A mezőgazdasági bérmunka hiánya nem új dolog, de mostanában nehezebb munkaerőt találni és megtartani, mint valaha, különösen az aratási dömpingidőszakban. Tapasztalt, nagy gépek kezelésében jártas munkavállalókra lelni még nehezebb. Ezért a New Holland CR Twin Rotor® kombájnok – melyeket az innovatív IntelliSense™ automatizálási rendszerrel szereltek fel – jelentős előnyöket kínálnak a növénytermesztőknek. A részletekről a New Holland globális weboldalán olvashattunk.

A New Holland IntelliSense rendszerrel kevésbé tapasztalt kombájnkezelők is játszi könnyeséggel érhetnek el kimagasló minőségi és mennyiségi eredményeket. A tesztek igazolták, hogy egy hosszú aratási napon az IntelliSense technológia segítségével a tapasztalt gépkezelők napi termelékenységüket akár 10%-kal is növelték, egy kezdő pedig akár 20%-kal többet termelhet.

Az IntelliSense felhasználói felülete nagyon egyszerű és lehetővé teszi még a kezdő szakemberek számára is, hogy egy CR kombájnt profi módon üzemeltessenek. A rendszer folyamatosan és automatikusan optimalizálja a cséplés, a szétválasztás és tisztítás beállításait a szemveszteség csökkentése, a gabona tisztítási minőségének növelése és az üzemanyagfogyasztás csökkentése érdekében.

A kombájn aratás közben proaktív beállításokat végez az operátor által meghatározott aratási stratégia alapján. Az operátor választhat 4 program között: korlátozott veszteség, legjobb gabonaminőség, maximális kapacitás vagy állandó teljesítmény.


A rendszer folyamatosan törekszik a kombájn termelékenységének növelésére, az operátor által meghatározott veszteség- és gabonaminőségi korlátok között. Az egyedülálló szenzorok nagyon precíz méréseket biztosítanak a beáramló gabonamennyiség terheléséről, mivel a szabadalmaztatott Grain Cam™ kiértékeli a gabonamintát a törött szemek és a gabonán kívüli anyagok szempontjából. Az adatok alapján a kombájn proaktívan alkalmazkodik a cséplés beállításaihoz, a ventilátor-sebességhez és a felső, illetve az alsó rosta vezérléséhez, automatikusan a kívánt eredményt nyújtva. A szabadalmaztatott automata rotorlapát-beállítás javítja a rotor hatékonyságát, anélkül, hogy befolyásolná a cséplés és szétválasztás beállításait, nagyobb üzemanyag-megtakarítást és teljesítményt eredményezve.

A proaktív és automatikus kombájnbeállítási rendszer jelentős előnyöket nyújt az operátor számára is. Az IntelliSense automatizálással az operátorok kevesebb stresszt tapasztalnak, hisz kevesebb döntést kell meghozniuk, a gép könnyebben irányítható, kényelmesebb, így kevésbé fáradnak el.

Indexképünk forrása: New Holland