A Väderstad TopDown szántóföldi kultivátor már jól ismert munkagép a piacon – mégis újfent említést kell tennünk az eszköz mai napig egyedülálló kapakialakításáról, ami még a legkötöttebb talajtípusokon is garanciát jelent az állandó munkamélységre, valamint a kiváló munkaminőségre. Idén új műtrágyakijuttató rendszerrel kombinálva is megnézhettük a TopDown munkáját Mezőfalván.

A TopDown 300-900 nagy teljesítményű, sokoldalú szántóföldi kultivátorok az egymenetes sekély, valamint az akár 30-35 cm mély alapművelés lehetőségét egyaránt kínálják.

A munkagép sokoldalúságának bizonyítéka, hogy a legkülönbözőbb termőhelyi feltételek mellett is kiváló munkaminőségre és páratlan teljesítményre képes.

A Väderstad fejlesztői számára mindig a talajok kímélése és a fenntartható gazdálkodás az elsődleges szempont egy munkagép megalkotásakor. A márka sikerének kulcsa továbbá, hogy a Väderstad technológia a munkamenetek- és a művelési költségek csökkentését tűzte ki célul – fotó: gyári felvétel


A különböző művelősorok kombinációjának köszönhetően a TopDown csökkenti a talajművelés menetszámát, ami végsősoron költségcsökkentést eredményez, de nem elhanyagolható szempont a talaj nedvesség veszteségének csökkentése sem.

Több művelet egyetlen menetben

A TopDown sokoldalú kultivátor, mely az intenzív tárcsás művelést, valamint a mélyebb talajlazítást kombinálja egyetlen menetben. A két sorban, 12,5 cm osztásban lévő tárcsák sekélyen megvágják a felső talajréteget, finom szerkezetet hozva létre, ugyanakkor a 27 cm osztásban lévő kapák bekeverik a szármaradványt és meglazítják a talajt, akár 30 cm mélységben.

Az utolsó zónában a tárcsás rögrendezők, valamint a lezáró hengersor gondoskodik a talaj egyengetéséről és lezárásáról.

Mivel a TopDown több munkaműveletet végez egy menetben, akár magágyminőséget alakíthat ki. A kevesebb menetszám által megóvható a talajnedvesség, csökkenthető a talajterhelés mértéke és nagyobb napi teljesítmény érhető el, ami nem közömbös a munkacsúcsok idején.

Tovább fokozzuk a menetszámcsökkentést! – Műtrágyakijuttatás fronttartállyal!

A műtrágya-készlettel felszerelt TopDown kultivátor képes a talajműveléssel egyidejű műtrágya-kijuttatásra. A traktor front hidraulikájára rögzített 2200 literes Väderstad FH 2200 műtrágyatartály által kiadagolt műtrágyát egy elosztófej juttatja el a kapáknál lévő csoroszlyákhoz. A kapákhoz rögzített csoroszlyák különböző mélységbe juttathatják ki a műtrágyát.

fotó: Väderstad gyári felvétel

A front függesztésű FH 2200 műtrágyatartály a nagy pontosságú kombi vetés feltételeit teremti meg. A 2200 liter űrtartalmú tartályt a Fenix III adagoló rendszerrel szerelték fel, amely nagy menetsebesség esetén is biztosítja nagy műtrágyadózisok kijuttatását.

A Fenix III puha adagoló hengere egyben az egység lezárásáról, tömítéséről is gondoskodik, ami csökkenti a légáram igényt és a meghajtáshoz szükséges üzemanyag mennyiségét.

A svédek mindenre gondolnak! Középpontban a gépkezelő kényelme és a gyors, pontos munkavégzés – fotó: gyári felvétel

A tartály lejtése jó kilátást biztosít a gépkezelő számára. A tartály nagyméretű beömlőnyílása és fellépője megkönnyíti a feltöltést.

Az opcióként rendelhető pótsúlyozás növeli a traktor kerekeinek tapadását.