A Pneusej márkájú gabonavetőgépeket immáron több mint 20 éve gyártja a hlohovec-i székhelyű mezőgazdasági nagyüzem gépgyártó üzletága. A termékfejlesztések a 80-as évek végén vettek komoly lendületet, miután a szlovák vállalat stratégiai megállapodást kötött a német Accord gyárral, aki már akkor is Európa szerte elismert vetőgépgyártó volt. Ennek köszönhetően a Pneusej mára nem csak a hazai és a cseh piacon ért el jelentős részesedést, hanem export piacaik is dinamikusan fejlődnek.

vetőgép

Ebbe a tartályba biztosan belefér egy BIG BAG zsáknyi vetőmag – fotó: Start Agro Kft.

2016-ban a gyár számos újdonságot mutatott be: a 3-6 m munkaszélességű Fantom vetőkombináció és a megújult, immár 120 kg csoroszlyanyomású Optimus 8 méteres „csúcsvetőgép” mellett a kompakt Venga típuscsaládot. Ez utóbbi olyan hiánypótló termék, amit a magyar gazdálkodók is régóta vártak, egy 4-6 m munkaszélességű, 1800 literes vontatott vetőgép. A konstrukció iránti igényt jól bizonyítja, hogy őszi bemutatásától március végéig hazánkban is számos gazdálkodó rendelt már Venga vetőgépet.

A széria mellett azért döntöttek, mert kompakt (2 m-rel hosszabb mint egy függesztett eszköz) kialakítása miatt kisebb parcellákon is jól használható. Emellett a 6 méteres munkaszélességű változat teljesítményigénye nem több mint 90 lóerő. Az azonos méretű függesztett gépek ezzel szemben 140-150 lóerős hathengeres traktort igényelnek, nem a teljesítményigényük, hanem tömegük miatt. Ezzel sajnos együtt jár a nagyobb talajtaposás, a magasabb üzemanyag felhasználás.

vetőgép

A 6 méteres munkaszélességű változat teljesítményigénye 90 lóerőnél nem több – fotó: Start Agro Kft.

Mindezeken túl a Venga a piacon elismert Accord pneumatikus magadagoló rendszerrel készül.1-től 350 kg-ig tökéletesen pontos és egyenletes dózist biztosít, legyen szó mechanikus vagy elektromos meghajtásról. A ventilátor hajtása kardántengellyel történik 540 1/min fordulaton. Opcióban hidraulikus hajtás is elérhető.

Vetőcsoroszlyák munka közben – fotó: Start Agro Kft.

A dupla tárcsás DXD RC II csoroszlyák akár 50 kg-ig feszíthetőek, így még az optimálistól jelentősen eltérő talajkörülmények mellett is biztos magelhelyezést szavatolnak. Munkájukat a Farmflex tömörítő kerekek egészítik ki. Ezek felelnek a jó talaj-vetőmag kontaktusért és az egyenletes vetési mélységért.

vetőgép

A vetőgép Accord pneumatikus magadagoló rendszere pontos és egyenletes dózist biztosít – fotó: Start Agro Kft.

A talajtaposást két készlet nyomlazító kezeli a traktor és a vetőgép kerekei mögött. A széles tarlókerekek egy hidraulikus munkahenger segítségével emelik ki a vetőgépet a tábla végi fordulóknál, megfelelő szabad magasságot biztosítva a csoroszlyák számára a tolató manőverekhez. A kerekek kb. 2500 mm nyomtávval rendelkeznek, emiatt szállításkor rendkívüli stabilitást biztosítanak. Ezt tovább fokozza az a hidraulikus munkahenger, ami a gép súlypontját a kerekek fölé billenti szállítási helyzetben. A nyomjelzők a vetőgép mögé csukódnak, így könnyítve az erdősávok melletti munkát és közlekedést.

vetőgép

A kerekek kb. 2500 mm nyomtávval rendelkeznek, emiatt szállításkor rendkívüli stabilitást biztosítanak –  fotó: Start Agro Kft.

A Venga tehát amellett, hogy egy olyan kialakítású vetőgép, amelyre számos gazdálkodó már régóta várt, egyéb műszaki tartalmában is egy kiemelkedő eszköz. A Pneusej mindezt igényes gyártási, összeszerelési minőségben és ízléses kialakításban szállítja ügyfelei részére. A minőséget a 2 év teljes körű garancia szavatolja.

www.startagro.hu