Új automata kormányzási rendszer Európában, budapesti központtal. 2021 év végén jelent meg Európában a CHCNav automata kormányzási rendszer, amiből egy év alatt több, mint 8000 darabot adtak el világszerte.

A CHCNav automata kormányzási rendszer a hazai forgalmazó Agrobook.hu Kft. standján mutatkozott be Magyarországon először, a NAK Szántóföldi Napok alkalmával. A rendezvényen Wittner László cégvezető ismertette a vállalat szakmai hátterét és a rendszer előnyeit.

– A CHC Navigation vállalat 2003-ben alakult Sanghajiban, ahol az automata kormányzási rendszeren kívül földmérő eszközöket, térképezési szoftvereket, valamint tengeri hidrografikus szenzorokat is fejleszt- és gyárt.

2016-ban megalakult Budapesten az anyavállalat európai központja, amire nagyon büszkék vagyunk.

CHCnav kormányzási rendszer

A CHCNav automata kormányzási rendszer az Agrobook.hu Kft. standján mutatkozott be Magyarországon először – fotó: Agrobook.hu Kft.

2021-ben érkezett meg hozzánk a most nagyközönség előtt is bemutatott CHCNav NX510 SE rendszer, amely egy 2,5 cm pontosságú RTK jellel dolgozó automata kormányzási rendszer.

Nagy előnye, hogy tényleg szinte minden traktortípusba be lehet szerelni – például mi Magyarországon már beépítettük John Deere-ba, Massey Ferguson-ba, Landini-ba, de egy Krone BigM kaszálógépbe is.

– Egy új márka megjelenésekor a gazdák első kérdése, hogy ki lehet próbálni a rendszert?

– Természetesen van próbalehetőség – és a vállalatunknak van saját demó traktora is, ahova el lehet személyesen jönni és ki lehet próbálni a gépet, hogy hogyan is működik. Mindenkinek javasoljuk ezt a lehetőséget, hiszen bárki megtapasztalhatja, hogy a gyakorlatban hogyan működik a kormányzási rendszer, mennyire áll kézre az eszköz és milyen egyszerű a használata.

Minden információt- és segítséget biztosítunk ahhoz, hogy a gazda számára megfeleljen a gép, és az aktuális traktorban maximális hatékonysággal működjön.

– Mennyire bonyolult a beépítése és hogy fog kinézni a rendszer a fülkében?

– A beépítés időtartama általában 40 percet vesz igénybe bármilyen erőgép esetén, a betanítással együtt pedig nem több mint 5-6 óra, tehát egy gép esetében egy munkanap, amelyet a szakembereink a helyszínen profi módon menedzselnek végig. Mi ezzel a gyorsasággal támogatjuk, hogy az lehető legkevesebb állásidő mellett történjen meg a beüzemelés.

Az automata kormányzási rendszer kábeleit teljesen el lehet rejteni, ezért a kész rendszer úgy fog kinézni, mintha gyári beszerelés lenne. A beépítés magas minőségéről olyan referenciákkal rendelkezünk, amelyeket bátran ajánlunk bárki számára.

– Az Agrobook.hu oldalon látjuk a rendszer árát. Mit tartalmaz ez az ár?

– Az ár tartalmazza a beszerelést, és ezt követően a garancián túl a további segítségnyújtást is 1 éven keresztül. Ez pontosabban azt jelenti, hogy egy éven át minden felmerülő problémát megoldunk garanciálisan, ami csak adódhat – ez a tapasztalataink szerint az üzemeltetés betanulási folyamataival kapcsolatos segítségnyújtásban ki is merül.

Természetesen az egy év eltelte után is mindenben rendelkezésre állunk – gyári háttérrel és hazai alkatrész készlettel rendelkezünk.

Az ár tartalmazza az AgNav intuitív szoftvert, a 10,1 hüvelykes ipari kijelzőt, a strapabíró, nagy nyomatékú automata kormányrendszert és egy kamerát, amelyet akár a munkagépre is felszerelhet a gépkezelő.

Az AgNav szoftver többféle irányvonal mintát támogat. Beleértve az AB irányvonalat, az A+ vonalat, a körvonalat, a szabálytalan ívet és a táblavégi fordulót – így képes kezelni az összes mezőgazdasági munkaműveletet.

Az ár nem tartalmazza az RTK korrekciós jelet.

CHCnav automata kormányzási rendszer készlete

CHCnav automata kormányzási rendszer készlete – fotó: Agrobook.hu Kft.

– Milyen beépített kapcsolatokkal rendelkezik a rendszer és mivel kompatibilis?

