Interjút készítettünk Ackermann Tamással, a Fliegl Abda Kft. cégvezetőjével és arra kértük a szakembert, hogy adjon néhány aktuális tippet a gépberuházás előtt álló gazdálkodóknak a jelenlegi piaci helyzet tükrében.

– Mindig próbálunk a kiállítások és szántóföldi bemutató alkalmával az adott gazdasági környezethez illeszteni egy-egy olyan terméket a Fliegl-palettáról, amire támaszkodhatnak a termelők – gazdasági szempontból is. A logisztika jó szervezése önmagában is egy olyan témakör, amelyet nem győzünk hangsúlyozni, hiszen kellő odafigyelés mellett igen jelentős költségeket meg lehet spórolni – kezdte Ackermann Tamás.

– Úgy gondolom, hogy a PolyLine névre hallgató műanyag tartálykocsi tipikusan olyan gyártmány a Fliegl kínálatából, amelyet a gazdálkodói igények és a piaci környezet hívott életre. Ez a termék egy üvegszálas tartálykocsi, amelynek számtalan előnyét ki lehet használni az anyagából fakadóan is. A műtrágyaárakról szerintem senkinek nem kell beszélnem,

sajnos az egekbe emelkedő árakat már mindenki megtapasztalta a saját bőrén.

A tápanyag-utánpótlás ugyanakkor semmit sem veszített jelentőségéből, ezért nagyon sokan fordultak a gyorsan felszívódó nitrosol, folyékony műtrágyákhoz.

A folyékony műtrágyák, a nitrosol logisztikája nem mindenhol megoldott, hiszen egy rendkívül agresszív anyagról beszélünk, ami a horganyzott acéltartályokat tönkreteszi, és attól kezdve már nem lehet használni azokat a permetezőgép kiszolgálására. Ezért ajánljuk ilyen esetekre PolyLine  tartályunkat és így szeretnénk jó ár-érték arányú alternatívát mutatni a termelők számára.

A hagyományos Fliegl tartálykocsikat továbbra is hatékonyan lehet használni a permetezés-logisztikában vagy hígtrágya-kijuttatásra, de szeretném hangsúlyozni, hogy ezeket a tartálykocsikat tartsuk meg arra a célra, amire valók. Ha valaki szeretne folyékony műtrágyát szállítani és azt felhasználni a gazdaságában, figyeljen arra, hogy ne acéltartályt használjon, hanem rozsdamentes vagy üvegszálas tartályt – hívta fel a figyelmet Ackermann Tamás.

PolyLine tartálykocsi Nitrosolhoz is tökéletes

Ez a Poly Line tartálykocsi éppen legördült a gyártósorról – fotó: Agroinform.hu

Gazdasági válság, változó igények

– A nagyon magas műtrágyaárak miatt a hígtrágya, a szerves trágya – ide tartozik az istállótrágya is – az utóbbi időben komoly értékké vált. Ezt máris érezzük a vásárlói igényeknél, amikor egy tartálykocsit már nem csak vízszállításra és permetezéslogisztikára keresnek, hanem bizony már a hígtrágyát szeretnék felhasználni, ráadásul hasznosan.

Mi a Fliegl vállalatnál mindig ezt a hitvallást hangoztattuk: ne csak szórják a termelők az inputanyagot – amiből utána az ammónia, illetve a nitrogén csak úgy elillan a levegőbe!

Juttassuk be rögtön a talajba az értékes tápanyagokat vagy legalább egyenletesen a talajfelszínre!

Egyre több hígtrágya-kijuttató adapterrel szerelt tartálykocsink van gyártásban, mert ezeket is keresik a termelők. Eddig a magyar piac nem volt ennyire nyitott erre a termékcsaládra az árak miatt, azonban az eddigi vásárlói szokásokat és a termelők gondolkodásmódját is felülírta a gazdasági helyzet változása. Most már a gazdák úgy vélekednek, hogy igenis gazdaságos beruházás lehet, akár egy injektorral ellátott hígtrágya-kijuttatóeszköz is.

Mindenkinek azt tudom javasolni a következő időszakra, hogy próbáljon nyitott szemmel járni és számolni, számolni, számolni. Nyugodtan át kell gondolni, hogy mire van szükségem a következő időszakban, és mi az, ami elérhető a kereskedőknél, a gyáraknál – fűzte hozzá Ackermann Tamás.

Mi érhető el készletről a Fliegl kínálatában?

– A kereskedő partnereink még a tavalyi évben nagyon sok eszközt előrendeltek. Ez a gyártásnak egy nagy leterhelést jelent, de így legalább folyamatosan tudunk eszközöket biztosítani a kereskedőinken keresztül. Mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy forduljon bizalommal a Fliegl termékeket forgalmazó kereskedő partnereinkhez, hiszen nagyon jó szakemberek állnak a rendelkezésükre és olyan komoly gépkereskedelmi tapasztalattal rendelkeznek, amelynek köszönhetően – biztosra veszem –, minden érdeklődésre vagy vásárlási igényre tudnak rövid határidővel megoldást biztosítani.

A Fliegl Agro-Center termékeiről is érdemes szólni, amelyek között számtalan praktikus, kiváló ár-érték arányú kiegészítő és a mindennapi munkavégzést segítő eszköz található. Megkérdeztük Ackermann Tamást, hogyan alakul ezeknek a termékeknek az elérhetősége.

– Minket tavaly nagyon megrázott Tuba Balázs kollégánk elvesztése, aki az Agro-Centert vezette. A tavalyi évünk második fele az elfogadás, gyász utáni megbékélés időszaka volt, próbáltuk magunkat újra megtalálni. Az idei év januárjától két új kollégával építjük tovább ezt az örökséget.

Az Agro-Center gépsor, eszközlánc természetesen ugyanúgy elérhető hazai raktárkészletről, mint korábban, amelyekkel a gazdáknak a kétkezi munka kiváltására tudunk alternatívát, hasznos segítséget nyújtani.

Ha megfelelő erőgép, homlokrakodó vagy egy teleszkópos rakodó rendelkezésre áll a telepen, akkor számtalan praktikus eszközt lehet ezekhez csatlakoztatni az Agro-Centeres adapterek formájában. Azért is szeretik annyira a gazdálkodók ezeket a kiegészítőket, mert a felújítások, építkezések során, de még a telepi karbantartásokhoz is kreatív és hatékony segítséget jelentenek.

A gazdálkodók számára jó szívvel ajánlom, hogy a pótkocsik vagy tartálykocsik tekintetében és az Agro-Centeres adapterek vonatkozásában is forduljanak bizalommal kereskedőinkhez!