Az éjszaka általában borult lesz az ég, csak hajnalra és főként a Dunántúl délnyugati felén csökken majd a felhőzet. A szélcsendes tájakon párássá válhat a levegő, foltokban köd képződhet. Este még a Dél-Dunántúlon is, majd egyre inkább az ország északkeleti felén várható zápor, zivatar. A szél többnyire mérséklet lesz, de szélerősödésre, viharos lökésekre a zivatarok környékén számítani kell.

Riasztások zivatarok miatt

Riasztások zivatarok miatt – Fotó: HungaroMet

Késő délutánig főként a Dunántúlon alakulhatnak ki nem heves zivatarok. A késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer éri el a délnyugati országrészt, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba – írja vészjelzésében a HungaroMet.

Hozzáteszik, hogy a késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri. A zivatarokat viharos (általában 60-80 km/h) széllökés, felhőszakadás (ált. 15-30 mm, de a Dunántúl délnyugati felén, kétharmadán lokálisan akár 30-50 mm), apróbb szemű jég (<2 cm) kísérheti. A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak (~2-4 cm jégátmérő, > 90 km/h széllökés). Az éjszaka második felére a zivatartevékenység az ország északkeleti felére tevődik át.

A minimum-hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.


SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Tóth Fidel