Szokás listákat állítani az agráriumban is, például a legtöbb tejet adó tehenekről, a legnagyobb gépekről, a legerősebb traktorokról, és így tovább. Igen, az általában vita kérdése, hogy a legnagyobb és a legerősebb ugyanazt jelenti-e – nyilván nem, de azért lehetne átfedések, amikor a gép mérete és a motor teljesítménye harmonizál egymással.

Mi most azt néztük meg, melyek ma a világ legerősebb traktorai. Ne is húzzuk tovább az időt, a lista a következőképpen néz ki:

1. John Deere 9RX 830 - 830 LE

A 9RX 710, 770 és 830 a John Deere legerősebb traktor modelljei a gyártásban. Az önjáró szecskázókból már ismert 18 literes JD18X motor és az új e21 sebességváltó kombinációja, az újratervezett gumihevederes járószerkezettel páratlan vontatási teljesítményt garantál. A nagyobb teljesítményhez nagyobb munkagépek illeszthetőek, így hatékonyabbá válik a szántóföldi munka. Hasonló jellemzőkkel találkozhatunk a lista többi John Deere gépénél is, hiszen azok is a 9RX széria tagjai.

legerősebb traktorok

A nagyobb teljesítmény nagyobb munkagépeket, kevesebb szántóföldi időt és kevesebb munkát jelent – forrás: John Deere

2. John Deere 9RX 770 - 770 LE

Nem csak a motor teljesítménye növekedett a John Deere 9RX esetében, hanem a gumihevederes járószerkezet kialakítása is új: hosszabb lett a hevederek felfekvőfelülete és kettő helyett immár három görgőpár biztosítja az egyenletes alátámasztást. Megnövekedett a hajtókerekek mérete is, melyek 1200 mm átmérővel és 110°-os átfogási szöggel garantálják a hatékony nyomatékátadást. A 9RX traktor súlypontban elhelyezett 1.952 literes tankja akár 4 perc alatt teletölthető az új gyorsfeltöltő rendszer segítségével. A John Deere 9RX összes napi karbantartási pontja elérhető a földről, vagy a fülke körüli új szervizrámpán keresztül.

legerősebb traktorok

Hosszabb lett a hevederek felfekvőfelülete és kettő helyett immár három görgőpár biztosítja az egyenletes alátámasztást – forrás: John Deere

3. MeriCrusher MT-700 - 768 LE

Az MT-700 a leghatékonyabb lánctalpas traktor a piacon. Extrém körülményekkel is megbirkózik, ahol a hagyományos traktorok már nem használhatók. Az erőteljes, nagy lökettérfogatú dízelmotor extrém nyomatékot biztosít a motor fordulatszámának széles tartományában. A teljesítmény és a masszív nyomaték kombinációja lehetővé teszi, hogy a motor alacsony fordulatszámon működjön. Ha nem feszegetik a határait, az átlagos üzemanyag-fogyasztás alacsonyan tartható anélkül, hogy veszélyeztetné a hatékonyságot és a munka minőségét.

legerősebb traktorok

Az MT700 extrém körülményekkel is megbirkózik, ahol a hagyományos traktorok már nem használhatók – forrás: Facebook/MeriCrusher

4. Big Bud 700 - 750 LE

Az amerikai mezőgazdaság emblematikus nagygépét az óriásbirtokok és a végtelen szántóföldek hívták életre. Ennek jegyében a Big Bud társaságnál sorozatban készültek a 300-500 LE teljesítményű Steiger traktorok, a Cougar, a Panther és a Tiger. A repertoár legnagyobbja a Williams Big Bud 747 volt.

Az eredetileg 24 literes hengerűrtartalmú, 760 LE teljesítményű motort 1100 lóerősre tuningolták. A brutális erőt érzékelteti, hogy csaknem 24 méter széles kultivátor mozgatására volt képes. Az utolsó Big Bud '92-ben készült, most tavasszal a Big Bud 700-zal tért vissza a márka.

legerősebb traktorok

Az amerikai mezőgazdaság emblematikus nagygépét az óriásbirtokok és a végtelen szántóföldek hívták életre – Forrás: YouTube/Big Bud

5. Case IH Quadtrac 715 - 715 LE

A nemzetközi porondon 2023. augusztusában bemutatkozott eddigi legerősebb új Quadtrac 715 sokkal többet jelent a korábbi csúcstartó 620-as modell leporolásánál. A 16 literes, 778 LE csúcsteljesítményre és brutális, 3255 Nm-es nyomaték leadására képes új FPT Cursor motorblokk kihasználásához az erőgépet az utolsó csavarig áttervezték a mérnökök.

