Ezért a szárítás fontosságát, jelentőségét nem kell külön hangsúlyozni. A szárítás körülményei folyamatosan változnak, ezért a szárítás igényeit ma csak azok a gépek elégítik ki, melyek minden terménynél kíméletes szárítással tudnak dolgozni, megbízhatóak, a vezérlésük korszerű, egyszerű a kezelhetőségük és a mai környezetvédelmi előírásoknak megfelelnek.

Ezeknek az elvárásoknak nem tudnak megfelelni azok a régi, akár 30-35 éves szárítók, melyek eredeti formájukban üzemelnek. Közéjük sorolhatjuk a ma is jelentős számban működő B1–15 gyártmányokat. Ezek a szárítók elavultak, energiapazarlók és környezetvédelmi szempontból sem felelnek meg a mai szigorú előírásoknak, ezért sok esetben már az üzemelési engedélyük megszerzése sem lehetséges. E problémák megoldására javasolja a DiamantCAD Mérnökiroda ügyvezetője Bencsik Zoltán a D1 korszerűsítő adapter beszerelését.

szárító

– Miért a B1–15 szárító korszerűsítését tűzték a zászlójukra?
B.Z. – Az országban még mindig több száz régi, jellemzően 30-35 éves szárító működik, melyek leggyakoribb típusa a Bábolna B1-15. Ezeket a szárítókat egyszerűségük, könnyű kezelhetőségük és üzembiztonságuk miatt szerették az üzemeltetők és a kezelők. Ami ellenük szól az az igen magas porterhelés, ami környezetvédelmi szempontból nem megengedhető, továbbá a nagymértékű energiapazarlás, ami egy-egy szezonban sok millió forintos többletkiadást ró a tulajdonosra. Ezek miatt a szükséges engedélyek beszerzése is szinte lehetetlen vállalkozás. Az ilyen berendezést üzemeltető gazdák problémájának megoldására terveztük meg a D1 korszerűsítő adapterünket.

– Milyen elvek alapján született meg a D1 Adapter?
– Fontos volt számunkra, hogy a korszerűsítés után azokat a paramétereket, amelyeket egy mai korszerű, modern szárító tud, ugyanúgy tudja, vagy legalábbis közelítse meg a B1–15 is. Előzetesen rengeteg telephelyen jártunk tapasztalat szerzés okán. Kértük a kezelők, üzemeltetők véleményét és mindezek figyelembevételével terveztük meg adapterünket. Fontos volt számunkra, hogy az átalakítás után pl. az energiamegtakarítás legalább 30-50 százalékot érje el, ami egy szezonban több millió forint kiadáscsökkentést jelent a tulajdonosnak.

Szem előtt tartottuk azt is, hogy a kezelőfelület egyszerű, érthető, áttekinthető legyen. A kíméletes alacsony hőfokon történő szárítás is a legfontosabb szempontok között szerepelt, mert így nem károsodik a szárítandó termény. A rendszeres karbantartás szükségességéről sem feledkeztünk meg. Például a korábbi tapasztalataink szerint az egyéb gyártmányokon, a szárítógép tetején, akár 15-20 m magasan elhelyezett ventilátorok karbantartása már eleve az elhelyezésük miatt sem volt egyszerű. Ezért mi a ventilátorainkat a szárítón kívül 4,5 m magas pódiumon helyeztük el, hogy a tisztítás, karbantartás, vagy akár a csapágyak zsírzása se jelentsen gondot a kezelőszemélyzet részére. Egy esetleges meghibásodás esetén a cseréhez nem szükséges magát a szárítót megbontani, vagy darut hívni, mert ez adott esetben a helyi eszközökkel, ill. személyzettel is megoldható.

– Részletesebben mik azok a változtatások amiket végeznek?
– Elsőként a szárító hibáit javítjuk ki. Pl. adagoló felújítás, rossz légcsatornák, rozsdás lemezek cseréje, stb., majd amikor a szárító testet hibátlannak ítéljük, az egész szárítót lefestjük egy tartós, speciális festékkel. Olyan állapotba hozzuk, hogy a következő 15-20 évben az egyébként is szükséges éves karbantartáson kívül más nagyobb munkát ne kelljen rajta végezni. A meglévő 3 db ventilátort 2 db új, korszerű, porleválasztós ventilátorra cseréljük és ezekkel nyomott rendszerűből szívott rendszerűvé alakítjuk a szárítót. Továbbá beépítünk még 10 db motoros működtetésű zsalut is, melyek a különböző szárítási beállításokhoz szükségesek. Ezek működtetése az általunk tervezett új, függőleges helyzetű, korszerű szárítóvezérlő szekrényről történik. Erre cseréljük a régi, elavult vezérlő pultot.

szárító

A szárító testhez hozzáépítünk 2 db függőleges helyzetű légcsatornát és az egész szárítót a csatornákkal együtt szigeteljük. Ráépítésre kerül még egy puffer tartály és egy új kupola is. Számos hőmérő kerül beépítésre, melyek nem csak a hővédelem feladatát látják el, de az alacsony hőmérsékletű kíméletes szárításban is fontos szerepet játszanak. Bár nem feltétlenül szükséges, de előzetes egyeztetés után a régi 2 db gázégőt új, folyamatos vezérlésű, energiatakarékos szőnyegégőre cseréljük.