– Az NX510 SE kormányrendszer rendelkezik több beépített CAN porttal, soros portokkal, Bluetooth 4.1-el, 4G modemmel és beépített UHF rádiómodemmel. A rendszer ISOBUS-kompatibilis, így az összes ismertebb márka eszközével kommunikál.

– Kiknek ajánlod a CHCNav automata kormányzási rendszert?

– A hazai piacon a mi termékünk ár-érték arányban rendkívül jó pozícióban van, hiszen középáras eszköz, magas technológiai tartalommal. Mindenképpen ajánlom kisgazdaságok számára is, hiszen – a tapasztalatok szerint – nagyon gyorsan visszahozza ez a rendszer az árát – és nem mellékesen, a munkát sokkal kényelmesebbé teszi a gazdálkodók, vagy gépkezelők számára.

Azért emeltem ki a kis- és közepes gazdálkodókat, hiszen náluk nagyobb arányban fordul elő, hogy maga a gazda egy személyben a gépkezelő is. Automata kormányzási rendszer mellett jobban oda tud figyelni a munkagépre és a nap végén talán kevésbé fárad el.

A rendszerhez tartozék egy korábban már felsorolt kis kamera is, amit bárhová fel lehet szerelni a könnyebb és hatékonyabb munkavégzés érdekében. A kameraképet egy gombnyomással lehet váltani a kezelő felülettel.

A kijelző a modern elvárásoknak maximálisan megfelel, (IP65 besorolású) hiszen nagy méretű, más világmárkákhoz hasonlóan festi az elvégzett területet és a kezelése is praktikus, gyorsan elsajátítható. A kijelző burkolata csepp-, por- és ütésálló burkolattal rendelkezik. Természetesen magyar nyelvű menüvel is rendelkezik.

CHCnav kormány

Kormány – fotó: Agrobook.hu Kft.

A területeket könnyedén fel lehet venni, illetve lehet importálni- exportálni ezeket – valamint a precíziós gazdálkodás minden munkaműveletét tejes mértékben támogatja a rendszer.

– Mit gondolsz, hogyan cseng egy Európában újnak számító márka a gazdálkodók fülében – amely kínai fejlesztéssel és gyártással rendelkezik?

– A XXI. században senki számára nem kérdés, hogy ami elektronikához és digitalizációhoz kapcsolódó eszköz a világban, az legalább egy kínai gyártású alkatrésszel biztosan rendelkezik. Az elmúlt 10 évben a kínai kutatás-fejlesztés is odáig jutott, hogy – például – a drónok világpiacán is piacvezetővé vált egy kínai vállalat – értem ezt az hobbi-, és mezőgazdasági permeteződrón kategóriára egyaránt.

A precíziós gazdálkodás világában minimálisan jártas termelők mindannyian tudják, hogy milyen előnyöket jelent a kínai fejlesztés- és gyártás fogalma, így rövid időn belül komoly érdeklődésre számítok.

Az anyavállalat minden segítséget megad számunka és az eddigi rövid idő alatt lehozott fejlesztések is azt bizonyítják, hogy nem csak követi, hanem együtt halad a legújabb trendekkel a CHC Navigation.

CHCnav kormányzási rendszer kijelzóje

A CHCnav kormányzási rendszer kijelzóje – fotó: Agrobook.hu Kft.

Nagyon bízom az európai sikerben – különösen a magyar sikerben, hiszen a hazai termelők híresek a racionálisan megalapozott és megtérülni képes beruházásaikról. Mi pont ezekben tudunk segítséget nyújtani.

Az eddigi tapasztalatok igen pozitívak, hiszen azok a gazdák, akik már használják, elégedettek a rendszerrel. Aki egyet beszerel, az utána felszereli a gépparkot, mert olyan jól működik.

Középen Wittner László a cég mezőfalvi standján

Balra Mao Xunye, a kínai gyártó képviselője, középen Wittner László, az Agrobook.hu Kft. cégvezetője, jobbra pedig Pallos Péter, regionális sales menedzser – fotó: Agrobook.hu Kft.

– Hol lehet veletek  felvenni a kapcsolatot, ha szimpatikussá vált a rendszer?

A weboldalunk érvényes árak feltüntetése mellett tartalmazza a termékeinket és a kollégáink elérhetőségeit egyaránt. Van Agrobook néven egy YouTube-csatornánk is, amelyet folyamatosan tölteni fogunk új videókkal és igyekszünk kezelési tanácsokkal, oktató videókkal is bővíteni.

Keressenek minket bizalommal, jöjjenek el egy tesztvezetésre, ahol csak annyi lesz a dolguk, hogy felügyeljék a rendszert!

Elérhetőségek:

Wittner László

+36 70 443 2825
webshop@agrobook.hu
www.agrobook.hu

A termék elérhető a Piactéren is!