Pontos tőtávolság, a kettős vetések kizárása, állandó egyenletes mélységtartás. Napjaink korszerű vetőgépének a fenti kritériumoknak maradéktalanul meg kell felelnie, hiszen ezek az eszközök alapozzák meg a későbbi termés mennyiségét.

A MONOSEM vetőgépek már közel két évtizede meghatározó, elismert szereplői a hazai szemenkénti vetőgépkínálatnak. Cikkünkben egy olyan gazdaság tapasztalatairól olvashatnak, ahol már sok-sok éve MONOSEM vetőgépeket alkalmaznak.

A felsőszentiváni Febagro Felsőbácskai Agrár Zrt.-nél  jelen pillanatban is három NG Plus 4 Monoshox 12R típusú szemenkénti vetőgép dolgozik már 2014 óta, de az ezt megelőző években is MONOSEM vetőgépeket alkalmaztak már.

Axiál

Lisz Roland termelésirányító és a három MONOSEM NG Plus 4 Monoshox 12R vetőgép egyike – fotó: Agroinform.hu

Mint ahogy azt Lisz Roland termelésirányítótól megtudtuk, az összesen 1200 hektáron Bács-Kiskun megyében gazdálkodó és 2500 hektáron szolgáltatást végző gazdaságban a 3 darab gép példányonként 200 ha repce, 80 ha cukorrépa és 200 ha kukorica vetését szokta elvégezni, de alkalmazták korábban szója és napraforgó vetésében is. Kukoricában 76,2 cm-es sortávolságban 8 sorban, repcében és cukorrépában pedig 45 cm-es sortávban, 12 soros kivitelben alkalmazzák mindegyik gépet.

Amióta elérhető a hazai piacon az NG Plus 4 Monoshox 12R típusú szemenkénti vetőgép, azóta ezt használják a gazdaságban. A vetéshez a magágyat kompaktorral készítik elő. Az NG Plus 4 Monoshox 12R típusú vetőgépek korábban a 6-7 km/h vetési sebesség mellett tudtak precízen dolgozni, az új kialakítású Monoshox vetőelemeknek köszönhetően most 8-9 km/h-s átlagos munkasebesség mellett óránként 2-3 hektáros területteljesítménnyel dolgoznak. Ez erősen táblaméret is kijuttatott tápanyag függő, 150 lóerős középnehéz univerzális erőgéppel üzemeltetve, 8, illetve 12 soros változatban egyaránt.

Bár a vetőgépek fel vannak szerelve nyomjelzővel, de a nyomon tartásról GPS navigációs technika gondoskodik, így nincs szükség a mechanikus nyomjelzésre. A vetéssel egy menetben hektáronként 150-170 kg szilárd tápanyagot és 20 kg microstarter műtrágyát, illetve 15 kg talajfertőtlenítőt is kijuttatnak a géppel, sőt utólag még soronkénti gyomirtószer-kijuttatásra is alkalmassá tették a gépet.

gép

A vetőgépet a gyomirtó szer soronkénti kijuttatására is alkalmassá tették – fotó: Agroinform.hu

Érdeklődésünkre a termelésirányító elmondta, hogy nagyon elégedettek a mélységtartással, még nagy talajfelszín-egyenetlenségek esetén is egyenletes vetésmélységet produkál. Jó szolgálatot tesznek ennek elérésben a vetőcsoroszlyákat megelőző rögterelők.

gép

A rögterelők sokat segítenek egyenetlen talajfelszín esetén – fotó: Agroinform.hu

A tőtávolság pontossága a vetőgépnél elsősorban a vetőmag minőségétől függ. Amennyiben a magméret megfelelően egyenletes egy adott fajtánál, és a vetőmag-adagoló tárcsájának furata is ideálisan kiválasztásra került a vetőmaghoz, akkor a vetéspontosság 98-99 százalékos.

Annak érdekében, hogy a különböző magméretekhez mindig optimális furatméretű vetőtárcsákat tudjanak alkalmazni, 5-féle méretben is beszereztek a géphez, így a pontos tőtávolság és a kettős vetés kizárása mindig biztosítható.

gép

Egy műszaknap alatt háromszor kell feltölteni kukoricavetéskor vetőmaggal – fotó: Agroinform.hu

A magtartályok befogadókapacitását is jónak ítéli, mivel mindössze 3 alkalommal kell egy műszaknap alatt a töltéssel foglalkozni az üzemidőből. Műtrágyatartályoknál 700 literes az összes kapacitás, granulátum tartályok esetében 120 liter. Ezeknek töltését nagyban befolyásolja a kiadagolandó dózis mennyisége, esetünkben ez átlagosan, óránként történik.

Magváltásnál a tartályok leereszthetősége eltolható leeresztőablakokkal könnyedén, gyorsan végezhető, de a vetőtárcsák cseréje is megoldható mindössze egy félóra alatt az összes vetőelemnél. Amennyiben 8 sorról 76 cm-es sortávról 12 soros kivitelre, 45 cm-es sortávolságra kell átszerelni a gépet, úgy 2-3 fő segítségével egy délelőtt alatt elvégezhető ez a művelet is.

gép

A vetőtárcsák cseréje gyorsan megvalósítható – fotó: Agroinform.hu

A termelésirányító elmondta, hogy eddig egyik gépnek sem kellett meghibásodás miatt kiesnie a vetésből, semmilyen alkatrészcserére sem volt még szükségük, megbízhatóságuk maximális, a gépek karbantartása pedig egyszerűen elvégezhető. Kiemelte a téli tárolásra való felkészítés fontosságát, mivel a gép igényli a téli pihenőt megelőző gondos tisztítást és felkészítést.

gép

A vetéssel egy menetben hektáronként 150-170 kg szilárd tápanyagot és 20 kg granulált talajfertőtlenítőt is kijuttatnak a géppel – fotó: Agroinform.hu

Zárásként külön kiemelte, hogy lényegében háromféle konstrukciójú vetőgépet tudnak kiváltani egy-egy ilyen NG Plus 4 Monoshox 12R szemenkénti vetőgéppel, hiszen alapesetben a repce, a cukorrépa és a kukorica vetése is más géppel történne, ennél a típusnál viszont egy gépben megkapják azt az eszközt, amivel mindhárom növény vetése nagy pontossággal megvalósítható.