A 700-as családba tartozó permetezők a magyar gazdák között a legnépszerűbb modellek, amit a kompakt kialakításuk (permetlétartály 2400-4000 l, szórókeret 18-30 m), egyszerű kezelhetőségük és a minőségi anyaghasználat miatt érdemeltek ki.

KITE permetező

A vegyszerezők hosszú élettartamra és kemény munkára tervezve – fotó: KITE Zrt.

felszereltségi szintet a széria előtt feltüntetett M és R karakterek szimbolizálják.

Az M700 vegyszerezők alváza masszív, jól kiegyensúlyozott, amely alkalmas a nagy sebességű munkavégzésre. A gép alacsony súlypontja és függetlenül állítható nyomtávja tovább javítja a stabilitást. Poliuretán rugókkal van megoldva a tengelyrugózása, ami karbantartásmentes, egyben simább járást biztosít szántóföldön és közúton egyaránt. Acél szórókerete prémium lengéscsillapítókkal van szerelve, továbbá ultrahangos szenzorok is garantálják, hogy a keret mindig az ideális magasságban dolgozzon. A permetlétartály polietilén anyagú, kiképzéséből adódóan hullámtörőkre nincs szükség. Tartós és időtálló, hosszú élettartamra és kemény munkára tervezve.

A folyadékrendszer nyomás- és áramlásmérő szenzorral is szerelve van, így egyszerre figyeli a szórókereten kiáramló folyadék mennyiségét és nyomását a tökéletes szóráskép végett. Amennyiben valamelyik fúvóka már kopott vagy eltömődött, a rendszer azonnal értesíti a gépkezelőt, ezzel kiküszöbölve a hibázás lehetőségét.

permetező

Nyomás- és áramlásmérő szenzorral van szerelve, így egyszerre figyeli a szórókereten kiáramló folyadék mennyiségét és nyomását – fotó: KITE Zrt.

Intelligens megoldások terén sem kell szégyenkeznie az M700-as gépeknek, hiszen a szakaszvezérlés, előírástérkép szerinti kijuttatás és a teljes dokumentálás is elérhető már ezeknél a modelleknél is.

Az R700-as modellek az előbbieken felül már fúvókánkénti szakaszolással rendelkeznek. Minden szórófejben egy elektromosan vezérelt mágnesszelep nyitja/zárja a fúvókákat, automatikusan a lefedettségi térkép függvényében, így még precízebb a vegyszer kijuttatása, továbbá inputanyag-megtakarításokkal is számolhatunk.

A szivattyúk terén is növelték az R700 teljesítményét az M700-hoz képest. A feltöltést egy 600 l/min teljesítményű centrifugál szivattyú végzi, így mindössze 6-7 perc alatt feltölthetjük a permetlé tartályt és külső szivattyú használata sem indokolt. A permetezést pedig a 750 l/min teljesítményű, ugyancsak centrifugál szivattyú végzi, ami nagy munkasebesség és dózis esetén is könnyedén kiszolgálja az akár 30 m keretszélességű gépeket is. A folyadék vezérlése pedig a korábbi manuálisan forgatható szelepek helyett elektromosan vezérelt, nyomógombos kezelőpanel segítségével valósítható meg.

Azon gazdaságoknak, akiknek a 700-as sorozatú permetezők paraméterei csekélynek bizonyulnak, a 900-as széria modelljei, az akár 6200 l-es tartály és a 40 m széles szórókeret révén a nagygazdaságok elvárásait is képesek teljesíteni.

Az M900-as modellek intelligens funkciói sem maradnak el az előbb említettektől. Itt a folyadékrendszerben 2 db dugattyús szivattyú kapott helyet. Az erőgép és munkagép azonos nyomon járását a 900-as családnál kormányzott kerekekkel oldotta meg a John Deere, szemben a 700-as modellek vonórúd kormányzásától. A szórókeret stabilizálórendszerét tovább fejlesztették, hogy a talajt/kultúrát még finomabban, precízebben tudja lekövetni.

A 900-as széria modelljei, az akár 6200 l-es tartály és a 40 m széles szórókeret révén a nagygazdaságok elvárásait is képesek teljesíteni – fotó: KITE Zrt.

Amennyiben az M900-as modellek szivattyúkapacitása szerénynek bizonyul, abban az esetben R900-as modellek 1200/1000 l/min (feltöltő/permetező) dupla centrifugál szivattyúival gyakorlatilag korlátok nélkül végezhetjük a kezeléseket. A feltöltésekben, öblítési folyamatban pedig az elektromosan vezérelt szelepek és az R700-as permetezőkön is használt vezérlőpanel segíti a gépkezelők munkáját.

Így a feltöltési folyamat automatikus, szinte liter pontosan meghatározható, mennyi vizet szeretnénk felszívatni a géppel. Az automatikus öblítési funkció segítségével pedig a gépkezelő eldöntheti, hogy a komplett permetlérendszert hány ciklusban szeretné átmosni a tiszta vizes tartályból, ezzel elkerülve pl. egy vegyszerváltás esetén a kultúrák károsodását.

A feltöltési folyamat automatikus, szinte liter pontosan meghatározható – fotó: KITE Zrt.

A precíziós permetezéshez hozzátartozik, hogy az elvégzett munkák bármikor visszakövethetők legyenek a gazdák számára. Erre nyújt megoldást a John Deere ingyenesen használható gazdaságirányítási rendszere (Műveleti központ), ahová a permetező dokumentált adatai is feltölthetők és rendszerezhetők.

További információkért keresse KITE gépértékesítőjét!

Kolozsvári István, kereskedelmet támogató mérnök