Három új típust mutattak be, ezúttal a bauma 2022 kapcsán: az új TL25.60 teleszkópos rakodógépet, valamint az S86 csúszókormányzású, gumikerekes és a T86 gumihevederes rakodógépeket. Típustól függően ez természetesen nem zárja ki a mezőgazdasági vagy erdészeti célú alkalmazásokat sem.

Tovább bővülő kínálat

A Bobcat az új Super Compact TL25.60 teleszkópos rakodógép és az új S86 és T86 kompakt rakodógépek bevezetésével bővítette az újgenerációs R-sorozatú termékcsaládját. A termékcsalád legkisebb gépe az új TL25.60, amellyel a merevvázas teleszkópos rakodógépek számát 11-re növeli az építőiparban, a bérgéppiacon és az általános anyagmozgatásban. A kimondottan agrárcélú változata 2023-ban érkezik.

Az új S86 R-sorozatú csúszókormányzású gumikerekes rakodógép és a T86 R-sorozatú kompakt gumihevederes rakodógép a korábbi 700-as és 800-as M-sorozatú rakodógépek helyébe lép, és teszi teljessé a jelenlegi R-sorozatot.

Mivel a munkaterületeken gyakran helyszűke van, a teleszkópos rakodógépeknek is egyre kompaktabbá és mozgékonyabbá kell válniuk. Az új Bobcat TL25.60-at úgy tervezték meg, hogy ne csak megfeleljen ezen elvárásnak, hanem a lehető legjobb kompakt gép legyen a piacon. Az S86 és a T86 gépeket a nagy teljesítmény és a sokoldalúság jellemzi mind munkagépként, mint eszközhordozóként.

Az új TL25.60 kompakt teleszkópos rakodógép

Könnyű használhatóság, kiváló stabilitás, optimális kényelem és biztonságos üzemeltetés jellemzi, bármilyen célra is használják. Erőforrása egy 75 LE-s Bobcat Stage V szintű motor. Névleges teherbírása 2500 kg, maximális emelési magassága 5,91 m, maximális kinyúlása pedig 3,31 m. A Bob-Tach eszközcsatlakozó (kézi vagy hidraulikus) növeli a sokoldalúságot, mivel a TL25.60 a Bobcat rakodókhoz tervezett eszközök széles körű alkalmazása lehetséges.

A gép fülkéje megegyezik a Bobcat 18 m-es R-sorozatú csúcsmodelljével, így az ügyfelek biztosak lehetnek abban, hogy a kompakt teleszkópos rakodógépek piacán a legtágasabb fülkét kapják.

bobcat rakodógép

bobcat

Bobcat TL25.60 – fotók: www.bobcat.com

A fülke jellemzői a következők:

- Új 5 hüvelykes LCD-kijelző
- Fokozott intuitivitás és egyszerűbb használat
- Sok tárolóhely
- Légrugós ülés a kényelemért
- Opcionálisan dönthető és teleszkópos kormányoszlop
- Könnyű be- és kiszállás a fülkébe a 90°-os ajtónyitással alacsony lépcsővel

Mint minden Bobcat teleszkópos rakodógép esetében, az új motorháztetőt úgy tervezték, hogy a gép jobb oldalán a lehető legjobb kilátást biztosítsa. A fülke új műszerfal-kialakításával és az erős, de karcsú fülkeoszlopokkal együtt akadálytalan kilátást biztosít a kezelő számára. A piacon elérhető legjobb fordulási sugárral kombinálva ez lehetővé teszi a kezelő számára, hogy könnyedén mozogjon a munkaterületen és minimalizálja a balesetek vagy hibák számát.

A TL25.60 robusztus vázzal és gémszerkezettel rendelkezik, hogy minden lehetséges alkalmazásnak megfeleljen. A takart kialakítás védelmet nyújt a hidraulikus és elektromos alkatrészek számára (beleértve a csöveket, a kábelköteget és a sebességváltót), és egy acéllemez védi a gép alját. Mint minden Bobcat teleszkópos rakodógép, a TL25.60 is doboz-vázkeresztmetszetű és jelentős szabadsággal rendelkezik.

A TL25.60 a precíz hidrosztatikus meghajtásnak, a hidraulikus gémműködtetésnek és az áramlásmegosztásnak köszönhetően precíz irányíthatóságot biztosít bármilyen magasságban, így minden igénynek eleget téve a munkaterületeken. Az R-sorozat többi modelljével azonos fő vezérlőszelepet használva a TL25.60 a piacon elérhető legjobb ciklusidőt kínálja.

bobcat

bobcat

bobcat

Csak eszközfüggő, mire használjuk. Jövőre érkezik a kimondottan agrár változat – fotók: www.bobcat.com

A kínálat csúcsa: az S86 és a T86 kompakt rakodógépek

A nagyobb motor- és hidraulikateljesítményt nyújtó Bobcat S86 és T86 a vállalat eddigi legerősebb kompakt rakodói. Mindkét gép a jól bevált Stage V szabványnak megfelelő 3,4 literes Bobcat motort használja, amely 78 kW (105 LE) teljesítményt ad 2600 fordulat/perc fordulatszámon.

Az összes R-sorozatú rakodógéphez hasonlóan a motor közvetlen meghajtással sorba van beépítve, ami javítja a motor és a hidraulikus alkatrészek hűtési hatásfokát. Ez egyben növeli a megbízhatóságot az olyan nagy igénybevételű alkalmazásokban, mint például az útépítés és az erdészeti munkák.

