A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben "Nyomon követés a rövid (és a hosszabb) ellátási láncban" címmel Vatai Krisztina, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. szolgáltatásmenedzsment vezetője tartott előadást.

Bevezetőjében ismertette a vonalkód azonosító szerepét, valamint használhatóságát az adatgyűjtés, -megosztás és -továbbítás során, majd bemutatott három esettanulmányt a nyomonkövetési adatok gyűjtésére, elemzésére.

Az első esettanulmány a cseresznye útját követi végéig a termelőtől (a fától) a fogyasztóig (az asztalig). A nyomon követés célja pedig az volt, hogy a termelőnek közvetlen kapcsolata, közvetlen kommunikációs csatornája legyen a vásárlóival. A dobozokon feltüntetett QR-kód segítségével a vásárló mindent megtudhat a cseresznyéről, amit megvásárolt. Ehhez az információmegosztáshoz minden folyamatot megvizsgáltak, azonosították azokat a pontokat, amelyeket digitalizálni kellett és végül egy rendszerbe kapcsolták össze.

A második esettanulmány egy nagykereskedelmi halbeszállító és a kereskedő közötti a nyomonkövetési folyamatot mutatta be, ahol az információt a vonalkód segítségével osztották meg, a harmadik példa pedig egy vágóhíd belső folyamatait követi végig hasonló módszerrel.

Vatai Krisztina előadásának végén arra hívta fel a figyelmet, egy szektoron belül a nyomon követés megvalósíthatósága nagyon régóta ismert, de ma már az sem lehetetlen, ha több szektoron átívelő a folyamat: zöldséget, gyümölcsöt, tejet, húst is nyomon lehet követni a teljes ellátási láncon keresztül.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyomon követés a teljes ellátási láncon és digitalizáció kulcskérdése a motiváció, hogy legyen valaki, aki elvárja a folyamatok átláthatóságát és visszakereshetőségét. Tapasztalatai szerint a motiváció jellemzően vagy egy erős kereskedőtől, vagy pedig egy hatóságtól érkezik, amely élelmiszerbiztonsági kockázatra vagy fogyasztói igényre reagál.

Még több interjút, tudósítást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról. A PREGA előadásokról készült videók visszanézhetők az Agroinform YouTube csatornáján.

Indexkép: Shutterstock