Fehér Tamás olajipari vegyészmérnökként már 26 éve foglalkozik kenőanyagokkal, – azon belül is specifikusan a Shell kenőanyagokkal. A Veszprémi Egyetem petrolkémiai technológia szakán a diplomamunkáját is a kenőanyagokról írta.

Régóta foglalkoztat a mezőgazdaság, amely egy különleges területe a gazdaságnak, nagy potenciálok rejlenek benne. Jelenleg 447 millió liter az európai kenőanyag piac, de a Shell úgy látja, ez egy folyamatosan növekvő iparág. A mezőgazdaság napjainkban egy forradalmon megy keresztül, az emissziós követelmények, a fenntarthatóság nem csak a közúti közlekedésben vagy iparban, hanem a mezőgazdaság területén is megjelenik.

A gazdák nincsenek egyszerű helyzetben, ugyanis egyre összetettebbek az európai uniós követelmények, amelyeknek meg kell felelni minden input anyag oldalon. Manapság sokkal kiemeltebbé válik maga a költségcsökkentés, az emisszió csökkentése, amely igényeket maguknak a gépgyártóknak is le kell fedniük. A gépgyártók követelményei pedig megjelennek a kenőanyagokban” – mondja Fehér Tamás.

Fehér Tamás, az Orbico Hungary Kft. műszaki tanácsadója

Fehér Tamás, az Orbico Hungary Kft. műszaki tanácsadója – fotó: Orbico Hungary Kft.

Fenntarthatóság és digitalizáció

A fenntarthatóság a gazdaság minden ágában kiemelt feladatként jelenik meg, így a mezőgazdaságban is. Emellett a digitalizáció is elérte ezt az iparágat, teret hódított a precíziós gazdálkodás módszere. Napjaink mezőgazdasági kiállításain is a legújabb technológiákkal találkozhatunk, amelyek a még hatékonyabb gazdálkodás felé mutatnak.

Manapság a mezőgazdaság egyre komplexebbé válik. Az emisszió csökkentése szempontjából az összes utánkezelő rendszer, ami eddig az on-road (közúton közlekedő) járművek sajátossága volt, ugyanazzal a komplexitással jelennek meg a mezőgazdaságban. Mindazokkal a különleges hatásokkal kiegészülve, amelyekkel a mezőgazdasági alkalmazás (is) rendelkezik: környezeti tényezők, por, nedvesség, különböző permetező szerek, sőt akár kemikáliák is bejuthatnak a motorolajba.

Amivel azonban – a hosszútávú szállítással ellentétben – általában nem rendelkezik egy mezőgazdasági gép, az a menetszél, ami a motorolaj hűtését segíti elő. A menetszél hiánya egy magasabb hőmérsékleten való üzemeltetést  eredményez, ami nem kis kihívás a kenőanyagoknak. Ezen kívül jelentős szerepe van még a vibrációnak, ami a terepen való üzemelés sajátossága. A mezőgazdaságban használt motorolajok többsége egyébként használható országúti alkalmazásokban, de különleges kihívások nehezíthetik a működésüket

Ami manapság trend, az egyúttal erőteljes kihívást jelent a gépgyártók és olajgyártók számára is: a digitalizáció, a mezőgazdaságban használt érzékelők, akár a precíziós gazdálkodás, illetve a gazdálkodók azon igénye, hogy szeretnének – az egyre nagyobb teljesítményű gépeikkel – minél kevesebb időt tölteni a különböző mezőgazdasági munkákkal. Ahhoz, hogy a termelékenység folyamatos legyen, nem megengedett a leállás, a rendelkezésre állás kulcs. Ezt pedig csak magas műszaki tartalmú kenőanyagokkal lehet elérni, amelyek az adott gép igényei szabtak, így biztosítva a megbízható üzemelést.


A Shell technológiai vezető szerepe megmutatkozik a kenőanyagok minőségében is

A Shell 17. éve a világ vezető kenőanyag-gyártója, a legtöbbet költi kutatás-fejlesztésre, és technológiai vezető szerepe megmutatkozik a kenőanyagok minőségében is. A vállalat erősen koncentrál a különböző gépgyártói igényekre.

A Shellnek számos fejlesztési együttműködése van a különböző gépgyártókkal, egyedülálló módon komplex összehasonlító elemzéseket végez a mezőgazdaságban is, főleg az UTTO (universal tractor transmission oil) területen. Ezekből az elemzésekből egyértelműen kiderül, hogy a Shell UTTO alkalmazásokra fejlesztett Shell Spirax olajai felelnek meg a legszéleskörűbben a gépgyártói követelményeknek, minden tulajdonságukban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak. A hozzáférhető kutatások szerint számos olajtársaság termékei, bizonyos tulajdonságokat tekintve kevésbé teljesítenek jól.

A legkritikusabbak a váltó- hidraulika rendszerekben használt ilyen jellegű olajok, mert ez a legnagyobb értékű berendezéseleme a traktoroknak, és így a legnagyobb költséggel ez javítható. Ha ez az olaj jól működik, akkor a traktor is megfelelően üzemel.

A másik kiemelt terület a Shell életében a Rimula motorolajok köre, a vállalat szerzi meg a legelsők között a legújabb és legmagasabb színvonalat képviselő nemzetközi specifikációkat, sőt részt is vesz ezek kidolgozásában. Különlegesség, hogy az általa forgalmazott termékek meg is haladják a legújabb nemzetközi specifikációk követelményeit, ami lehetővé teszi, hogy a legnagyobb védelmet biztosítsa a felhasználók számára. Konzisztensen rendelkezik a legszélesebb gépgyártói követelményeknek való megfeleléssel, azok jóváhagyásaival.

