Napjainkban nagy sajtóvisszhangot kap és a közösségi oldalak gazdálkodási csoportjaiban is gyakran emlegetik a hulladékégetési tilalmat, miszerint tiltott lesz a metszési hulladék szabadban történő elégetése. Aki ezt nem tartja be, az többtízezres bírsággal számolhat. Sok kerttulajdonosban, gazdában ezért felmerül a kérdés, hogy mit kezdjenek a metszési hulladékkal, hogyan oldják meg annak az eltűntetését.

Urban ágaprító

Urban ágaprítók – fotó: Szakadáth Gépker

Sokan a büntetéstől félve, kétségbeesetten böngészik az interneten található cégek kínálatát, s szinte biztosan belebotlanak az egyik legnépszerűbb ágaprítós blogcikkbe, amely jótanácsokkal látja el az ágaprítókat keresőket.

Hogyan oldják meg az ágaprítás problémáját?

Aki a videomegosztókon keresgél hatékony gépek után, szinte már biztosan végignézte az Urban ágaprítók videóit. A Szakadáth-Gépker Kft. Youtube csatornáján pörög a gépek videomegtekintési számlálója és a családi cégnél szinte megállás nélkül csörögnek a telefonok, s érdeklődnek a választható ágaprítók jellemzőiről.

dupla raschelzsákos ágaprító gép

Dupla raschelzsákos verziót is lehet választani – fotó: Szakadáth Gépker

A telefonos hívásokat gyakran a legfontosabb kérdésekkel kezdik: „Igaz, hogy ezek a gépek a nyers, vékony ágakat és a szöget is vágják?” Az ügyfélszolgálaton már szinte betéve tudják a vevő által felteendő kérdéseket, hiszen minél több gyártmány, sőt, házi gyártmány van a piacon, a legtöbben ugyanazokkal a hibákkal találkoznak.

ágaprító gép

Évek óta tökéletesítik, csiszolják a technológiát, hogy a gép ne álljon meghibásodás miatt – fotó: Szakadáth Gépker

Hulladékból tűzifa

Az Urban ágaprítók szinte a legrégebbi ágaprítók a piacon, hiszen ez egy olyan családi cég terméke, amely már több, mint egy évtizede csak ágaprító gyártással, fejlesztéssel foglalkozik. Ők nem kezdtek el ekét és egyéb gépeket gyártani, kizárólag csak az ágaprítókra fókuszálnak. Évek óta tökéletesítik, csiszolják a technológiát, mert fontos, hogy a gép ne álljon egy esetleges meghibásodás miatt.

Nehéz meggyőzőbb érveket mondani, mint amik az Ágaprító rap-ben elhangzanak:

Az Urban ágaprítók kínálatában megtalálhatók a 8 és 12 cm ágvastagságig daraboló gépek, amelyek átlagosan 9-13 cm hosszúságú fadarabokat állítanak elő. Ez az aprítékméret ideális, hiszen egy huzatos tárolóban gyorsabban kiszárad, így fűtésre alkalmassá válik. Sokan örülnek is neki, hiszen a legtöbben nem szeretnének ágdarálót vásárolni, mert a nagyon apró, „mulcsszerű” produktum nem szárad ki optimálisan, így fűtésre kevésbé lesz alkalmas.

Big-bag zsákos urban ágaprító

Urban ágaprító big-bag zsákkal – fotó: Szakadáth Gépker

Van, aki a dupla raschelzsákos vagy a big-bag zsákos megoldást választja, de akadnak néhányan, akik a felhordószalagos verziók mellett döntenek és a szállítókocsira ömlesztve rakják az aprítékot.

dupla raschelzsákos ágaprító gép

Átlag 9-13 cm hosszúságú fadarabokat állít elő – fotó: Szakadáth Gépker

A legfontosabb szempont a biztonság és a hatékonyság

Szakadáth László György, a Szakadáth-Gépker Kft. termékfelelőse  elmondta, hogy minél nagyobb a konkurens termékek kínálata, annál több Urban terméket értékesítenek évről-évre. Ennek az egyik oka az, hogy a vásárlóknak már egyre több a viszonyítási alapjuk az ágaprítókat illetően.

biztonságos ágaprító

Minden Urban gép biztonsági vészleállító karral és vészleállító gombbal van ellátva – fotó: Szakadáth Gépker

A legtöbben a biztonságot tartják a legfontosabbnak. Nemrég az egyik ügyfelük azzal indokolta az Urban ágaprító melletti választását, hogy a gép olyan gyorsan és látványosan aprítja a fát, hogy a fia biztosan be fogja kapcsolni, ha ő épp nem lesz otthon, és megnyugvást jelent neki, ha egy biztonságos és hatékony gép mellett teszi le a voksát.

Minden Urban gép biztonsági vészleállító karral és vészleállító gombbal van ellátva, amellyel vész esetén a gép leálítható, így elkerülhető a személyi sérülés.

felhordószalagos ágaprító gép

Felhordószalagos verziók mellett dönthet, aki a szállítókocsira ömlesztve szeretné rakni az aprítékot – fotó: Szakadáth Gépker

Cégek is sokan választják e különleges képessége miatt

Az tény, hogy nem lehet minden aprítandó fát átnézni, hogy biztosan fémmentes-e. Mivel a cég fontosnak tartja a vevői visszajelzéseket, a legújabb fejlesztésnek köszönhetően az Urban ágaprítók igény szerint a szöget is vágják.

Arról, hogy ez mennyire igaz, meggyőződhet az alábbi videó segítségével:

A kések kialakítása és gyártási technológiája egy picivel módosul, de ezentúl nem okozhat gondot az, ha egy kóbor szöges deszka, vagy fába nőtt drót is bekerül a gépbe. Ez sok gazdának megnyugvást jelent, hiszen nem kell számolni az esetleges késtöréssel, így hatékonnyá válik az időgazdálkodás és minimalizálódik a gépek szervizköltsége is.

A szöget is vágja az ágaprító

Az Urban ágaprítók igény szerint a szöget is vágják – fotó: Szakadáth Gépker

Az Urban ágaprító tehát biztonságos és gyors egyaránt, e két tulajdonság pedig elengedhetetlen egy jó gépnél, nem igaz?