Egyre többször érezzük úgy, hogy valamilyen tudományos-fantasztikus filmben látott dolog válik valóra. Ilyen az autonóm, repülő, gyümölcsszedő drón is, amelyet a 2017-ben alapított izraeli Tevel cég fejlesztett ki és alkotott meg. A Kubota most ebbe a projektbe társult, 20 millió dolláros kockázati finanszírozással.

A Tevel Aerobotics Technologies autonóm repülő robotokat fejleszt, gyümölcsszedési célokra, mesterséges intelligenciával kombinálva, számítógépes felügyelettel, fejlett robottechnikával, repülőmérnöki szaktudással, magas szintű repülésirányítással és adatátvitellel, valamint szabályozással. A Tevel 2021-es kereskedelmi bevezetéssel számolt. Tavaly megkapták a legjobb szántóföldi robotkoncepció díját: „Best Field Robot Concept Award 2020”.

Gyümölcsszedő drón.

Egyre nehezebb idénymunkást találni a kertészeti ágazatban.

A Tevel drónjai számos gyümölcsfajta szedéséhez alkalmasak, például: alma, barackfélék, nektarin, körték, szilvák, citrusfélék és avokádó. Továbbá dolgoznak még a ritkító és metsző funkciókon is. A Kubota befektetése megerősíti a cég fejlesztéseit, a munkaerő-takarékos és automatizált technológiák piaci bevezetését a gyümölcsszedés terén, amely hozzájárul a hatékony gazdálkodáshoz.

Mindegyik drón fel van szerelve egy gyengéd fogószerelékkel és számos érzékelővel, amelyek felelősek a gyümölcs helyzetének és minőségének felismeréséért, a gyümölcs megközelítésért, a lombozat és a gyümölcsök közti manőverezésért, valamint a gyümölcsszedésért, akár tépve, akár lemetszve a fáról.

A Kubota kalkulációi szerint évente 800 millió tonna gyümölcsöt kell betakarítani, 70 millió hektárról globálisan. Ennek hozzávetőleges értéke 1 trilló dollár. A farmerek évente 100 milliárd dollárt költenek csak idénymunkásokra, akikből több mint 10 milliót kell toborozni világszerte csak a gyümölcs-betakarításhoz.

Ráadásul egyre nehezebb találni idénymunkásokat, főleg akik kellő gondossággal, szakértelemmel dolgoznak, de még gyakran el is kell őket szállásolni és élelmezésüket szintén meg kell oldani. Akkor még nem beszéltünk a jellemző utazási lehetőségekről és munkavállalási engedélyekről. A gyümölcsérés és betakarítás jellemzően egy szűk időintervallumot is jelent. A fentiek koordinálása cseppet sem egyszerű.

A nehézségeket csak tetézték a közelmúlt drasztikus korlátozásai, lezárásai a Covid-19 járványhelyzet miatt, amely egyúttal veszélybe sodorta a teljes termést és piaci értékesítést is. Ugyanis alig maradt mozgósítható munkaerő és bizony az idénymunkások egymást szintén könnyen megfertőzhetik. Ezért fontosak a technológiai fejlesztések – mint például a Tevelé – hogy általuk, a világ élelemmel való ellátásnak biztonsága szintén jelentősen növelhető.

Forrás: www.futurefarming.com