– Ez így már csaknem egy új szárító!
– Igen, de ehhez a korszerűsítéshez, átalakításhoz nem kell építési engedély!

– Jobbnak tartja-e az így korszerűsített szárítót egy mai, új szárítónál?
– Természetesen nem, hiszen sok remek szárítótípus működik az országban. Viszont az is tény, hogy az általunk így felújított, korszerűsített szárítók fajlagos energiafelhasználása is – szakszerű, hozzáértő üzemeltetéssel – 3,6-3,8 MJ/kg víz, ami egy mai korszerű szárító legfontosabb paramétere. Élettartamban megfelelő karbantartással, odafigyeléssel legalább 15-25 évet ezek a szárítók is elérnek.

– Ön szerint a gazdák miért választják a Bábolna B1–15 szárítójuk felújítását, korszerűsítését, ahelyett, hogy lebontanák és újat építenének helyette?
– Vegyük sorba:

• Gyakorlatilag néhány alkatrészen kívül (pl. villanymotorok) minden magyar gyártmány. Ez által az alkatrész utánpótlás, a szervizelés gyors, teljes mértékben kielégítő, megoldott.

• A régi szárító lebontása, eltüntetése jelentős költség. Ez a költség fedezi, vagy részben fedezi a korszerűsítés előtt szükségessé vált javítást, felújítást.

• A korszerűsítéshez nem kell építési engedély. Erről az illetékes hatóság írásban nyilatkozott felénk.

• A bekerülési költségek egy új szárítóhoz mérten kb. 30-50 százalékkal kevesebb összeget realizálnak, ami akár 20-40 millió Ft megtakarítást is eredményezhet a tulajdonosnak.

• A korszerűsítéshez nem szükséges a technológia átalakítása.

• Az üzemeltetés költségei a korszerűsítés előttihez viszonyítva 30-50 százalékkal csökkennek. Ezek valós tények, melyek a korábbi években korszerűsített telephelyek adatai után lettek kiszámolva. Ezekkel a referencia telephelyekkel a mai napig szoros kapcsolatban állunk.

• Az építésen, átalakításon kívül, a szükséges engedélyek beszerzését is mi végezzük. Mondhatnám úgy is, hogy „kulcsátadással” dolgozunk.

• A korszerűsítés végeztével a szárító használatát részletes, érthető dokumentációval, ill. elméleti és gyakorlati útmutatással, oktatással tanítjuk meg a személyzetnek.

– Jellemzően többször használja a korszerűsített jelzőt, mint a felújítottat. Gondolom ez nem véletlen.
– Nem. Ez nem véletlen. A mi munkák túlmutat egy egyszerű felújításon. Mi olyan állapotba hozzuk a régi Bábolna szárítókat, hogy az üzemeltetés paraméterei mind az energetikai, mind a környezetvédelmi paraméterek teljesen megfelelnek, a mai szigorú követelményeknek. Csak így tudunk minőség tekintetében méltó ellenfelei lenni az új szárítóknak. Ár-érték arányban pedig úgy gondolom verhetetlenek vagyunk. Ezt nem tudnánk elérni csak felújítással.

– A felújításon, korszerűsítésen kívül mi van még a palettájukon?
– A komplett Bábolna szárítócsalád B1–,B2–,B3–15 szárítók teljes alkatrész ellátását tudjuk biztosítani. Ezen felül természetesen nem csak az alkatrészellátást, hanem e szárítók javítását és felújítását is végezzük. Ezen kívül van egy saját tervezésű szárító családunk is a Diamant szárítók. Ezek a szárítók valóban a mai kor szellemében születtek. Korszerűek, modernek, megbízhatóak. Fejlesztésük folyamatos a változó igényeknek eleget téve.

– Milyen előnyökkel jár a gazdálkodók részére, ha a DiamantCAD Mérnökiroda termékeit választják?
– Magyar termékről lévén szó, a termékeink gyártása itthon folyik hazai üzemekben, hazai dolgozókkal. Az általunk megadott adatok valósak, ezek az értékek valóban produkálhatók, elérhetők. Termékeink korszerűek, megbízhatóak, modernek. Partnereinkkel szoros kapcsolatot ápolunk és fejlesztéseink során figyelembe vesszük az ő tapasztalataikat, észrevételeiket, javaslataikat. Szerviz kapacitásunk kitűnő, alkatrészellátásunk gyors és zökkenőmentes, ami fontos minden gazdálkodó számára. A D1 Korszerűsítő Adaptert választva, vagy akár új Diamant szárító esetében is jelentős megtakarítást érhetnek el megrendelőink.

