Az agráriumban is egyre nagyobb teret hódít az automatizálás, az autonóm gépek alkalmazása. Újabb és újabb alkalmazási területek bukkannak fel, igaz, még egyelőre prototípus, fejlesztési koncepciók szintjén. Bár egyre több minden kerül át fokozatosan a hétköznapokba, azért a tömeges elterjedésre várni kell néhány évet, mert mind a gazdáknak, mind a gépgyártóknak át kell állni.

A holland Lely cég legújabb fejlesztése az Exos, egy olyan önjáró gép, amely lekaszálja, majd egyenesen az istállókba viszi és ki is adagolja a szarvasmarháknak a friss füvet. Ez nagy áttörés a legelők kihasználtságában, a tejtermelő gazdák optimalizálni tudják a durva szálas takarmány mennyiségét. A friss fű tápértéke 10-20 százalékkal magasabb, mint a silózott takarmányé, nincs tápértékvesztés a tárolás következtében.

A tisztán elektromos üzemű, teljesen autonóm gépezet nemcsak nappal, de akár éjjel is el tudja végezni a kaszálást. Fel tudja ismerni a már lekaszált és a még kaszálható területet. A jószágok kiszolgálása, etetése bármikor elvégezhető, nincs munkaerő-kapacitási korlátja. Az új fejlesztés teljes mértékben összeegyeztethető a fenntartható körfolyamaton alapuló tejtermeléssel.

takarmány

Az automatikusan begyűjtött és kiadagolt friss fű nemcsak gépüzemeltetési és bérköltségben jelent megtakarítást, de a takarmányozásban is, mivel kora tavasztól késő őszig kevesebb csak silózott és egyéb takarmányra van szükség. Ezért kevesebb gondot – helyet és munkát – kell fordítani a tárolásra is. A teljes megtakarítás több mint 2 eurocent (kb. 7,45 Ft) literenként a tejtermelésben.

A komplex, teljesen új megoldáshoz a gép mozgását, a betakarítást egyaránt újra kellett tervezni. Kimondottan a napi takarmányozásra és a fű gyors növekedésének az időszakára kellett koncentrálni. A könnyű és talajbarát gépkialakítás, a kaszálószerkezet és a haladási sebesség együttesen hozzájárul a friss és ízletes fűhöz.

robot

Az Exos üzemelése, a Lely Vector automatikus takarmányozási rendszerén alapul. Mindkettő alkalmas felváltva friss fű és más takarmányok elosztására. Az Exos folyamatosan figyeli a friss fű arányát a kijutatott takarmányban, de betakarítás közben is adatokat gyűjt. Ezért lehetőség van a menet közbeni friss fűmennyiség azonnali szabályozására is.

A kaszálás közben begyűjtött adatokat vissza lehet csatolni, a legelő hígtrágyázásához is az optimális mennyiség és kijuttatás érdekében, kapcsolódva a már meglévő, Lely Sphere-rendszerhez.

Az Exos mindennapos, gyakorlati tesztelése már folyamatban van, és a tesztfarmokon szerzett tapasztalatok alapján fogják kiterjeszteni a projektet még szélesebb körben. A következő években természetesen továbbfejlesztéseket végez a Lely, hogy mielőbb piacképes, a gazdák számára széles körben értékesíthető legyen a termék.

Forrás: https://www.lely.com/gb/press/