E heti körkérdésünkben a helyes szélastakarmány-betakarítás mozzanatait mutatjuk be, elsősorban a rendképzésre koncentrálva. A következő kérdéseket tettük fel:

1. Milyen hatással van a szálastakarmány minőségére a jól megválasztott rendképző? (Az ilyen aszályos időben, mennyit számít, ha megfelelő berendezéssel dolgozunk?)

2. Milyen szempontok szerint vásároljunk rendképzőt, mit tanácsol a gazdálkodóknak? (Fontos lehet az is, hogy milyen traktorral, fűkaszával és bálázógéppel dolgozunk, milyen területet művelünk vagy milyen távolságra van a földterület a gazdaságunktól.)

3. Mi a meghatározó szempont vásárláskor? Ár/kivitel/minőség?

Akik ezúttal válaszoltak: Agro-Contakt 2000 Kft., AgroWolf Kft., AXIÁL Kft., Ádám és Társa Kft., Dorker Kft.,  e-GépTár Kft.,  Habi Kft., KITE Zrt., Kuhn Center Magyarország Kft., Kverneland Group Magyarország Kft., Sokoró Kft., Szal-Agro Kft., Penda Kft., Valkon Kft.

Deák Levente tulajdonos ügyvezető – Agro-Contakt 2000 Kft.

Az 1871-ben alapított és azóta szálastakarmány betakarítógépet is gyártó, tradícionális osztrák családi vállalkozás prémium, hosszan tartó megízhatósággal felvértezett gépeivel és profi vevőszolgálatával érdemelte ki több gépük esetében is az „első vonalbeli” helyüket, néhol világelső pozíciójukat.

A Pöttinger HIT rendterítők és TOP rendsodrók a tökéletes takarmánykészítésből „veszik ki”részüket. Hogy hogyan is? A tiszta és egészséges takarmány a jó hozamú, jó munkabírású állatok titka – erre ad hatékony megoldást a Pöttinger, sokat hangoztatott szlogenjével: "Sikeresebben a Pöttingrrel”

Pöttinger

Pöttinger TOP rendsodró

A HIT rendterítők úgy vannak konstruálva, hogy kíméletesen de hatékonyan bánjanak a takarmánnyal. A DYNATECH rotorok segítségével a kis rotorátmérő kiváló MULTITAST talajkövetéssel párosul, így tiszta takarmányt biztosít. Az ideális szórási szög egyenletes terítést eredményez, az ívelt fogkarok pedig a fogak takarmány mentességét garantálják. A minden helyzetben elforgatható csuklók pedig kizárják a hibás kezelést.

rendterítő

Pöttinger HIT rendterítő

A TOP rendsodrók, rendképzők tökéletes munkát, segítséget nyújtanak a bálázáshoz. A nagyfokú talajfelszín-követést szolgáló, ugyancsak MULTITAST rendszer és a rendkívüli fordulékonysággal bíró rendsodró gép minimális morzsolódási vesztséget, kiváló rendeket, kiváló alaptakarmányt biztosít. Amit a világhírű Pöttinger rendfelszedő kocsikkal, vagy az IMPRESS bálázókkal takaríthatnak be és juttathatnak el az állatoknak akár zölden is.

Wolf Miklós értékesítő – AgroWolf Kft.

A finn ELHO által gyártott forgókosaras (forgófésűs) rendképzők egyértelműen az egyik legjobb megoldást nyújtják a kiemelkedő (extra) tisztaságú takarmány gazdaságos biztosításához.

ELHO

ELHO Twin4600

A hidromotorral hajtott kosarakon levő ujjak felemelik a terményt a földről, és „lebegtetve” továbbítják a gép közepe felé. Az így létrehozott rend minimális fizikai szennyeződést tartalmaz, szellős, emiatt a baktériumfertőzés esélye csökken, egyenletes, könnyen bálázható vagy silózható. A gépek a rendeket 180°-kal átfordítják, így egyenletesebb száradás érhető el. A kosarak fordulata fokozatmentesen állítható, ezzel a különböző fajtájú, állagú és mennyiségű takarmánynövények roncsolás és veszteségmentes rendképzése is megoldható.

