Az idei kiállítást november 12-e és 18-a között szervezik meg, ahol a mintegy 2900 kiállító több mint húszezer termékkel várja az érdeklődőket. A gépmustrán elsősorban az újításokon, fejlesztéseken van a hangsúly, elsődlegesen ezek bemutatására fókuszál a rendezvény.

Az idén 320 fejlesztést mutatnak be a 400 ezer látogatóra számító vásáron. Ezek közül a független szakértői bizottság kettőt díjazott arany-, 29-et pedig ezüstéremmel. Az egyik ezüstöt a New Holland CR kombájnszériájának proaktív automata beállítási rendszere kapta.

Maximális teljesítmény, minimális veszteség és szemtörés, kevésbé fárasztó munkavégzés.
• Rostaszekrény terhelésszenzorai a szemveszteség előrejelzésére és megakadályozására.
• A terület nagyságát, a hozam becslését és az optimális beállításokat proaktívan és önállóan végzi a rendszer.
• Automatikus rotorkosár-beállítás növeli a hatékonyságot és csökkenti a veszteséget.

New Holland

A kiállítás egyik ezüstérmét a New Holland CR kombájnszériájának proaktív automata beállítási rendszere kapta.

A New Holland fejlesztését ezüstéremmel díjazta a független szakmai zsűri, amelynek tagjait a Német Mezőgazdasági Közösség (DLG) jelölte ki. A New Holland CR kombájnokba először építettek be olyan proaktív és automata beállítási rendszert, amellyel elsősorban a gépkezelő dolgát szeretnék megkönnyíteni:

„Ezzel az innovációval a gépkezelők helyzetét igyekeztünk megkönnyíteni, mivel a legnagyobb kihívást és feladatot a legjobb teljesítmény fenntartása jelenti – oly módon, hogy az ne okozzon szemveszteséget vagy szemtöredezettséget. Az új kombájnbeállítási rendszer az automatizmus egy újabb szintjére lépett: míg a korábban használt rendszerek reaktívak, addig a New Holland most bemutatott újdonsága proaktív megoldást kínál, mivel megjósolja az emelkedők és lejtők mértékét, valamint a terménysűrűséget, ezek alapján korrigálja a beállításokat mielőtt még többlet vagy veszteség lépne fel” – mondta Lars Skjoldager Sørensen, a betakarítógépek termékfelelőse.

New Holland

Az új rendszer megkönnyíti a gépkezelők dolgát.

Maximális teljesítmény, minimális veszteség, kevesebb fáradtság a gépkezelőnek

Mivel a korábbi hozamtérképeket, területi jellemzőket a kombájn tárolja, és a beállításokhoz GPS jeleket használnak, így az aratási szezon első betakarításakor a rendszer kiegészíti az adatokat a megváltozott feltételekkel. A proaktív rendszer a már korábbról ismert szenzorokra és vezérlőkre támaszkodik. A gépkezelő különböző beállítások közül választhat, így a maximális teljesítményt és minőséget optimális erőkifejtéssel éri el. Ehhez felhasználja a már tárolt beállításokat – még azelőtt, hogy az adapter munkához látott volna.

New Holland

Az aratási szezon első betakarításakor a rendszer kiegészíti a tárolt adatokat a megváltozott feltételekkel.

Piacvezető rostaszekrény szenzor meggátolja a szemveszteséget

A tisztítószerkezet érzékelői teljesen új módon mérik a rosták terhelését. A New Holland innovatív rendszere méri a felső rostán áthaladó terményt, így pontosan előrejelzi a tisztítórendszert aktuálisan érő terhelést. Az adatok alapján a rendszer maximalizálja a teljesítményt és minimalizálja a veszteséget.

Amennyiben mégis felmerül valamennyi veszteség, a rendszer azonnal felismeri ennek okát, és megteszi a szükséges módosításokat. Így sokkal hatékonyabban dolgozhat a gépkezelő, hiszen nem szükséges manuális beállításokkal vesződnie.

New Holland

A rendszer maximalizálja a teljesítményt és minimalizálja a veszteséget.

Önfejlesztő automata terület- és hozambecslés – az optimális beállítás kidolgozására minden körülmények között

Az új rendszer proaktív előrejelzések alapján azonnal korrigálja a betáplált beállításokat a változó aratási körülményeknek megfelelően. A rendszer alkalmazkodik a terület jellemzőihez, illetve a hozam mértékéhez. Ehhez topológiai adatokat dolgoz fel közvetlenül a vágóasztal előtti területről, és ezek alapján hívja elő a megfelelő beállításokat. A kombájn előtti hozam lehető legpontosabb előrejelzésére a szomszédos elhaladások – azaz a már learatott területek – jellemzőit, és a GPS hozamtérképét veszi alapul, majd ehhez optimalizálja a beállításokat. Mindezek eredményeképpen növekszik a kombájn teljesítménye anélkül, hogy a gépkezelőnek bele kellene nyúlni a beállításokba.

A rendszer alkalmazkodik a terület jellemzőihez, illetve a hozam mértékéhez.

Automata rotorbefedő lemez beállítása – hatékonyabb és biztosabb munka

A betakarítógép automatikusan változtat a rotortakaró szárny szögén, így szabályozható, hogy a terményszőnyeg mennyi időt töltsön a rotorkamrában, hányszor forduljon körbe a rotorok körül, ezek pedig kihatnak a cséplés és a leválasztás intenzitására. Az automata rendszer hozzájárul a rotor hatékonyságának a növeléséhez, mintegy 20%-kal csökkentve a rotor energiaigényét.

New Holland

Az automata rendszer mintegy 20%-kal csökkenti a rotor energiaigényét.

„Büszkék vagyunk a díjra, mivel ez igazolja azt, hogy a New Holland elkötelezett a betakarítás technológiai fejlesztése mellett – emelte ki Alessandro Maritano, a New Holland Agriculture egyik alelnöke. "Egy olyan automata proaktív rendszert sikerült kidolgoznunk, amely gyorsabban reagál a megváltozott körülményekre, optimalizálja a kombájn beállításait a gépkezelő beavatkozása nélkül. Ezzel az automatizáltság egy újabb lépcsőfokára léptünk a betakarítás folyamatában. Az innovációnak köszönhetően további 10%-kal nőtt a világ legerősebb CR kombájnjainak a teljesítménye."