A Készenlét Zrt. 2012. év közepétől értékesíti kizárólagos forgalmazóként a Pichon gyár termékeit, mely Európa egyik legnagyobb a trágyakezelés mobil gépeit gyártó vállalata. A francia vállalat 40 év alatt komplett technológiai sort fejlesztett ki hígtrágyaszippantó tartálykocsik és trágyaszórók tekintetében, mindeközben folyamatosan élen járt a kutatás-fejlesztésben, minek köszönhetően mára az egyik legmagasabb minőséget képviseli a piacon.

A hígtrágyák kijuttatása során olyan talajkímélő technológiai eljárásokat célszerű megválasztani, amelyek minél kisebb hatóanyag-veszteség és minél egyenletesebb kijuttatás (exakt kiadagolás) mellett, kisebb anyagi ráfordítással és nagyobb hasznosulással biztosítják a kijuttatási szabályok és előírások betartását, valamint ezek mellett az alkalmazott technológiák a gépek/berendezések maximális hatékonyságát is eredményezik.

hígtrágya-kijuttatás

A hígtrágyák kezelésével és hasznosításával kapcsolatos (jelenleg is érvényes és folyamatában változó) környezetvédelmi előírások, jogszabályok – a törvényi háttér – megszabják a kijuttatás feltételeit, és egyben meg is határozzák az egyes kijuttatási technológiákat, azok gépeit és kijuttató adaptereit.

A hígtrágya talajba való injektálása a legkézenfekvőbb a szagterhelés és a párolgási veszteség csökkentésére, amellyel egy menetben a megfelelő mélységbe juttatjuk ki a homogenizált hígtrágyát.

A Pichon SA egy családi vállalkozás, több mint 40 éves, széleskörű tapasztalattal a mezőgazdasági gépgyártás, tervezés és szervizszolgáltatás területén. Annak érdekében, hogy minőségen alapuló hírnevét a cég megőrizhesse, a Pichon felügyeli a teljes gyártási folyamatot. A fő hangsúly az egyedi megoldásokon van, amelyekkel a vevő és felhasználók speciális, testreszabott igényeit is ki tudják elégíteni. A Pichon-nál minden egyes tartályt a vevő elképzelési alapján terveznek meg. Ez a szemlélet azt jelenti, hogy figyelni és hallgatni kell az ügyfélre és annak igényeire. Ezzel a szigorú és vevőközpontú megközelítéssel a cég nagyon gyorsan képes reagálni a legnagyobb kihívásokat támasztó elvárásokra is.

A Pichon szippantók űrtartalma 2,600 és 30,000 L között mozog, egy-, tandem- illetve 3 tengelyes kivitelben, rengeteg opcióval az egyedi kialakítások érdekében.

hígtrágya-kijuttatató

Egyedi tervezés – design

A TCI sorozat (tartály beépített alvázzal) a Pichon védjegye több mint 40 éve. Ez az egyedülálló megoldás megnöveli a Pichon tartályok stabilitását. A tartály, az EU DESP 97/23/CE nyomásszabályzási irányelvnek megfelelően, nem egy különálló keretre van felszerelve, hanem közvetlenül hegesztve az alvázba kerül beépítésre, megalkotva ezzel a legalacsonyabb súlypontú gépet a piacon.

A cég a tapasztalatok alapján és bízva a termékeiben 5 év garanciát vállal az alvázra és 1 év teljeskörű garanciát a többi alkatrészre.

A tartálytest és a végek egymás mellett kerülnek összeszerelésre, SAW módszerű hegesztéssel. Annak érdekében, hogy a tartályok épsége és stabilitása vákuumhatás és nyomás alatt is megmaradjon, a Pichon speciális forgó GRC–t (lekerekített végek) alkalmaz, biztosítva ezzel a tartályok optimális erejét és élettartamát.

A gép folyamatos és többcélű használata érdekében rendelhetőek a tartályok folyékony műtrágya szállítására alkalmas két rétegű Epoxy bevonattal, amire a gyár 3 év garanciát vállal.

Az átmérőtől függően a Pichon 5 – 8 mm tartályfal-vastagságot kínál. Az acélt, annak megfelelően választják ki, hogy mechanikai tulajdonságai megfelelőek-e galvanizációs folyamathoz, mert a Pichon rendkívül nagy fontosságot tulajdonít a gépei tartósságának. Minden egyes tartály felszerelhető konzolokkal, amelyek lehetővé teszik további berendezések, mint hátsó kijuttatás stb., utólagos hozzáadását.

Süllyesztett tartályaik lehetővé teszik nagy átmérőjű kerekek használatát. A nyomáscsökkenés miatt kialakuló térfogatveszteséget a tartály hosszának vagy átmérőjének növelésével érik el.

hígtrágya injektáló

Kijuttatási lehetőségek:

A Pichon csőfüggönyök teljesen galvanizált vázszerkezettel rendelkeznek és a hidraulikus hátsó előkészítésre vannak felszerelve. A szórófejek, a csőfüggöny szerkezetének, a sorok számának kiválasztásával több opciós, 9 – 30 m-ig terjedő szórási szélesség érhető el.