Az ELHO VT600 típus frontra csatlakoztatva, egy menetben teszi lehetővé a rendképzést-bálázást, ezáltal jelentős idő és költség takarítható meg.

rendképző

ELHO VT 600

vontatott gépek 7,5 és 9,5 m munkaszélességekkel rendkívül hatékony betakarítást tesznek lehetővé kiemelkedő takarmányhigiénia mellett. Munkaszélességük fokozatmentesen változtatható. A gépek hajtásához 25-35 l/perc olaj szükséges, sem működtetésük sem vontatásuk nem igényel nagy teljesítményű traktort (80-100 LE).

rendképző

ELHO VT 750

László Attila CLAAS zöldsor termékmenedzser – AXIÁL Kft.

Csak 1946-ban és 2007-ben volt ennél nagyobb szárazság Magyarországon, idén áprilisban csupán 8,8 mm csapadékot regisztráltak a szokásos 44 mm helyett. Ez az aszály a szálastakarmány-betakarítás során is észrevehető volt. Az első kaszálások nem hozták a szokásos anyagmennyiséget, ezért is fontos, hogy a gépparkban megtalálható-e egy univerzális rotoros rendképző, ami tud alkalmazkodni az időjárási viszontagságokhoz is.

CLAAS

Egy univerzális rotoros rendképző tud alkalmazkodni az időjárási viszontagságokhoz is.

A rotoros rendképzők már bebizonyították, hogy az általuk kezelt rendekben sokkal kevesebb a hamutartalom, mint a csillagkerekes társaiknál, ahol a talajról kapják a meghajtást a csillagok, valamint könnyebb is utánuk bálázni, silózni. A rotoros rendképzők általában vezérelt pályások és kardán meghajtásúak, valamint állítható a rugós ujjak távolsága a tarlótól.

CLAAS Liner rendképző

A rotoros rendképzők már bebizonyították, hogy az általuk kezelt rendekben sokkal kevesebb a hamutartalom, mint a csillagkerekes társaiknál.

Az AXIÁL Kft. által forgalmazott CLAAS LINER is tudja mindezt. Továbbá számos jól bevált technológia, mint a hermetikusan zárt, olajban futó, nagy nedvességtartalmú termény mellett is hosszú élettartamú vezérpálya, a széles, „V” alakban elhelyezett „PROFIL” hossz- és keresztirányú talajkövetéssel ellátott 4 kerekes futómű, valamint az 50 km/h-val vontatható, önhordó váz is a professzionális talajkövetést és kiváló takarmányminőséget hivatott garantálni.

Ha Ön cserélné illetve beruházna egy rendképzőbe mindenképp keresse meg a legközelebbi AXIÁL telephelyen dolgozó területi képviselőnket, akivel együtt biztosan megtalálják az Ön gazdaságához és kaszaméretéhez legjobban igazodó gépet. A rendsodró kínálatunk a 3,7 méteres egy rotoros, függesztett géptől egészen a 15 méteres négy rotoros vontatottig tart. Ezek lehetnek oldal- és középrendképzők.

AXIÁL

A széles, „V” alakban elhelyezett „PROFIL” hossz- és keresztirányú talajkövetéssel ellátott 4 kerekes futómű, és az 50 km/h-val vontatható, önhordó váz is a professzionális talajkövetést és kiváló takarmányminőséget hivatott garantálni.

Hazánkban az egyrotoros gépek mellett nagy számban vásárolnak a gazdák két rotoros oldalrendképzőt, azokat is a két keskenyebb vagy egy nagyobb rend képzését szolgáló TWIN funkcióval. A nagy rendképzés esetén a fordulóban az előző rend felé fordulva a gépkezelő akár négy rendet is egy renddé tud sodorni, ezért is népszerű ez a funkció a piacon. „4 az 1-ben” – Egy kiegészítő rendhatároló ponyvával kínáljuk azoknak, akik az első kaszálás nagyobb hozamából keskenyebb rendet kívánnak készíteni, persze, ha nincs szárazság.

rendsodró

Az AXIÁL rendsodró kínálata a 3,7 méteres egy rotoros, függesztett géptől egészen a 15 méteres négy rotoros vontatottig tart.