legerősebb traktorok

Az elődöknél 100 LE-vel nagyobb teljesítmény csaknem 1 méterrel szélesebb munkagépek használatát teszi lehetővé, ami nagyobb területteljesítményt eredményez – forrás: Case IH6. John Deere 9RX 710 - 710 LE

legerősebb traktorok

A 9RX traktorok már mindennel rendelkeznek, ami a precíziós gazdálkodáshoz szükséges – forrás: John Deere

Az új rugózott CommandView 4 Plus növelt méretű fülke páratlan kényelmet és kimagasló kezelési élményt nyújt a gépkezelőknek, akik így a valaha volt legnagyobb belteret és a legjobb kilátást élvezhetik. Az integrált StraFire műholdvevő antennával, a G5Plus CommandCenterTM-rel és a JDLinkTM telematikával felszerelt 9RX traktorok már mindennel rendelkeznek, ami a precíziós gazdálkodáshoz szükséges.

7. Challenger MT867 - 673 LE

A Challenger traktormárka az AGCO amerikai mezőgazdasági gépgyártó vállalatcsoporthoz tartozik több más népszerű traktormárka (Fendt, Massey Ferguson, Valtra) mellett. Az erőgépet egy MAN 15,2 vagy 16,2 literes, 6 hengeres motor hajtja nagy nyomatékkal alacsony fordulatszámon. Az AccuDrive fokozatmentes sebességváltó nagy hatékonyságot és egyszerű kezelést biztosít. A személyre szabható többfunkciós joystic és a kényelmes, 10,4"-os érintőképernyős terminál abszolút irányítást biztosít a gép felett. Ez a gép biztosította az iparág első fokozatmentes CVT-jét, automata sebességváltóját ekkora teljesítményű traktorban.

8. Fendt 1167 Vario MT - 673 LE

A modell a hevederes traktorok piacán a legnagyobb teljesítménnyel rendelkező erőgép, mely fokozatmentes hajtóművel kerül a piacra.

legerősebb traktorok

A Fendt 1167 Vario MT csúcsmodellt kifejezetten olyan feladatokhoz tervezték, amik nagy teljesítményt igényelnek – forrás: Fendt

A Fendt 1100 Vario MT széria zászlóshajója az 1167-es modell, melybe egy 6 hengeres 16,2 liter lökettérfogatú MAN motort szerelnek be 673 lóerő (LE) maximális teljesítménnyel. Ezt a motort a Fendt 1100 Vario MT széria csúcsmodelljével szemben támasztott nagy teljesítményelváráshoz méretezték a fejlesztő mérnökök. A Fendt 1167 Vario MT csúcsmodellt kifejezetten olyan feladatokhoz tervezték, amik nagy teljesítményt igényelnek, mint például a nagy hidraulikus teljesítményigényű pneumatikus vetőgépek.

9. Claas Xerion 12650 - 653 LE

A 12650-es típust a legtöbb vonóerőt igénylő és nagy munkaszélességű talajmunkagépekhez, vetőgépekhez, illetve nagy kapacitású átrakókocsik mozgatásához tervezték. Az új TERRA TRAC hajtásrendszer háromszög alakú gumihevederei, illetve az ikerkerekes kivitel 800/70 R42 méretű abroncsai kíméletesen, de mégis hatékonyan közvetítik az erőt a talajra, miközben a gépkezelő kiváló rálát a munkaterületre a nagyméretű, négy ponton rugózott fülkének köszönhetően. Az alacsony motorfordulatú megoldás tökéletes összhangot teremt a nagy lökettérfogatú Mercedes-Benz erőforrás, valamint a precízen vezérelt, fokozatmentes hajtómű között.

legerősebb traktorok

Az új TERRA TRAC hajtásrendszer háromszög alakú gumihevederei kíméletesen, de mégis hatékonyan közvetítik az erőt a talajra – forrás: Claas


10. New Holland T9.700 - 645 LE

A New Holland nehéz univerzális törzscsuklós T9.700 típusú traktora új típusú Smart Trax gumihevederes járószerkezettel készült. A 692 LE csúcsteljesítményt az FPT Cursor 13 duplaturbós motorral érték el. A terhelés alatt kapcsolható sebességváltó 16 előre és 2 hátrameneti fokozatot biztosít, az elérhető maximális sebesség 32 km/h.

legerősebb traktorok

A New Holland nehéz univerzális törzscsuklós T9.700 típusú traktora – forrás: New Holland