A szójababot úgy ismerik, mint a hüvelyes termények királynőjét, és jelenleg nagy igény van rá, nem utolsó sorban az új fehérjeforrások keresése miatt, Európa számos növénytermesztő régiójában. Ez a megnövekedett érdeklődés a szójatermesztés iránt tovább erősödött a szója előtt nyíló új lehetőségekkel, a „zöldítés“ vonatkozásában, vagyis a szóját, mint ökológiailag hibátlan és előnyben részesített terményt vetik.

Ausztriában a Saatbau Linz kínálja a legmegfelelőbb és legnagyobb hozamú vetőmagot ebből a növényből.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a szójabab betakarítása különleges kihívást jelent. Ha a szóját túl hosszú ideig tárolják nagy mennyiségben, vagy az alsó hüvelyek túl alacsonyan vannak, gyorsan magasra szökik a szemveszteség. Éppen ezért nagy jelentőségű az optimális betakarítási módszer alkalmazása, valamint a helyes cséplési idő és a termény megfelelő nedvességtartalma.

szójabetakarításAlkalmas vetőmagnak – még szójavetéshez is?

A CASE IH Axial-Flow betakarító kombájnok évek óta bizonyítják képességeiket a megnövekedett szemestermény-hozam tekintetében, nem utolsó sorban azért, mert kíméletesen csépelnek, emiatt igen kevéssé sérülnek a szemek. A fentiek bizonyítása céljából, a CASE IH Axial-Flow betakarító kombájnok alkalmasságát 2014. szeptemberében gyakorlati cséplőnap keretében bizonyították a vásárlóknak, melyen részt vettek a vetőmag beszállító, a Saatbau Linz munkatársai is. Az új, 3020 flexibilis vágóasztallal felszerelt CASE IH Axial-Flow 7240 betakarító kombájnt használták a bemutató során.

A tesztterület egy szójabab föld volt, 3,5 tonna/hektár átlagos éves hozammal – 16%-os nedvességtartalomnál betakarítva. Ezek a körülmények lehetővé tették, hogy az Axial-Flow kombájn bizonyítsa erejét, egyebek mellett az axiális átömlésű rotor teljesítőképességét. Az optimalizált ST rotor az új 240-es sorozaton egyedülálló teljesítményt garantál a szója betakarításában, mivel képes magas hozamot produkálni mostoha betakarítási körülmények között is.

szójabetakarítás

A kíméletes cséplési folyamatnak és a maradványszemek hatékony kirostálásának hála, az Axial-Flow alapelv segít megelőzni a szemveszteséget a szántóföldön, és jelentős mértékben lecsökkenteni a pelyva mennyiségét is a szemtartályban, ahogy azt a gyakorlati teszt is szemléltethette. Még alacsony rotor-fordulatszámnál is (400 f/p) magas betakarítási sebesség érhető el a rotor előtti térben, ami felgyorsítja a szemek hatékony és kíméletes centrifugális leválasztását. Következésképpen nincs szükség további részegységekre, például külső gyorsító dobokra.

Az új, 3020 Flex (flexibilis) vágóasztal további eszköze ennek a sikernek, és tovább bővíti a CASE IH vágóberendezés opcióinak körét az idei betakarítás során. Kifejezetten a termelékenység maximalizálására és a szójabab, illetve az összes többi, talajközelben vágott termény betakarításkor fellépő veszteség megelőzésére lett kifejlesztve.

Ezt az új vágóberendezést új és flexibilis kaszapenge-léce különbözteti meg a többi modelltől. Ez egy teljesen állítható rögzítő rendszerből áll, mely a talajfelszín egyenetlenségeire reagálva állítja magát – még alacsony magasság-beállításnál is – anélkül, hogy besüllyedne a talajba. A vágórendszer és a talaj közötti távolság manuálisan állítható, vagy opcionálisan a betakarító kombájn fülkéjéből, és ez igen sikeresnek bizonyult a szójabab termés cséplése során 2014-ben, rendkívül kellemetlen betakarítási körülmények idején, erős növényszár és magas páratartalom mellett.

Az érintetlen szemek megóvásának szemléltetése céljából egy kézzel kifejtett mintát vetettek össze a betakarító kombájnnal aratott szójababbal. A kézi erővel betakarított minta a szántóföldön 98 % normál, 2% rendellenes és 0% elhalt szemet adott. A Saatbau Linz raktárlétesítményébe szállításkor a CASE IH Axial-Flow betakarító eszközzel aratott szójában 96% normál, míg 4% rendellenes és elhalt szemet mutattak ki – azaz nincs tényleges különbség a szemek szétesése és a csökkent csírázási tulajdonságok tekintetében. Olyan értékek ezek, különösen, ha a tavalyi évet vesszük figyelembe, a csírázási szintek széles körű szóródását és a rossz időjárási körülményeket az érési időszakban egész Ausztria területén, melyek egyértelműen a tabella élén foglalnak helyet – mondta ki az ítéletet Georg Landerl, a CASE IH Austria betakarítási technológiai szakértője.

További információkért látogasson el az Invest Kft. weboldalára!