Vásárlás esetén érdemes összehasonlítani az árajánlatokon szereplő gépeket, azoknak a felszereltségét, sokszor nem az olcsóbb a legolcsóbb, ha utólag kell felszerelni opcionálisan, hogy működőképes gépet kaphassunk. Egy szó mint száz, ha Ön szeretne egy megbízható, univerzális, könnyen kezelhető rendsodróval dolgozni, valamint jó szerviz és alkatrész szolgáltatást élvezni, nem is eshet másra a választás, mint a CLAAS LINER rendképzőre.

Ádám Jenő ügyvezető igazgató/tulajdonos – Ádám és Társa Kft.

Sajnos a szálastakarmányok földszennyezettsége és hamutartalma Magyarországon nagyon magas, ami például az erjedést is negatívan befolyásolja. Pedig azt kellene szem előtt tartanunk, hogy a szarvasmarhának a lehető a legjobb, legtisztább takarmányt tudjuk adni, (hiszen mi sem ennénk szívesen poros ételt a tányérunkból…) ezért mindenképp tisztán, földszennyezés nélkül kell betakarítanunk.

rendképző

A ROC szállítószalagos rendfelszedő-rendképző gép megakadályozza rend porszennyezését.

A ROC szállítószalagos rendfelszedő-rendképző gép alkalmas a pormentes rend képzésére, forgatására, kettős rendek képzésére kíméletes módon. A takarmányt nem sodorja, hanem gumiszalaggal tovább szállítja azt, ill. meggyorsítja az anyag szárítását és minimális veszteséggel dolgozik. Rendkívül kíméletes és nagy rendet lehet vele képezni (fm/kg).

Az olasz ROC kínálja messze a legszélesebb választékot szállítószalagos rendfelszedő-rendképzőkből. A világ minden égtáján forgalmaz, Észak-Amerikától Dél-Amerikáig, Európától Ázsián át Ausztráliáig, ebből fakadóan, nem véletlenül, a világ legelterjedtebb és legnépszerűbb választása.

Amit nyújt:
• kevésbé károsodik a széna és a friss hajtás, ezáltal prémium minőséget eredményez,
• veszteségmentes betakarítás,
• por-, és földmentes takarmány,
• az RT széria nagy előnye, hogy egyik modell sem szedi feli a kavicsot.

ROC

Az olasz ROC kínálja messze a legszélesebb választékot szállítószalagos rendfelszedő-rendképzőkből.

A ROC rendképző alkalmas törékeny termények napközbeni felszedésére is, amivel elkerülhető az éjszakai munka. A szuper prémium minőségű takarmány elkészítéséhez a rendképző mellett, az alternáló kasza, a kondicionáló és a rendképző együttes használatára is szükség van.

Dorker Kft.

A szálastakarmány betakarításra megfelelő gépsorok kiválasztásnál figyelembe kell venni a rendelkezésre álló géppark adottságait, a termőterületi arányokat és az egyéb növények (pl. kukoricaszár, repceszalma) betakarítási igényeit is. Szükséges a megfelelő termesztéstechnológia részeként a rendkezelés gépeit is körültekintően kiválasztani. Ebben a témában a PRONAR teljes technológiai gépsorral áll rendelkezésére.

A munkavégzés hatékonyságát nagymértékben befolyásolja a rendkezelő optimális méretének megválasztása. Gép vásárlása során elsődleges szempontok lehetnek a rendképzésre használt erőgép teljesítménye, a kaszált rend szélessége, valamint nem utolsó sorban a megfelelő ár.

Rendterítés
A rendrevágott szálastakarmányt az időjárási kockázatok minimalizálásával célszerű elteríteni. A nagy hozamú gyepek esetében a kaszálás után közvetlenül, 70-75% nedvességtartalom mellett célszerű elvégezni a rendterítést, míg kisebb hozamok esetén – száraz időjárási viszonyok mellett – a rend összerakásáig nem szükséges az anyagot megbolygatni.A rendterítési munka energiaigénye alacsony, ezért a rendterítő gépek nagy munkaszélességgel készülnek, a munkaszélesség beállítása a gép közepén elhelyezkedő emelőkarral történik.