A Shell portfóliójában kiemelt helyen szerepelnek még a differenciálművekhez használt Spirax olajok is, amelyek a legnagyobb nyírásstabilitással, a legszéleskörűbb védelmet adva biztosítják a különböző differenciálművek védelmét.

Ha a konkrét, számszerű eredményeket nézzük, a tapasztalataim szerint egy magyar alkalmazónál például dupla olajcsere periódust értünk el egy teleszkópos rakodó berendezésben, ami kiemelkedő. Azt látjuk, hogy a Shell kenőanyagai egyfajta „peace of mind” érzetet adnak a felhasználónak, hogy a kenőanyagokra visszavezethető meghibásodásra nem kell számítani, a berendezés maximálisan rendelkezésre áll” – mesél az eredményekről Fehér Tamás.

A könnyebben lebomló, biodegradálható olajoké a jövő?

Érdekes trend továbbá, hogy a gépgyártók növekvő volumennel, saját márkás (GPO) olajokkal vesznek részt a mezőgazdaságban, de ez általában csak a garanciaidő fennállásáig jelent kötelezettséget. Műszakilag a gépkönyvben előírt kenőanyagok használata biztosítja a garanciát. A Shell olyan kenőanyagokkal rendelkezik, amelyek a gépgyártók által előírt, – vagy azt meghaladó – minőséggel biztosítják azt az üzemeltetést, ami a maximális rendelkezésre állást támogatja.

A gépgyártók saját olajai alkalmasak az általuk gyártott flottákra, de vegyes flottára nem adnak univerzális megoldást. A tapasztalat viszont az, hogy a mezőgazdaságban lévő gazdaságok vegyes flottákat üzemeltetnek. Ezzel úgymond magukra vállalják azt a komplexitást, ami a sokfajta gépgyártó olaj használatából ered.

Amire a Shell képes, hogy egy egyszerűsített, minden mezőgazdaságban használt alkalmazásra megfelelő portfóliót ad a felhasználóknak, ezzel csökkenthetők a raktározás során felmerülő költségek és a komplexitás. Ami a közeljövőben aktuális lesz a Shell életében, hogy felvásárolta a Panolin nevű biodegradálható termékeket gyártó céget, mivel úgy látja, hogy a könnyebben lebomló, biodegradálható olajokra a jövőben egyre nagyobb igény lesz. Ezáltal a Shell még teljesebben fogja tudni lefedni a mezőgazdaságban megjelenő igényeket”

A helyzet tehát összetett, a kisebb gazdaságok nem biztos, hogy képesek ezt az ütemet tartani, és a digitalizáció azon fokát elérni, mint a nagyobb gazdaságok. A Shell a nagyobb gazdaságok esetében univerzális és teljes körű megoldással tud szolgálni. A mezőgazdasági vállalkozások egyre értékesebb berendezéseket használnak és céljuk, hogy minél kisebb legyen a szén-dioxid kibocsátásuk, alacsonyabb az üzemanyag-felhasználás. Ez pedig úgy érhető el, hogy precíziós gazdálkodással minimálisra kell csökkenteni az input anyagok kiszórását a földeken. Ehhez megfelelő rendelkezésre állásra van szükség, illetve arra, hogy minél kevesebb időt töltsön a nagyobb teljesítményű gép a földeken.

traktor

Fontosak a megfelelő arányok: a mezőgazdaságban a motorolajok használata kisebb, mint a váltó- hidraulikaolajok mennyisége – fotó: Orbico Hungary Kft.

Meghosszabbított olajcsereperiódus, szintetikus motorolajok

Jelenleg a gépjárműpark öregedik, és ezek élettartamának meghosszabbítása kulcsszerepet tölt be. Emellett megjelennek az új berendezések igényei, egyre inkább megyünk az ásványi olajoktól a félszintetikus, szintetikus olajok irányába. Ezzel együtt pedig megjelent az az igény, hogy nőjön az olajcsereperiódus.

Amikor a mezőgazdaságban teszteket végzünk, laborvizsgálatok bázisán figyeljük meg, hogy az olajcsereperiódus, hogy növelhető biztonságosan. Erre vonatkozóan már vannak nagyon szép eredményeink. Már 400, 500, 600 de akár 750 órás motorolajcsere periódusok vannak, ezek speciális, szintetikus motorolajokat is igényelnek, akár 5W-30-as olajokat, amelyek még az országúti alkalmazásokban is ritkának minősülnek”

A mezőgazdaságban használt gépek motorolaj igénye nem annyira összetett, viszonylag tipizálható, de a sokféleségek egyre jellemzőbbek. Fontosak a megfelelő arányok: a mezőgazdaságban a motorolajok használata kisebb, mint a váltó- hidraulikaolajok mennyisége. Ez utóbbi akár 60%-ot is kitehet, és csak 30%-ot a motorolaj. Emellett pedig külön kategóriát képeznek a differenciálműolajok.

A mezőgazdaságban is egyre nagyobb hangsúlyt kap a motorolaj műszaki tartalma, meg kell felelni a gépgyártói követelményeknek és/vagy jóváhagyásoknak. A Shell LubeAnalyst szolgáltatás laborvizsgálatokkal az olajcsere periódus ellenőrzötten és biztonsággal meghosszabbítható. A Shell a mezőgazdaság minden területén használt gépekhez és berendezésekhez nyújt megfelelő kenőanyagot és laborvizsgálati hátteret.