A rendezvény közel 300 szakmabeli érdeklődő jelenlétében járta végig a precíziós gazdálkodás témakörét a technológiáktól a gépesítésen át egészen az ágazat tudományos hátteréig.

A konferencia egyik szervezője, az Agroinform.hu portál kérdezte Nagy Bencét, a társaság ügyvezetőjét arról, hogyan látja a magyar mezőgazdaság gépesítésének helyzetét és hol járunk a precíziós gazdálkodás útján.
A szakember 10 éve kizárólag GPS- és precíziós technológiákkal foglalkozik, és ez idő alatt komoly rálátást nyert a szakterületre.
Nagy Bence arra buzdítja a gazdálkodókat, hogy bátran lépjenek a precíziós gazdálkodás útjára, - aki viszont már elkezdte, az lépjen tovább, mert a sorvezető használata csak az első állomás és tulajdonképpen csak innen kezdődik az üzemi szintű precíziós gazdálkodás megvalósítása.
"A precíziós gazdálkodás továbbfejlesztésében és komplett technológiák alkalmazásában van az igazi haszon." - nyilatkozta Nagy Bence.

Mekkora területen érdemes elkezdeni a precíziós gazdálkodást? Kinek ajánlja a high-tech megoldásokat?

"Természetesen 10-20 hektáron nem rentábilis a precíziós technológiák alkalmazása, de érdekes módon erre is tudunk kivételt és extrém ellenpéldát mondani: Egy kedves partnerünk 22 hektáron, RTK robotpilóta rendszerrel műveli oregánó ültetvényét.
Összegzésképpen: mindenkinek van lehetőségeinkhez mért eszköz és mindenkinek érdemes valamilyen szintig eljutni a precíziós gazdálkodásban."undefined
Mi a véleménye a PREGA konferenciát követően a visszajelzések alapján? Hasznos volt a rendezvény a résztvevők számára?

"Sok olyan információ hangzott el, amit a résztvevők tudnak hasznosítani, miután hazatértek a saját gazdaságukba. Mindenképpen úgy érzem, hogy a precíziós gazdálkodás népszerűsítését és a technológiák ismertetését - a termelőink érdekében is - folytatni kell."