Semmivel sem lehet összehasonlítani azt a finom paradicsom ízt, mint amikor a saját kertünkből szedjük le és egyből meg is kóstoljuk ezt a finomságot. Szinte érezni benne a napsugarakat. A tökéletes pillanatban, a legjobb érettségi fokban juthatunk hozzá, hiszen minden nap látjuk, hogy fejlődik és érik, így az íze és a vitamintartalma teljében tudjuk megkóstolni.

Azonban sajnos még így is előfordulhat, hogy a paradicsom valamiért nem olyan édes, mint amilyennek szeretnénk. Egy apró kis trükkel viszont könnyedén elérhetjük, hogy igazán finom édes legyen a paradicsom, és így a család minden tagja számára elérhető legyen a benne rejlő rengeteg vitamin és tápanyag. De vajon mi történik, ha nagyon gyakran fogyasztunk paradicsomot? Ennek is utánajártunk!

Ismerd meg a cseresznyeparadicsomot!

A cseresznyeparadicsom nagyon egészséges, és gyakran sokkal édesebb, mint a nagyobb méretű társai - tudjuk meg a magyarhirlap.hu cikkéből. A cseresznyeparadicsom több C-vitamint tartalmaz, mint a hagyományos fajták, amely természetes antioxidáns, és segít a szervezetnek a rákos sejtek elleni küzdelemben. Ezen kívül, a cseresznyeparadicsom olyan speciális anyagot is tartalmaz, amely segít csökkenteni a vér „rossz" koleszterinszintjét.

A cseresznyeparadicsomban sok kalcium, kálium, foszfor, kobalt, magnézium és vas, valamint A-, B-, C- és E-vitamin található. A kálium és a magnézium hozzájárul a víz-só egyensúly javításához, így normalizálva az erek és a szív működését. Ezen kívül a cseresznyeparadicsom nagy mennyiségű rostot és szénhidrátot tartalmaz.

Így legyen otthon cseresznyeparadicsomod

Ha nincs kertünk, akkor sem kell, és nem is szabad lemondani a saját paradicsom okozta örömökről. Szerencsére több olyan paradicsomfajta is van, amelyik kiváló balkonparadicsomként. Ilyen például a cseresznyeparadicsom is.


A cseresznyeparadicsom számára fontos, hogy olyan ültetőedényt válasszunk, amelynek az alján lyukak vannak, hogy el tudjon távozni belőle a felesleges víz. Mivel nem szabadföldbe fogjuk ültetni a palántát, fontos, hogy legyen számára kellő mennyiségű tápanyag, amiben megfelelő módon tud fejlődni. Ha műtrágyát használunk, olyan legyen, amelyben egyenlő arányban található nitrogén, foszfor és kálium.

paradicsom

A balkonon vagy az ablakpárkányon is termeszthetünk paradicsomot. Fotó: Shutterstock

A cseresznyeparadicsom számára válasszunk délre néző ablakot, de vigyázzunk, hogy a levelei ne érjenek hozzá az ablak üvegéhez. Ne hagyjuk kiszáradni a paradicsomot, de pangó vízben se álljon! Forgassuk rendszeresen, mert a napsütés irányába fog hajolni.

A szüreteléskor legyünk óvatosak, nehogy megsérüljön a növény. Inkább vágjuk a paradicsomot, minthogy tépjük.

A nagyméretű paradicsom is lehet édes

A paradicsomnak nem csupán vízre van szüksége, hanem az is nagyon fontos, hogy hetente egyszer gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásáról is. Ezt megtehetjük folyékony tápoldattal vagy szerves paradicsomtáp formájában. Ezen kívül válasszunk ki egy napot, amelyik napon minden héten szódabikarbónát hintünk a paradicsom köré a talajra. Azonban arra nagyon vigyázzunk, hogy ez valóban csak a paradicsom töve köré és a talajra kerüljön, és semmi esetre sem a növényre.

A titok nyitja, hogy a szódabikarbóna a talajba kerülve módosítja annak kémhatását, és emiatt a paradicsom jóval édesebb lesz. Ha van, aki inkább savanykásan szereti a paradicsomot, akkor ne minden tőnél vessük be ezt a trükköt, így lesz édes és kissé savanykás paradicsom is a kertünkben.

A paradicsom fajtája is számít

Számtalan paradicsomfajta közül válogathatunk, amelyek azonnali fogyasztásra, vagy befőzésre alkalmasak, kisebb, vagy nagyobb méretűek, sőt, még a színük sem minden esetben piros. Az Ace 55 óriási terméssel ajándékoz meg minket, míg a Balkonstar törpe növekedése miatt kiváló a balkonládákban. Korai érésű, apró, gömb alakú bogyói nagyon is alkalmasak friss fogyasztásra.

