Az AVS Holding Inc. központja az egyesült államokbeli Minnesota állam Grand Rapids városában található. A jelenlegi kínálatban 9 gumihevederes és 2 gumiabroncsos, csúszó kormányzású rakodógép található a legkülönfélébb tereprendezési, erdészeti és egyéb rakodási feladatokhoz. Természetesen a célirányos eszközök sem hiányoznak a gépek mellől.

Mozgalmas cégtörténet

A két cégalapító, Edgra Hetten és Gray Lemke a motorosszánok világából érkezett és kezdett új profilba: pick-upokra terveztek és gyártottak gumihevederes futóműveket nehéz dagonyás terepre és sarkvidéki körülményekhez, a Marcellben alapított üzemben.

A nagy változás 1990-ben történt: bemutatták első gumihevederes kompakt rakodógépüket mezőgazdasági és tereprendezési feladatokhoz.1995-ben költöztek át mai helyükre, Grand Rapidsbe, ahol jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a gumihevederes járószerkezetek, futóművek terén. 1998-ban együttműködési megállapodást kötöttek a Caterpillarral, amely ma is él, és ennek keretében beszállítók több gumihevederesrakodógép-típushoz.

2008-tól 2011 végéig az ASV Inc. a Terex Inc. többségi tulajdonába került, és az addig ASV márkájú gépeket Terex néven és színekben értékesítették a Terex hálózatában. 2015-ben a Manitexhez került a cég 51 százalékos többségi tulajdona, azonban innentől már saját márkának számított az ASV, sőt 2017-ben a részvényeket bevezették a tőzsdére is. 2019 szeptemberében a Yanmar-csoport kompaktgépeket gyártó részlegével olvadtak egybe, de az ASV márka és gyártmányok a piac meghatározó gépei lettek a gumihevederes-szegmensben.

2020 júliusában mutatták be a MAX-Series gépcsaládot, amellyel egy minden korábbinál korszerűbb és ergonomikusabb modellkínálat jelent meg. 2021-ben előszőr alkalmaztak Yanmar dízelmotorokat, amely egységesítése még ma is tart egy folyamatos átállás keretében. Korábban 3 különböző gyártó motorjait építették be, ami, valljuk be, nem igazán volt felhasználóbarát megoldás. Ezentúl csak Yanmar-erőforrások lesznek az ASV gépeiben, megkönnyítve az alkatrészellátást és a gépértékesítők dolgát, a kiterjedt szervizhálózat pedig újabb vevőknek is bizalmat adhat.

erdészeti gép

erdészeti gép

Megbízható konstrukció, könnyű szervizelés – fotók: www.asvi.com

A legnehezebb feladatokra

Az ASV MAX-Series RT-135 Forestry típusú gumihevederes munkagép az egyik legnagyobb és legerősebb a piaci kínálatban. Kimondottan erdészeti feladatokra tervezték, és a korábbi RT-120-as típust váltotta fel, nemcsak +20 lóerővel, de más paramétereivel is kb. 10 százalékkal felülmúlja azt.

Motorja 4 hengeres, (még) Cummins QSF3.8 típusú, 3,8 literes, 132 lóerős, SCR + AdBlue-utánkezelő rendszerrel. A kiegészítő hidraulikarendszer 193 liter/perc normál, illetve 255 liter/perc csúcskapacitású 284 bar üzemi nyomás mellett, amellyel a legnehezebb feladatok elvégzésre alkalmas szerelékek is működtethetők.

Az erdészet mellett természetesen rakodási, tereprendezési, hóeltakarítási stb. feladatokra szintén bevethető. Az erdészeti minősítésű védő- és biztonsági berendezésekkel felszerelt RT-135F ideális bozótvágáshoz, mulcsozáshoz, tereptisztításhoz. Sőt, kimondottan erre a géptípusra kifejlesztett mulcsozóberendezés szintén kapható.

erdészeti gép

erdészeti gép

Az RT-135-ös minden erdészeti előírásnak megfelel, extra védelemmel ellátott – fotók: www.asvi.com

Főbb műszaki jellemzők

A gép nagy teljesítményű munkahidraulikájának köszönhetően a feladatokat tempósan végezhetjük, a gép maximális sebessége egyébként 16 km/óra. A munkahidraulikához erősebb hidraulikavezetékek és nagyobb teljesítményű hűtőrendszer is kellett. Továbbá a motor védelmét – hűtőrendszer és légszűrő – szintén tökéletesítették, főleg a por, faforgács, levéltörek stb. ellen.

