A két modell munkaszélessége 2,5 métertől 5,2 métering terjedt. Idén a gyártó kibővítette a modellválasztékot, és bemutatta a félig függesztett kivitelű, akár 6,2 méteres munkaszélességű Occitan T60 verziót. Ennek köszönhetően a nehezebb, kötöttebb talajokon is kiváló munkavégzésre alkalmas eszközt adott a gazdálkodók kezébe.

T60 tárcsasorok használat közben

A legújabb T60 modell a nehezebb, kötöttebb talajokon is elboldogul — fotó: AXIÁL Kft.

Optimális vázméretek

Az egyik legnagyobb vázmagassággal került kialakításra: a váz és a tarló közötti távolság 72,5 cm, a tárcsasorok közötti távolság pedig szintén figyelemre méltó, 95 cm a függesztett verziók esetében, míg a vontatott kivitelnél ez a szám 110 cm. Ennek és a kategóriájában páratlan hasmagasságnak köszönhetően a tárcsánk a hosszú szármaradvánnyal erősen borított területeken sem tömődik el, a piacon megtalálható tárcsák között az egyik legjobb ebben a tekintetben.

Az opciós lehetőségeink közül nagyon fontos a rugós boronasor, amely a tárcsasorok közé építhető be, ami megszakítja a talaj áramlását és tovább javítja a keverést. A félig függesztett gépek esetében a szállító kerekek a tárcsasorok és a lezáró henger közé kerültek, ezáltal biztosítva a könnyebb manőverezést. A nagy méretből eredően vetőmag tartály és hozzá kapcsolódó, úgynevezett platform létrával is felszerelhető.

Occitan tárcsa szerkezete

A félig függesztett gépek esetében a tárcsasorok és a lezáró henger közti szállító kerekek biztosítják a könnyebb manőverezést — fotó: AXIÁL Kft.

Munkavégző elemek

A tárcsák száma maximálisan 52 db, Ø620x6 mm mérettel, kétféle csipkézéssel. A két tárcsasorban páros felfogatással, közös, karbantartásmentes csapágyazással találjuk a tárcsa leveleket, melyek intenzív talajba hatolást és eltömődésmentes munkát eredményeznek. A munkavégző elemeket egy úgynevezett nonstop rendszer, kvázi rugós biztosítás védi az esetlegesen a tárcsasorok útjába kerülő akadályok ellen, ugyanakkor keményebb talajok esetén is megfelelően tartja a munkamélységet. Ha akadályba ütközik, a rugó összenyomódik, a tárcsalevelek átlépik az akadályt, majd fokozatosan visszatérnek a munkapozícióba.

Occitan tárcsasorok

A munkavégző elemeket rugós biztosítás védi, ami keményebb talajok esetén is megfelelően tartja a munkamélységet — fotó: AXIÁL Kft.

Lezáró elemek

A mélységállító és szállítófunkciókat betöltő futómű mögé helyezték a lezáró hengereket. Akár hét különböző lezáróelemet lehet választani. Pálcás lezáró henger, vagy Impak, Emopak hengerek különböző kivitelben és opcióban elérhetőek. Ezzel biztosítják azt, hogy mindenkor a legalkalmasabb, a talaj kötöttségének és - állapotának legmegfelelőbb megoldást tudjuk kiválasztani.

Mind a gép munkamélységének, mind a henger talajra gyakorolt nyomásának beállítása hidraulikus munkahengerek segítségével történik.

A Grégoire Besson gépekről bővebb információt az AXIÁL Kft. területileg illetékes gépértékesítő kollégáitól kaphat!