méltóak. A Trimble OnSwath célja a fogások elején, a nyomvonalra beállás optimalizálása.  Használatával a gépkapcsolat akár 50%-kal rövidebb úton áll rá a nyomvonalra. A NextSwath funkció pedig az erőgép automatikus táblavégi fordulását biztosítja. Az OnSwath-hoz hasonlóan itt is a gépkapcsolathoz igazíthatók a beállítások.

Trimble OnSwath – a munkagép irányítására optimalizált kormányautomatika vezérlés

Trimble OnSwath – a munkagép irányítására optimalizált kormányautomatika-vezérlés – fotó: AXIÁL Kft.

Vontatott vetőgépeknél az erőgép egészen pontos kormányzása esetén is felléphet a munkagép elsodródása, például dombos területeken. A Trimble True Guide folyamatosan figyeli a munkagép pozícióját egy arra felszerelt eszköz révén. Működés közben az erőgép szükség esetén letér saját nyomvonaláról annak érdekében, hogy a munkagép a megfelelő nyomon maradjon.

Trimble True Guide munkagép kormányzás

Trimble True Guide munkagépkormányzás – fotó: AXIÁL Kft.

Fontos, hogy ugyan azt a nyomvonalat (AB egyenes) használjunk sorközművelésnél, mint amit vetésnél használtunk. Ebben segít a Trimble felhő-alapú adatszinkronizálási megoldása, az AutoSync, mely automatikusan biztosítja az ilyen adatok elérhetőségét a szinkronizálásba bekapcsolt valamennyi gépen. Sőt, kompatibilitási kérdéseket is áthidalhatunk vele: számos eltérő gyártmányú gép adatformátumát támogatja.

Kézi kormányzással, netán görbén vetett sorok kultivátorozásában segít a mAXI-CAM sorfelismerő, illetve munkagép-kormányzó automatika. Fiatal állományban egy kamerával, nagyobb növények esetén pedig mechanikus érzékeléssel képes a növénysorok detektálására és hidraulikus kormányzással a ráfüggesztett munkagép sörközben tatására. Alkalmazásával a legnehezebb körülmények között, akár éjszaka is hiba nélkül, nagy területteljesítménnyel végezhető a sorközművelés kormányautomatikával együtt, vagy anélkül.

A mAXI-CAM munka közben

A mAXI-CAM munka közben – fotó: AXIÁL Kft.