A gép emelőkapacitása 1866 kg, önsúlya 5845 kg szerelék nélkül, az üzemanyagtartály 201 literes, a maximális rakodási magasság 3,17 méter.

Opcióban a gép hátuljára kiegészítő védelem is kérhető, ami egy vaskos acéllemezből és egy gallytörőrácsból áll, alul egy masszív vonószemmel.

Teljes védelem és kiváló ergonómia

A 135-ös típus is megkapta a MAX-széria egységes kezelőszerveit, valamint bővült a szériafelszereltségi lista is mind a komfort, mind a kezelhetőség javára, ezek a következők:

- 360 fokos kilátás a fülkéből
- 7 hüvelykes érintőképernyős kijelző
- gázpedál (kézi tárcsával együtt)
- vészkijárat a tetőablakon át
- féloldalas biztonsági kar és állítható kartámaszok
- Bluetooth rádió
- LED-es világítás
- Új hátsó lámpák
- Minden időjárási körülménynek megfelelő fülke fűtéssel és légkondicionálóval
- Az erdészeti előírásoknak megfelelő védőburkolat, beleértve a félcolos poliészter oldalfalakat és a ¾ hüvelykes poliészter ajtót is
- USB-portok és 12 voltos csatlakozók.

Az állítható, testre szabható kezelőszervek a különböző gyakorlati szintű kezelő számára előnyösek. Sok időt szántak a szoftverrendszer újratervezésére, hogy a kezelői készségszintek és a sebességszabályozás alapján egyszerű beállításokat tegyenek lehetővé. Az első fokozat egy tapasztalatlanabb kezelő számára megfelelő, míg a 3. fokozat nagyon gyors, gyors, precíz, a nagy gyakorlatú gépkezelőknek való.

munkagép fülkéje belülről

Maximális munkakomfort, kiváló fűtés és légkondicionálás – fotó: www.asvi.com

Erősebb futómű és könnyű szervizelés

Az RT-135F az ASV legnagyobb és legnehezebb modellje, ezért a futóművet áttervezték. A gép 10 cm-rel szélesebb, mint az RT-120-as volt, így több hely áll rendelkezésre a motortérben és fülkében egyaránt. A géphez alapfelszereltségként egy nagyobb, 2032 mm széles homlokrakodó kanál is tartozik.

Az RT-135F-en az ASV szabadalmaztatott Posi-Track futóműrendszerét alkalmazzák, amely 38 centiméteres szabad magasságot, nagyobb vonóerőt, hosszabb heveder-élettartamot és könnyed futómű-öntisztulást biztosít. A gumiheveder hossza és szélessége ugyanaz marad, mint az RT-120-asé, 1803, illetve 508 mm.

A gumiheveder teljes egészében gumiból készült, polikord szövetvázszerkezettel acélszálas kivitel helyett. Ezért nemcsak sokkal jobban követi a talaj egyenetlenségeit, és ellenáll a faágak, rönkök okozta behatásoknak, de a maximális vonóerőt is megbízhatóan átadja.

Az RT-135F-et kemény erdészeti munkákhoz tervezték, ezért a lámpák és a hűtő körüli védőburkolat nagy szilárdságú acélból készült a motorháztetővel együtt, rugalmas tömítésekkel és minimalizált légbeömlő nyílásokkal rendelkezik a szennyeződések ellen.

A felnyitható fülke és a kihajtható ajtók megkönnyítik az alkatrészek minden irányból történő elérését a napi ellenőrzésekhez és szervizeléshez. A gép alatt található billenőtálca egyszerű tisztítást tesz lehetővé. A gépre 2 év, 2000 üzemórás garancia, a gumihevederekre szintén a teljes garanciaidőszak vonatkozik.

Forrás: www.equipmentworld.com