Rövid utam során takarosan művelt területek mellett haladtam el és már-már aggódtam, hogy eltévedtem, de a gazdálkodó messziről is jól látszódó, kékre festett szárítótelepe végül útbaigazított. Viszmeg Norbert kíváncsi, szürke puli kutyájával fogadott egy szeles májusi napon, Baja-Mártonszállás területén, vagy ahogy a helyiek emlegetik a Viharsarokban.

Kérlek, mutasd be a gazdaságot!

Csak szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk. 100 hektárral kezdtünk gazdálkodni, de már 600 hektár területünk és négy alkalmazottunk van. A területünkből 200 hektár búza, 200 hektár repce, 150 hektár kukorica, de van napraforgónk is és mivel részt veszünk az Agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG), lucernánk is van mindezek mellett. Ami a gépparkot illeti, van három darab New Holland traktorunk (200, 120 és 90 lóerős), két FENDT erőgépünk: az egyik egy 720-as – ÁTK-s pályázat révén –, illetve tavaly nyáron vásároltunk egy 936-os gépet is, és hozzá vettünk HORSCH munkagépeket. Ezen kívül van két CLAAS kombájnunk is és 3 évesek a CLAAS zöldsoros gépeink: kasza, rendsodró és bálázó.

horsch

Viszmeg Norbert 600 hektáron gazdálkodik és összesen öt HORSCH munkagépet használ – fotó: Borbély Zsanett/AXIÁL Kft.

Mióta álltok kapcsolatban az AXIÁL Kft.-vel?

Szinte a kezdetektől fogva. Amikor még nem volt ekkora gépparkunk – MTZ és Zetor traktoraink voltak – és a területünk is kisebb volt, eleinte alkatrészekért fordultunk a vállalkozáshoz. A gépvásárlás később jött, de az is teljesen természetesen, hiszen az AXIÁL központ nagyon közel van hozzánk.

Mikor vettétek az első HORSCH gépet?

Tavalyelőtt vásároltuk az elsőt, egy MAESTRO szemenkénti vetőgépet és ezzel egy időben egy PRONTO gabonavetőgépet. Utoljára pedig egy permetezőt vettünk, ami idén február végén-március elején érkezett meg.

Az első szerzemények egy MAESTRO szemenkénti vetőgép és egy PRONTO gabonavetőgép voltak – Borbély Zsanett/AXIÁL Kft.

Ez rögtön három, összesen mennyi van?

HORSCH munkagépből van összesen öt darab: egy PRONTO 6 DC gabonavetőgép, egy MAESTRO 6 CC precíziós vagy szemenkénti vetőgép. A két vetőgépet nem újonnan vásároltuk, demógépek voltak. Van egy JOKER 6 HD nagy tárcsalapos rövidtárcsa, egy TERRANO 5 FM szántóföldi kultivátor PARTNER HT függesztett műtrágyatartállyal a precíziós műtrágya-kijuttatáshoz és végül, de nem utolsósorban van egy LEEB 5 LT vontatott szántóföldi permetezőnk is.

Az utolsó beruházás, a LEEB 5000 literes tartállyal, 30-as kerettel rendelkezik, nagyon komoly elektronika van benne, nagyon szépen követi a talajt, a növényt – amire beállítjuk. A fúvókatávolság 25 cm-es, ez hatékony, kiváló szórásképet mutat.

horsch

A LEEB 5 LT vontatott szántóföldi permetező 5000 literes tartállyal, 30-as kerettel rendelkezik – fotó: Borbély Zsanett/AXIÁL Kft.

Minek köszönhető a márkahűség?

Beváltak. Már volt több HORSCH munkagépem is, amikor tavaly az axiálos területi képviselővel, Gyulai Gaál Tamással kint jártam a HORSCH gyárban Németországban, itt tűnt fel igazán, hogy milyen nagy tudású és praktikus ez a permetezőgép is. Ezek után jártunk a csehországi Knezmostban is, a HORSCH bemutató farmon, itt a gyakorlatban is láthattuk, mire képes a permetező. Itt tetszett meg a típus. Először egy másik permetezőt szerettünk volna vásárolni, de nagyon beleszerettem a LEEB-be. Végül lemondtuk a másikat, és megvettük ezt.

Javítanál, fejlesztenél valamin a HORSCH gépeken?

Nem láttunk, tapasztaltunk olyan hibát, amin a véleményünk szerint változtatni kellene. Ki merem jelenteni, hogy maximálisan meg vagyunk elégedve a gépek kezelésével, működésével. Teljes szívvel, lelkiismeret-furdalás nélkül ajánlom másoknak is a HORSCH gépeket.

horsc

Viszmeg Norbert: "Maximálisan meg vagyunk elégedve a gépek kezelésével, működésével." – fotó: Borbély Zsanett/AXIÁL Kft.

A permetező eleinte bonyolult volt, de könnyen belejöttünk és most már a kisujjunkban van minden. Amire nagyon oda kell figyelni, és ez nem a gép hibája, az a szűrő. Tüzivíztározóból töltjük a tartályt, igyekszünk szűrni a békalencsét és az ezekhez hasonlókat, de a víz minősége nem a legjobb és a szűrőt sűrűn kell tisztítani. Annyira finom a szűrő a gépben, hogy tényleg minden szennyeződést megfog. Ez jó, mert ez a gép már más, mint a régi permetezőnk. A régi géppel már jártunk úgy is, hogy kicsapódott a szer és egyesével kellett szerelnünk, tisztítanunk az összes fúvókát. A LEEB-re egyébként már hozattunk egy másik szűrőt is, így ez a probléma megoldódott.

Mennyire játszottak szerepet a vásárlásnál az AXIÁL háttérszolgáltatásai?

HORSCH alkatrészrendelésnél fordult már elő olyan, hogy kicsit várni kellett az alkatrészre, de az soha nem érkezhet elég korán, ha várja az embert a munka. Viszont akárhányszor, akármelyik géppel fordultam a szervizhez segítségért, nagyon rövid időn belül jöttek. Nagyon elégedett vagyok velük, a gyors és szakszerű reagálás hozzájárult a döntésünkhöz.

Szöveg és kép: Borbély Zsanett, marketingmenedzser / AXIÁL Kft.