Az országban már több helyen is működik a DiamantCAD Mérnökiroda által korszerűsített B1–15 szárító. Közülük néhányan megosztották eddigi tapasztalatukat lapunkkal is.

Molnár János: Egyéni gazdálkodó Újfehértó, Építés ideje: 2014.

– Molnár Úr! Önök miért döntöttek a régi szárító korszerűsítése mellet?
M.J. – Magával a szárítóval nem volt problémánk. Könnyen kezelhető, hatékony, magkímélő szárítóként jól működött, nagyon elégedettek voltunk vele. Viszont az üzemeltetési engedélye lejárt, amit az eredeti állapotában lévő szárítóra már nem kaptuk volna meg. A költségesebb új szárító építése helyett, a lényegesen olcsóbb felújítás, korszerűsítés mellett döntöttünk.

szárító

Újfehértó, korszerűsítés előtt és után.

– Három szezon szárítás után mi a véleményük?
– Jó döntés volt, nem bántuk meg. Az eredeti jó tulajdonságai megtartása mellett a porkibocsájtás mérései nagyon a határérték alatti számokat hoztak, így nem volt probléma a szükséges engedélyek megszerzése sem. Emellett a gázfelhasználásunk is mintegy 30-35 százalékkal kevesebb lett. Még annyit engedjen megjegyezni, hogy a Mérnökiroda nem csak a szárító esetében nyújtott segítséget számunkra. Az elmúlt szezonban az egyik serleges felvonók meghibásodott és az ő segítségükkel, az ő kapcsolatukon keresztül 24 órán belül újra tudtuk indítani a szárítást.

Csekőné Pősze Erika: Tulajdonos – Csekő-Ker Kft Vásárosnamény, Építés ideje: 2015.

– Önt mi motiválta döntésében a korszerűsítés mellett?
Csné. – Tisztában voltunk vele, hogy a lakóépületek közelségére való tekintettel, a nagy mennyiségű léha és por légszennyezése miatt nem kapjuk meg a szükséges engedélyeket. A helyi viszonyok miatt új szárító építése szóba sem került, így a korszerűsítés maradt.

szárító

Vásárosnaményi szárító korszerűsítés előtt és után.

– Önök két szezont használták már a korszerűsített szárítót. Mi a véleménye?
– A szárító jól működik, könnyű kezelni. A porkibocsájtás a megengedett határérték alatt maradt. A gáz felhasználás a mi esetünkben kb. 25-30 százalékkal csökkent, míg a villamos energia igénye változatlan.

Faragó János: Műszaki vezető – Búzakalász Kft Apátfalva, Építés ideje: 2016.

– Faragó Úr! Értesüléseim szerint Önöknek már érvényes építési engedélyük is volt egy új szárítóra. Ennek ellenére mégis a régi B1–15 szárítójuk korszerűsítése mellett döntöttek. Miért?
F.J. – Ennek felettébb prózai oka van. A korszerűsítés az új szárító építéséhez viszonyítva kb. a felébe kerül úgy, hogy a régi 2 db blokkégőt új korszerű, folyamatos szabályozású szőnyegégőre, a technológiai és a szárító szekrényeket pedig új, korszerű szekrényekre cseréltük. A szárítótestet teljes egészében, aprólékos figyelemmel újította fel a DiamantCAD Mérnökiroda. Gyakorlatilag egy „új szárítót” kaptunk fele annyiért.

szárító

Apátfalvai szárító korszerűsítés előtt és után.

– A tavalyi 2016-os átadás után már egy szezont leszárítottak, többek között nem is kevés 7000 t kukoricával. Megérte így a korszerűsítés?

F.J. – Mindenképp. Az első szezon részünkre a tapasztalat szerzésről szólt. Ahogy egy új autó esetében itt is ki kell tapasztalni a számunkra legkedvezőbb beállításokat, hogy a fogyasztás a legideálisabb legyen. Hozzáteszem, ebben a törekvésünkben is teljes segítséget nyújtott a Mérnökiroda. Elméleti és több napos gyakorlati (a szárítás folyamán) oktatásban részesítettek bennünket. Már így a korszerűsítés utáni első szezonon is több mint 50 százalékos gáz és kb. 5-10 százalék közötti villamosenergia megtakarítást értünk el.

Még több száz régi B1–15 szárító üzemel hazánkban. Amennyiben az ezeket üzemeltető gazdák közül valaki több információra kíváncsi, vagy esetleg kérdése lenne a fent elhangzottakkal kapcsolatban keresse fel a DiamantCAD Mérnökiroda honlapját.