Málnareggeli Tiffany-nál

A Londonban élők már olyan málnát ehetnek, amit talán már nem is ember, hanem egy szárazföldi Kraken-szerű, négykarú robot szedhette le. A brit szupermarketekben ugyanis már kapható az a gyümölcs, melyet a világ vélhetően első, kereskedelmi forgalomba került málnaszedő robotja takarít be. A Nagy-Britanniában kifejlesztett, finom tapintású manipulátorokkal rendelkező masina igazi automata üzemmódban dolgozó szüretelőgép.

A Plymouthi Egyetem által létrehozott Fieldwork Robotics spinout cég által kifejlesztett két robot éjjel-nappal szüreteli a bogyókat a délnyugat-portugáliai Odemira közelében található mezőn. A farmot a nyugat-sussexi Chichester közelében található Summer Berry Company üzemelteti ami a nagy brit szupermarketek vezető beszállítója. A robotokat a dühöngő szezonális munkaerőhiány közepette használják Európa-szerte, miután a brit kormány idén 30 ezer hat hónapos munkavállalási vízumot ad ki a teljes kertészeti ágazat számára - ugyanannyit, mint 2021-ben - de a British Summer Fruits szakmai szervezet további 10 ezret szeretne.

A legnehezebb meló: pipa

A robotok kifejlesztése 2 millió fontba került, 1,8 méter magasak, és mindegyikük négy darab 3D-nyomtatott műanyag karral van felszerelve, amelyek egyszerre szedik a málnát, ami - tegyük hozzá gyorsan - a legnehezebben szedhető gyümölcsök közé tartozik, mivel puhább, mint a többi bogyós gyümölcs, és különböző magasságú bokrokon nő. Amikor a robot első változatát három évvel ezelőtt az Egyesült Királyságban kipróbálták, még csupán egyetlen szedőkarral rendelkezett, amivel óvatosan közelítette meg a gyümölcsöket, és egy teljes percig tartott, amíg leszedett egy bogyót és a tölcsérbe helyezte azt.

Azóta az érzékelőtechnológiát és a markolókat teljesen újratervezték, hogy csökkentsék a csúszást és a betakarítási időt. Rui Andres, a Fieldwork vezetője elmondta a Guardiannek, hogy a robotok óránként 1 kg gyümölcsöt szednek le, és a vállalat azon dolgozik, hogy ezt az óránkénti mennyiséget 4 kg fölé növelje.

"A cég célja az, hogy egy robot naponta 25 ezer darab málnát szedjen le, míg egy nyolcórás műszakban dolgozó ember nagyjából 15 ezer darab málna leszedésére képes."

A Fieldwork robotjai közül idén az év végére öt robot, jövőre pedig további 40 robot áll majd munkába az Odemira melletti 130 hektáros gazdaságában, ahol egész évben lehet málnát szüretelni. Az üzlet szépen pörög, hetente érkeznek az újabb megrendelések és felkérések más gazdáktól is.

Ezek a robotok sem veszik el a munkahelyed

Akinek deja vu érzése van és a 19. század közepén érzi magát az nem téved nagyon, ismét rettegés uralja a világot, hogy a robotok (annak idején a gépek) elveszik majd az emberek munkáját. Andres erről szólva elmondta:

"Egyesek attól félnek, hogy ellopjuk a munkahelyeket, de a gazdák jelenleg éppen hogy nem találnak elég munkaerőt."

A Fieldwork deklarált célja, hogy olyan autonóm robotokat készítsen, amelyek képesek az emberi munkások mellett dolgozni és biztosítani az esetleges hiányosságok pótlását, nem pedig az emberek helyettesítését. A robot betakarítási szolgáltatás díja hasonló ahhoz, amit az idénymunkásoknak fizetnek, mondta Andres. A Fieldwork a paradicsom és karfiol betakarítására, valamint a növények permetezésére is kipróbálja robotjait. A betakarító karok végei a szoftver algoritmusainak és eszközeinek megváltoztatásával különböző terményfajtákhoz igazíthatók.

(Forrás: theguardian)