Ha az idei és a tavalyi év azonos időszakát, vagyis az első 10 hónapot áttekintjük egy összehasonlító diagramon keresztül, akkor jól látszik, hogy a szokásos szezonális hullámzást éli meg a használt traktorok adásvétele, mint tavaly, de idén ez munkacsúcs közbeni csökkenés még egyenletes ívet mutat.

Használt traktorok tulajdonos váltása 2017. és 2018. Január 01. – Október 31. között:  (forrás - carinfo.hu)

Mindössze 141 darabbal kevesebb használt traktor váltott tulajdonost idén október végéig, mint tavaly, ugyanebben a 10 hónapban. Ha a márkák népszerűségét áttekintjük az Agroinform.hu piacterén gazdát cserélt traktorok tekintetében és összehasonlítjuk a tavalyi egész éves márkakedveltségi rangsorral, akkor az egyik legnagyobb emelkedést az első 10 hónap alatt egyértelműen a nagy teljesítményű, hazai gyártású Rába traktorok mutatják.

A Rába traktorokból több került új gazdaságba idén piacterünkön – fotó: agroinform.hu

Míg tavaly egész évben 18 darab Rába Steiger és Rába 180 erőgép cserélt tulajdonost piacterünkön, addig idén már október 31-ig majdnem 30 darab találta meg új tulajdonosát, miközben a feladott Rába hirdetések száma drámailag nem emelkedett. Ez azt mutatja, hogy a törzscsuklós, hazai nehéztraktor után megnövekedett az érdeklődés és a kereslet a gazdák körében. Ezen kívül még néhány darabos emelkedést egyedül a Massey Ferguson traktoroknál tapasztalhatunk, de ez még az év utolsó két hónapjában akár változhat más irányba is, hiszen az év vége felé ismét emelkedni szokott a használtgép-kereskedelem volumene.

141 darabbal kevesebb használt traktor cserélt gazdát idén eddig – fotó: agroinform.hu

Jelentősebb csökkenést a CLAAS és a Deutz Fahr traktoroknál érzékelünk, bár utóbbiból elég szerény a kínálat is, míg használt CLAAS erőgépekből igen széles a választék piacterünk hirdetéseit áttekintve. Míg tavaly már csak a korához képest is elég sok cserélt tulajt a másik népszerű hazai márkánk gyártmányaiból, a Dutrákból is, addig idén ennek a népszerűsége is alábbhagyott, bár itt is nagy befolyásoló tényező az, hogy az igen régi 45-55 éves traktorokból milyen a választék. Nem igazán rajongtak a gazdák idén a JCB Fastrac-okért, pedig tavaly meglepően sok állt munkába új gazdaságban ezekből is.

Az Agroinform.hu piacterén 2018. január 01. – október 31. között gazdát cserélt használt traktorok megoszlása márka és darabszám szerint:

Márka darabszám
Belarus MTZ 752
Zetor/ZTS 106
John Deere 103
New Holland 63
Rába 29
Massey Ferguson 28
Case IH 27
Landini 24
CLAAS 14
Deutz Fahr 14
Fortschritt ZT 300/303 és 323 13
Fendt 10
T-150 K 9
Dutra 8
JCB Fastrac 6

Vannak márkák amelyek viszont tartják, vagy megközelítik a tavalyi szintet, ilyen a John Deere, a Zetor, a Fortschritt, vagy az MTZ is.

Jövő év januárjában az egész 2018-as évet áttekintő és a megelőző évvel márkák szerint is összehasonlító elemzéssel jelentkezünk majd.