Az S86 és T86 a kisebb S66; T66 és S76; T76 rakodók nagyon sikeres piaci bevezetésének a folytatása. Az S86/T86 csúcsmodellek ugyanezt a tendenciát folytatják, mivel minden területen új mércét állítanak fel, a fülkében lévő kényelemtől és biztonságtól kezdve a rendelkezésre álló teljesítményig és a munkagépek sokoldalúságáig. Az S86/T86 teljesen új szintre emeli a kompakt rakodók nyújtotta lehetőségeket.

bobcat

bobcat

S86 – fotók: www.bobcat.com

bobcat

bobcat

T86 – fotók: www.bobcat.com

A legjobb hidraulika a piacon

Az S86 és a T86 egyik legizgalmasabb újdonsága, hogy mindkét gépnél most először lehet három különböző teljesítményű kiegészítő hidraulika közül választani. Van egy standard áramlási konfiguráció, amely 87 l/perc kapacitást biztosít az olyan alkalmazásokhoz, mint a rakodás és anyagmozgatás, vagy ahol alacsony hidraulikus teljesítményű eszközöket használnak.

A Bobcat két további hidraulikai teljesítményfunkciót is kínál az új elektronikus, térfogat-vezérlésű (EDC) szivattyú segítségével: a High Flow funkció 138 l/perc, az új, az iparágban egyedülálló Super Flow funkció pedig 159 l/perc szállítókapacitást biztosít.

Az ötös csatlakozóblokk (alapfelszereltség a Super Flow opcióval) rugalmas alkalmazást biztosít a különböző munkaeszközök működtetéséhez. Egy közös elosztóról a gépkezelő a kisebb méretű ½ colos gyorscsatlakozókhoz csatlakoztathatja a szabványos vagy a nagy áramlású jóváhagyott tartozékokat. Amikor a Super Flow-t használja, a ¾ colos csatlakozók lehetővé teszik a maximális teljesítményt és termelékenységet a jóváhagyott eszközökkel.

Mind a High Flow, mind a Super Flow opciót a Bobcat egyedülálló tartozékvezérlő eszközével (ACD) integrálták. A High Flow vagy Super Flow rendszerrel felszerelt S86 és T86 gépek alapfelszereltségként rendelkeznek a Power Bob-Tach eszközcsatlakozó rendszerrel is. A Power Bob-Tach egy további kényelmi és termelékenységi funkció, amely lehetővé teszi egyes munkaeszközök csatlakoztatását és eltávolítását anélkül, hogy a gépkezelő felállna az ülésből, csupán a fülkében lévő kapcsolók segítségével, de a Standard Flow gépeknél ez opcionális.

Megnövelt emelőkapacitások

Az új S86 és T86 munkagépek konstrukciója nagyobb emelőkapacitást és nagyobb elérhetőségeket (emelési magasság, mélység és távolabbi tömegközéppont) tesz lehetővé. Ezt egy új munkacsoport-geometria biztosítja, amely javítja az emelőkar teljes mozgástartományában az emelési képességet. A nagy hidraulikus teljesítménnyel és a könnyebb, de erősebb öntött acélból készült emelőkarszelvényekkel kombinálva a rakodógépek nagyobb kapacitást kínálnak az egész emelési ciklusban – a teljes működési magasságig.

Az elmúlt két évben bevezetett S66/T66 és S76/T76 modellekkel együtt az S86/T86 új mércét állított fel a munkakomfort tekintetében. Ez magában foglalja az alacsony zaj- és rezgésszintet, az egy darabból álló, zárt és túlnyomással pormentesített kivitelt, valamint az alapfelszereltséghez tartozó intuitív SJC-vezérlést és az informatív kijelzőket.

A fülke alapfelszereltségként HVAC-rendszerrel is rendelkezik (fűtés-klimatizálás), amely rossz időben is jó kilátást (páramentesítést) biztosít, amelyek az innovatív Clear Side fülkeopcióval tovább javíthatók. Ez utóbbival az oldalablakok 75%-a rácsmentes, így a fülkéből az akadálytalan kilátás biztosított, növelve a balesetbiztosságot.

A Bobcat szériafelszereltségként egy visszapillantó kamerával is bővítette a listát. Az alapfelszereltségként kínált 5 colos fülkében elhelyezett kijelző mellett opcionálisan egy fejlett 7 colos kijelzőt is kínálnak, amely még részletesebb gépinformációkat és egyedülálló eszközcsatlakoztathatóságot biztosít.

Az S86 és a T86 további kulcsfontosságú jellemzői a következők:

- Bobcat Horsepower Management - Továbbfejlesztett energiagazdálkodás
- Speed Management - A munkagépek teljesítményének és pontosságának maximalizálása
- 5 lengőkaros torziós felfüggesztésű futómű (opció) - További stabilitás és kényelem
- Ellensúlykészség - Az emelési teljesítmény növeléséhez és a gépek testre szabásához
- Kétirányú kanalas pozicionálás (alapfelszereltség) - A szóródási veszteség csökkentéséhez és a hatékonyság növeléséhez
- Automatikus futóművezérlés (opció) - Ez az opció egyenetlen terepen simább futást biztosít
- Megfordítható hűtőventilátor-forgás (opció) - Csökkenti a karbantartási és állásidőt, elkerülve az eltömődésből adódó túlmelegedést

Főbb műszaki adatok:                   S86              T86

- névleges teherbírás                       1587 kg        1780 kg

- billenőteher                                    3175 kg        5087 kg

- üzemkész önsúly szériakanállal    4536 kg       5643 kg

bobcat

bobcat

S86 a nagy teljesítményű alkalmazásokhoz – fotók: www.bobcat.com

bobcat

bobcat

T86 a kategória egyik csúcsgépe, teljesítmény és hidraulika tekintetében – fotók: www.bobcat.com

Forrás: www.bobcat.com