Különleges hangulata van a balatoni hajókikötőknek, amikor a vitorlásokat kiemelik a vízből és biztonságos helyre szállítják őket a téli időszakra. A szigligeti kikötőbe látogattunk, ahol a hajók daruzását követően egy Zoomlion kistraktor végzi az aktuális szállítási feladatokat.

Az 50 lóerős erőgép munkájáról Vincze Józsefet, a Balatoni Hajózási Zrt. szigligeti vezető kikötőmesterét kérdeztük.

Kistraktor

Vincze József nagy rutinnal mozgatja a hajókat a szigligeti kikötőben – fotó: Agroinform.hu

"Már a harmadik szezon óta dolgozunk ezzel a Zoomlion RD254-A típusú, 50 lóerő teljesítményű, fülke nélküli traktorral. Az erőgép ősszel és tavasszal teljesít szolgálatot, amikor a hajók ki- és bedaruzása történik. A hajók mozgatására használjuk a kistraktort, így alkalmanként körülbelül 60 tárolókocsit-, majd ezekkel együtt a hajókat kell vele a helyükre szállítani. A legkisebb súlyú evezős csónakok pár száz kilósak, viszont gond nélkül mozgatunk 12 tonnás hajókat is ezzel az erőgéppel." – ismertette Vincze József.

"Rendkívül jól lehet vele manőverezni, és ebben nagy segítségünkre van a szervokormány is. A traktor méretének köszönhetően elférünk vele a szűkebb helyeken is, és könnyen meg tudunk fordulni a hajók között.

Zoomlion traktor

Gyorsan halad a munka a fordulékony, könnyen manőverezhető Zoomlion traktorral – fotó: Agroinform.hu

Könnyű vele tolatni és így gyorsan megy a munka – igaz, hogy ezekhez szükség van gépkezelői gyakorlatra is, de mindezek mellett elmondható, hogy ez a traktor kiválóan alkalmas erre a munkára nekünk.

Amikor megérkezett hozzánk a traktor, nagyon könnyen "ráállt az ember keze" a gépre, könnyen és gyorsan ment a kezelőszervek megismerése. A traktor használata egyszerű és biztonságosan üzemeltethető.

Annak idején, amikor kiválasztottuk, hogy milyen traktort vegyünk, elmondtam az igényeket, amelyekre elsődleges elvárásként tekintettünk: ilyenek voltak a szervokormány, a négykerék-meghajtás és a hátsó hidraulika emelő.

Mindezek tükrében választottuk ki ezt a Zoomlion traktort, amely döntés meghozatalához hozzájárult az is, hogy a Royal-Kert Kft. adta a legkedvezőbb árajánlatot a kategóriában. Szerencsére úgy tűnik, hogy jól választottunk, mert azóta sem volt komolyabb probléma a géppel."

Zoomlion traktor

Szigligeti látkép a hajók őszi daruzása idején – fotó: Agroinform.hu

Mezőgazdasági, vagy kommunális feladatok ellátása a cél? Traktor-, vagy munkagépbeszerzést tervez? A Royal-Kert Kft. szakemberei segítenek megtalálni a leggazdaságosabb megoldást!

"Kis gépekben nagy siker!"