Ha viszont befőzésben gondolkodunk, akkor válasszuk inkább a Buzau 50 fajtát, azonban számára egészen biztosan nagyobb helyet kell biztosítanunk. A Coralina fürtös koktélparadicsom nem csak hogy nagyon zamatos, hanem még sokáig el is lehet tárolni, ha pedig a sárga a kedvenc színünk, a Goldkrone koktélparadicsom lesz számunkra a legjobb választás.

A Kecskeméti 3 F1 nagyon korai fajta, és közepesen nagy bogyói vannak, míg a Lugas F1 késő őszig biztosítja a paradicsomot otthonunkban. A Manó igazán korai, gyors fejlődésű, így vele már nagyon korán megízlelhetjük, hogy milyen is a saját paradicsom íze.

Ha van kerted, teremts ott is paradicsomi állapotokat

A paradicsom palántáit a májusi fagyosszentek után lehet kiültetni, de még akkor sem vagyunk elkésve, ha júniusban jut eszünkbe. Az ideális tőtávolság 30-50 cm, de az is fontos, hogy a palánták 5-10 cm-rel mélyebben kerüljenek a földbe, mint ahogyan a tenyészedényükben álltak, így ugyanis a főszáron is keletkeznek gyökerek, amelyek segítségével a paradicsom jóval több vízben oldott tápanyagot tud felvenni. De ha igazán jót akarsz neki, ültesd vízszintesen a paradicsomot! Itt találod meg, hogyan!

Mivel sajnos rajtunk kívül elég sokan szeretik még a paradicsomot, védjük meg a növényt már jó előre. A réztartalmú gombaölő szerek segítenek megvédeni a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna.

Hogy óvjuk a kiszáradástól, takarjuk mulccsal a talajt a paradicsom körül, így a gyomokat is sikeresen távol tudjuk tőle tartani. Fontos az is, hogy karózzuk ki a növényt, és ahogy növekszik, úgy segítsük a kikötéssel, különben nem fogja elbírni a termést. Hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz, és úgy öntözni, hogy inkább a talajra jusson a víz, és a növényt minél kevésbé érje. Ha nem szeretnéd, hogy megrepedjen a paradicsom, ezt tedd!

paradicsom kert

A likopin a paradicsom egyik legnagyobb ajándéka. Fotó: Shutterstock

Nagyon fontos, hogy a kacsolás sem maradhat el. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.

A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot és hetente pótoljuk az elveszett tápanyagait.

Ez történik, ha nagyon gyakran eszel paradicsomot

Habár kevesen tudják, a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs. Ez azonban semmit sem vesz el értékéből, és abból, hogy milyen egészséges. Lehet piros, sárga, rózsaszín, narancssárga, lila vagy éppen fekete, együnk belőle minél többet. Az sem baj, ha minden nap fogyasztjuk, igazán jót fog tenni a szervezetünknek.

De gyakran nem a méret a lényeg, legalábbis a paradicsomnál egészen biztosan nem. Ugyanis, a paradicsomban annál több a C-vitamin, minél kisebb maga a paradicsom. De a nagyobb méretű paradicsom is nagyon egészséges, úgyhogy bátran fogyaszthatjuk színtől és mérettől függetlenül, csak legyen kellően érett, és persze egészséges.

A paradicsom még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.

A paradicsom kívül és belül is jó. Kívül nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és halványítja a bőrön lévő foltokat. Leégés esetén szeleteljünk belőle egy keveset a bőrünkre, és enyhíteni fogja a fájdalmat. Étvágyserkentő hatása miatt érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe is becsempészni, minden nap.

Azonban a paradicsom legnagyobb ajándéka számunkra nem más, mint a benne lévő likopin. A likopinnak köszönheti a paradicsom a piros színét, de mi is nagyon sokat köszön hetünk neki. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket.

A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól. Emellett segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, és csökkenti a ráncokat. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele.

A paradicsom likopintartalma az érés előrehaladtával egyre csak nő, így az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg, ugyanis a likopin a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Ez azt jelenti, hogy mivel vízben nem jól oldódik, ezért ha olajat öntünk a paradicsomra, sokkal jobban fog felszívódni, de ugyanez a helyzet akkor is, ha megsütjük vagy megfőzzük.

Paradicsomban gazdag kertet kívánunk!