A mostoha időjárási feltételek és a rendkívül csapadékszegény nyár a Borsodi- Mezőség kistérséget sem kímélte. A mezőcsáti helyszínen a finn Multiva talajművelő gépek több mint 60 gazdálkodó előtt bizonyíthatták, hogy van keresnivalójuk a magyarországi munkagépkínálatban.
A gépek indulása előtt Szabados Zoltán a Multiva termékmenedzsere ismertette a géptípusok legfontosabb ismérveit, tulajdonságait, a munkavégzés előtti beállításokkal kapcsolatos tudnivalókat.

Multiva Wingmaster 360

A forgatás nélküli talaj-előkészítés alapgépe a WingMaster 360 szántóföldi nehézkultivátor. A gép lehetőséget ad arra, hogy a tarlóhántástól - a szükség szerinti sekélyebb-mélyebb alapművelésen keresztül - a magágy készítésig egyetlen munkagéppel tökéletes talaj előkészítést végezzünk a vetést megelőzően. A három gerendelyes kapaelrendezés 12 kapával és 30 centis osztással párosul, A kapatestekre több fajta csúcs szerelhető, a maximális munkamélység eléri a 30 cm t. A 85cm keretmagasságú gép nagymértékű szármaradvány esetén sem tömődik el.

A hidraulikus állíthatóságnak köszönhetően a WingMater precízen tartja a kiválasztott munkamélységet és tömörödött, kötött talajtípusok esetén is eredményesen dolgozik. A Wingmaster grubberek legfontosabb jellemzői: robosztus kések, masszív tárcsalapok és hatékony rögtömörítő henger.

A kultivátorról Bertók János családi gazdálkodó véleményét hallhatjuk: „A közép kötött talaj, tavasz óta csak 20-25 mm csapadékot kapott. A tavalyi kukoricatarló ősszel és tavasszal is tárcsázva volt, a bemutató előtt pedig az idei zöldtrágya szárzúzása zajlott. A zord talajviszonyok ellenére is elégedett vagyok a Multiva gépeivel, külön kiemelném a grúber masszív gépszerkezetét és kiváló munkaminőségét. A praktikus és gyors üzembe helyezés engem meggyőzött. a gép karbantartása egyszerű és biztonságos. A bemutatót követően még 30 hektár földterületet műveltünk meg a Wingmasterrel, minden elismerésem a finneknek.”

Multiva Discmaster 6000 rövidtárcsa
Az Dm 6000 rövidtárcsa 52 cm átmérőjű tárcsalapjaival 15 cm munkamélységen, képes kiváló minőségben bekeverni az összeaprított szármaradványokat, tiszta, egyenletes talajfelszínt hagyva maga után, mely már alkalmas a vetésre. Az agresszív kialakítású ívelt tárcsalapok a tartótengelyhez képest 20 fokos szöget zárnak be. A munkagép hátulján lévő rög-tömörítő henger lezárja talajfelszínt és megóvja azt a további kipárolgástól. A gépkialakítás célja a tarlóhántás egymenetes és hatékony lezárása. Ez nem csak a vízmegkötő képességet javítja, hanem csökkenti a talajtaposást, ez által olcsóbb és gazdaságosabb üzemelési technikát biztosít. A tárcsatartó karok gumibakolása, a gondozásmentes- standard tárcsaagyak, és a rendkívül erős, kopásálló tárcsalapok, mind az alacsonyabb szervizigényt szolgálják. A bemutatón résztvevő gép vonóerő igénye 210 lóerő volt. A Multiva rövidtárcsák függesztett változatai elérhetőek 3-3.5- 4 méter munkaszélességgel, a munkaszélesség 4-5-6 méter a vontatott verzióban.

Bobcat TL 470 HF
A Bobcat TL 470 HF típusú gépe a Magyarországon jelenleg a leggyorsabb műveletvégzésre képes teleszkópos rakodó. Ez adódik a 130 lóerős Perkins motor teljesítményéből, illetve az ehhez optimalizált 190 l/perc hidraulika folyadék szállítási képességgel bíró axiál dugattyús szivattyúból. A TL470 HF hét méter emelési magassággal rendelkezik és behúzott gémmel 3.5t teherbírásra képes. Alapfelszereltségben tartalmazza a háromféle kormányzási lehetőséget a körpanorámás vezető fülkét a vonófejet és a hátsó elektromos kiépítést. A felszereltségek közé tartozhat még a visszafordítható ventilátor lapát, a klíma, a hidraulikus szerszámcserélő, és a légfék is amellyel akár 12 tonnát is vontathat a gép. A TL 470 HF teljesen hidrosztatikus erőátviteli rendszerrel van ellátva. Az irányváltás és a gémműveletek egy kézzel a joystickról vezérelhetőek.
Minden Bobcat gyártmányú gépre 3 év 4000 üzemóra gyári garancia vonatkozik felszereltségtől függetlenül.



www.dmker.hu