A  Thaler új 2438-as rakodómodellje 38 lóerős Yanmar motorral rendelkezik, amelynek emissziós besorolása megfelel az V. szintű kipufogógáz-kibocsátási határértékekre vonatkozó előírásoknak amelyek 2019. január elsejétől léptek életbe. Ezek az előírások minden, közúti járműnek nem minősülő motoros járművekre, gépekre és eszközökre szigorúbb légszennyezőanyag-kibocsátási határértékeket határoz meg. A szabályozás a 19-37 kW (26-50 lóerős) motoros járművekre is vonatkozik, vagyis éppen a klasszikus, 2-3 tonna üzemi tömegű rakodókra is.

A 2438-as modell 18 cm-rel hosszabb mint elődje - fotó: Thaler GmbH & Co. KG

„Fő tevékenységi körünk a rakodókra terjed ki, ezért korán elkezdtünk foglalkozni a témával”, tájékoztat Manfred Thaler, tulajdonos-ügyvezető és további felvilágosítást ad: feltétlenül azon elsők közé akartunk tartozni, akik a rakodók területén meg tudják valósítani a környezetbarát technológiát. Az V. szintű kipufogógáz-kibocsátási határértékekre vonatkozó előírásokban megfogalmazott emissziós követelmény biztosítja a szénrészecskék több mint 90 %-os csökkenését és a jelentősen kevesebb nitrogén-oxid kibocsátást.Az új 2438-as modellt 38 lóerős Yanmar motor hajtja, amely közös nyomócsöves befecskendező rendszerrel, kipufogógáz-visszavezetéssel és egy - diesel-oxidációs katalizátorból és magából a diesel részecske-szűrőből álló - nagy diesel részecske-szűrővel rendelkezik. Ez biztosítja azon ambíciózus célkitűzések elérését, amelyek a környezetnek a kipufogógázoktól való védelmére vonatkoznak, folytatja tájékoztatását a gyártó.

A kipufogógáz-tisztítás helyigénye miatt az alváz hátulsó részén a motortér is nagyobb lett  - fotó: Thaler GmbH & Co. KG

A kipufogógáz-tisztítás helyigénye miatt az alváz hátulsó részén a motortér is nagyobb lett.  A kipufogógáz-tisztító funkció nélküli korábbi modellel összehasonlítva az új, kipufogógáz-tisztító funkcióval ellátott 2438-as modell 18 cm-rel hosszabb (3,27 és 3,60 méter között). A gép megőrizte 1,12 méteres szélességét és 2,21 méteres magasságát. A rakodó üzemi tömege 180 kg-mal növekedett. A gép hátsó részét képezi az ellensúlyt az új üvegszál erősítésű részecskeszűrőt borító motorháztetővel együtt, ami jobb oldalra nyitható, így zárja tájékoztatását Manfred Thaler.

Az Agroinform.hu piacterén több száz eladó rakodógép közül válogathat és ingyenesen meg is hirdetheti eladásra kínált rakodógépét!