Ha van kertünk, akkor abban egészen biztosan helyet kap pár paradicsom palánta is. Sőt, ha nincs kertünk, akkor sem szabad lemondani róla, hiszen az erkélyeken, a teraszokon is kiválóan képes teremni. Az pedig elmondhatatlan élmény, amikor leszakítjuk azt a paradicsomot, amelyet mi magunk nevelgettünk és gondoztunk. Azonban sokszor nem olyan a termés, mint amilyennek szeretnénk. De ha ismerjük a paradicsom titkait, a mi kertünkben vagy erkélyünkön is paradicsomi állapotok uralkodhatnak. Ráadásul ez a csodás gyümölcs, mert hogy a paradicsom nem zöldség, még a gyerekeink étrendjébe is jobban beépíthető, ha ők maguk szedik azt le. Úgyhogy paradicsomra fel!

Ültess palántát, vagy vesd el a magot

A paradicsomot akár palántaként is elültethetjük már a kertbe, de annak sincs már akadálya, hogy közvetlenül a földbe vessük a magjait. Ennek az időpontját a talajhőmérséklet befolyásolja. Általában április végén szokott már olyan időjárás lenni, amikor el lehet vetni a magokat. A paradicsom kiültetése akkor indulhat, ha napközben a talaj 4-5 cm mélységében eléri a 12-14 Celsius-fokos hőmérsékletet, legalább 2-3 napon keresztül.

paradicsom

Itt az ideje elvetni a paradicsomot, vagy kiültetni a palántákat. Fotó: Shutterstock

A paradicsom magjait vessük humuszban gazdag talajba, 1-1,5 cm mélyre, és ügyeljünk rá, hogy rendszeresen öntözzük őket. A sokak által kedvelt koktélparadicsom is sok kertben illetve cserépben, vagy balkonládában kap helyet. A koktélparadicsom esetében a magokat legalább 5 cm vastagságú, jó termőrétegű, nedves táptalajba vessük el, 1-2 cm mélyre.

A koktélparadicsomnál is nagyon ügyeljünk a rendszeres öntözésre. Fontos, hogy meleg, párás környezet álljon a magok rendelkezésére, ezért akár egy üveglap vagy fólia takarásában is nevelhetjük azokat. A letakart magokat azonban rendszeresen szellőztessük. Fontos, hogy a palánták elegendő fényt kapjanak, és az öntözés során a szárukra és levelükre ne kerüljön víz.

Így neveld a paradicsomot, akár magaságyásban is

A paradicsom számára a tökéletes összetételű talaj 20% agyagot, 40% iszapot és 40% homokot tartalmaz. Ha ezt a tökéletes talajt szeretnénk megadni a paradicsom számára, akkor ideális lehet, ha magaságyásba ültetjük a palántákat, vagy ebbe vetjük a magokat. Erre a május az ideális időpont. A magaságyás óriási előnyt jelent, hiszen tökéletes talajban, jóval kiegyenlítettebb vízellátást kap a paradicsom, és még a kártevők nagy részét is távol tudjuk tőle tartani.

Mivel némelyik fajtája a paradicsomnak elég terebélyes, így ügyelni kell rá, hogy melyik fajta kerülhet a magaságyásba. A bokor alakú, determinált fajtákat 50x50 cm-re, a folytonos növésűeket 70x70 cm távolságra ültessük egymástól, és az utóbbiakat karózni is szükséges, különben el fognak feküdni.


Nagyon fontos azonban, hogy a palánták 5-10 cm-rel mélyebben kerüljenek a földbe, mint ahogyan a tenyészedényükben álltak. Így ugyanis a főszáron is keletkeznek gyökerek, amelyek segítségével a paradicsom jóval több vízben oldott tápanyagot tud felvenni.

Mivel sajnos nem csak mi szeretjük a paradicsomot, célszerű rögtön permetezni is. A réztartalmú gombaölő szerek segítenek ugyanis megvédeni a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna. Ezért is nagyon fontos, hogy mindenképpen tápanyagban gazdag, jó minőségű virágfölddel töltsük fel a magaságyat.

A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot. Nagyon fontos, hogy ne száradjon ki, és rendszeresen öntözzük, azonban ne álljon a pangó vízben. Az öntözés során ügyeljünk rá, hogy csak a talajt öntözzük, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak.

Érdemes mulccsal takarni a paradicsom körül a talajt, hiszen így védjük a kiszáradástól, és a gyomokat is meggátoljuk a növekedésben. Ahogy növekszik, úgy kötözzük folyamatosan a szárát a karóhoz, nehogy eldőljön. Azért, hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz.

A kacsolás elengedhetetlen

A kacsolás az egyik legfontosabb tevékenység a paradicsom körül. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen, és minden energiáját a termés hozatalára és növelésére fordíthassa.

paradicsom

A paradicsomot akár balkonládában is termeszthetjük, ha nincs kertünk. Fotó: Shutterstock

Ezt tedd, hogy ne repedjen meg a paradicsom

Amikor a paradicsom héja megreped, a paradicsomhús ki van téve az időjárás viszontagságainak és a különféle kártevőknek, amely miatt hamar tönkre is fog menni. Ennek azonban elejét tudjuk venni, ha gondoskodunk a paradicsom rendszeres és egyenletes vízellátásáról. A repedéseket ugyanis az esetek többségében az okozza, hogy a paradicsom vízellátása nem egyenletes.

Ha a paradicsom már piros, amikor megrepedt, akkor nincs akadálya, hogy minél hamarabb betakarítsuk, és így mentsük meg a termést. A sérült részeket vágjuk ki, a többit pedig el tudjuk fogyasztani, vagy akár be is tudjuk főzni.

Fontos, hogy a paradicsomot rendszeresen öntözzük, de a szárát és a leveleit lehetőleg minél kevesebb víz érje, hiszen így meg tudjuk előzni a különféle gombás megbetegedések kialakulását. Sokat tehetünk a mulcsozással is azért, hogy ne repedjen meg a paradicsom, hiszen a mulcs segítségével kevésbé tud kiszáradni a talaj, ráadásul még a gyomokat is távol tudjuk tartani a növénytől.

Azonban, ha igazán biztosra akarunk menni, válasszunk olyan paradicsomfajtát, amely kevésbé hajlamos a repedésre. Ilyen lehet például a Celebrity, a Juliet, a Plum Regal vagy a Pink Girl.

Mindenkinek paradicsomi állapotokat kívánunk!