Az injektálóknak 4 különböző változata érhető el:

1. EL-8 csúszótalpas injektálók, mely megnyitja a növényállományt, így a trágyát közvetlenül a talajba juttathatjuk ki. A 34 kimenetes injektáló 7,5 méteres munkaszélességben, míg a 40 csöves kivitel 8,8 méteres munkaszélességben látja el ezt a munkát.

2. Az EL-61 kapás injektáló, mely esetében 7-9-11-13 kapás verziók állnak rendelkezésre, 3 m munkaszélességtől 6 m-ig.

3. EL-64 dupla tárcsasoros injektáló 4 m, 5 m vagy 6 méteres munkaszélességgel. Ennél a kialakításnál az egyik tárcsasor végzi az injektálást, míg a másik sor a takarást végzi.

4. EL-71 Ø 640 mm tárcsákkal ellátott injektáló választható 3 m-től 7m munkaszélességig.

A megfelelő injektálók kiválasztását az egyedi körülmények és a kezelendő anyag határozzák meg. Az injektálok 4 pont függesztéssel kapcsolódnak a tartálytesthez, ami lehetővé teszi az injektálók, vagy adott esetben a csőfüggöny gyors fel- és leszerelését.

Teveli Zrt. PICHON TCI 18500 +EL-71 hígtrágya injektáló

A Teveli Zrt. telephelyén a meglévő használt Pichon TCI 18500-as ejtőcsöves kivitel átalakítására jelentkezett igény, mert a hígtrágya kijuttatását előremutató módon talajba való injektálással kívánják megvalósítani. Erre egyszerű, gyors és költséghatékony megoldást a meglévő gép átalakítása hozott.

pichon

A Pichon EL-71-es 6 m munkaszélességű injektálójára esett a választás, amely aprítóval van ellátva a homogén hígtrágya-adagoláshoz. A 640 mm átmérőjű tárcsákhoz 50 mm átmérőjű csöveken érkezik a homogenizált hígtrágya az aprítóból, amelyek 400 mm-es távolságra találhatóak egymástól.

trágyaszóró

Az injektáló tárcsák mellett csoroszlya is található, és ezek nagy terhelése miatt az injektáló extra méretű csapágyazással és rugós biztosítással van soronként szerelve.

hígtrágya injektáló

A Pichon EL-71-es injektálója összecsukható gerendellyel készül, amely lehetővé teszi a biztonságos közúton való közlekedést.

hígtrágya injektáló

A hígtrágya kijuttatása közben a gép injektálója mélységtartó kerekeken úszó pozícióban dolgozik, ami csavarorsó segítségével fokozatmentesen állítható.

Ennek köszönhetően a munkamélység 5 cm-től 20 cm-ig szabadon megválasztható.

Az injektálónak 4 kör hidraulika igénye van, amit egy központi vezérlővel tudunk kezelni – ebben az esetben 1 pár hidraulika körre van szükségünk, minimum 45 l/perc átfolyási teljesítménnyel és egy szabad visszafolyóággal. Ezen felül a megfelelő darabszámú hidraulika körrel szerelt erőgépek esetén lehetőség van az erőgép saját hidraulika köreiről való üzemeltetésre.

Az injektálok tervezésekor fontos ismerni a hígtrágya tárolásának és az injektálandó területeknek a távolságát, mert ha nagy távolságra szeretnénk a géppel szállítani és egyből a táblán injektálni, akkor fennáll a veszélye a kiülepedésnek. Ezt a problémát elsődlegesen a szippantó hátradőlése okozhatja (jelen esetben a felszerelt Pichon EL-71-es injektáló súlya is 2420 kg).

A Teveli Zrt.-nél ezért a vonórúdba egy 450 kg-os súly került felszerelésre, aminek hatására a kiülepedés kizárható nagyobb távolságok esetén is a tartály megfelelő, pár százalékos dőlése miatt. Emellett az erőgép hátulsó tengelyterhelése is megmaradt.

Fontos szempont a meglévő erőgépek ismerete, mert egyes konkurens gépeknél a nagy mennyiségű hígtrágya kijuttatásához alacsony munkasebesség párosul, ami esetekben 1,5 km /óra is lehet.

hígtrágya

Mint az fentebbi képeken és videón is jól látható, a megfelelően beállított Pichon EL-71-es injektáló használata után az utolsó csepp hígtrágya is a talaj felszíne alatt van. A képeken 52.000 liter hígtrágyát juttattak ki hektáronként injektálva 5,5 km/óra sebességgel (18.500 l hígtrágya 9 perc alatt injektálva lett a megfelelő mélységre), aminek a szagterhelése és a párolgási vesztesége gyakorlatilag megszűnt.

Magyarországi kizárólagos importőr és forgalmazó: Készenlét Zrt.
8500 Pápa, Mozsár u. 14.
Tel: 06/89/510-180, Fax: 06/89/510-199
WEB: www.keszenlet.hu

Stefák Szabolcs
MOBIL: +36 30 331 6061
E-MAIL: stefak.szabolcs@keszenlet.hu