A rendterítésre a PRONAR a  négy rotoros 5,3 m munka szélességű, 20 LE traktor teljesítményigényű PWP 530 rendterítőt, illetve annak 7,7 m munkaszélességű változatát, a hat rotoros, 30 LE teljesítményigényű PWP 770-es típust ajánlja.

Pronar rendterítő

Pronar PWP 770 rendterítő

Rendképzés
A betakarítás során egyértelműen a rendképzés az a művelet, ami a legjobban meghatározza a takarmány tisztaságát, ennek következtében a minőségét. Előnyük, hogy jobban kiverik a port a terményből, így jobb takarmányminőség érhető el, mint a csillagkerekes rendsodrókkal. A gyakoribb kaszálás ill. rövidszárú gyepek esetén célszerű rendképzők használata – ugyanis ebben az esetben kevésbé képződik az anyagból sodrat –, de a betakarítási technológia záró eleme (bálázás technológia) is befolyásolja a rendsodró választásunkat.

Pronar rendsodró

Pronar ZKP 420 rendsodró

A PRONAR kínálatában szerepelnek az egy rotoros ZKP 300, ZKP 350, ZKP 420 rendsodrók. A ZKP 300 rendsodró 8 munkakarral van felszerelve, karonként 3 dupla gereblyevillával. A 3 m munkaszélességű rendsodró merev felfüggesztéssel rendelkezik, teljesítményigénye min. 20 LE. A ZKP 350 rendsodró már 9 munkakarral rendelkezik, karonként 3 dupla gereblyevillával. A min. 25 LE teljesítményigényű rendsodró merev felfüggesztéssel rendelkezik, két keréken.

A ZKP 420 rendsodró már 11 munkakarral rendelkezik, egyenként 4 dupla gereblyevillával. A rugalmas felfüggesztése egy mozgó fejjel van ellátva, amely javítja a mozgékonyságát és a terepkövetést, a 2 lengéscsillapító és a tandemrendszerű 4 kerék pedig javítja a komfortot. A 4,2 m munkaszélességű gép teljesítményigénye 30 LE.

Az egy rotoros rendsodrók mellet a nagyobb területteljesítményű dupla rotoros ZKP800-as rendsodró 7-8 m-es munkaszélességgel rendelkezik, amely hidraulikusan állítható. Ezzel a munkagéppel a 7h/h területteljesítmény is biztosítható. A rotorok kettős kialakítású tengelyrendszere pontos talajkövetést tesz lehetővé.

Somogyváriné Ducza Viktória – e-GépTár Kft.

A különösen száraz tavasz kihívások elé állította a gazdákat és a gépforgalmazókat egyaránt. Bizonytalan terméshozamok, bizonytalan takarmány-, terményárak, ezért bizonytalan gépparkfelújításra szánt keretek. Mindenképpen nagy feladat. Ilyenkor még fontosabb a kevésből is kihozni a maximumot. Ezt pedig egyféleképpen lehet, korszerű és megfelelő műszaki állapotú betakarító gépekkel, melyek képesek magas hatékonyságú gyűjtésre.

rendképző

Masszív, könnyen karbantartható, megbízható gépet vásároljunk.

A rendképzők munkája nem csak nélkülözhetetlen, de alapvetően meghatározhatja a takarmány minőségét, illetve akár a betakarítási teljesítményt is. A gépkínálat az évek folyamán folyamatosan szélesedett és korszerűsödött. Éppen ezért a rendsodró kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell venni a munkaterület nagyságát, talajviszonyait, megközelíthetőségét, hozamát, valamint, hogy a leendő gépünk ideális rendet tudjon képezni az alkalmazni kívánt bálázónak.

rendképző

Bármelyik típust is választjuk, masszív (erős vázszerkezet, nagy járókerekek), könnyen karbantartható (pl.: megfelelő helyeken és darabszámban elhelyezett zsírzógombok), megbízható gépet vásároljunk.

A hozammaximumot az Enorossi egysoros csillagkerekes rendsodrók esetében az erős vázszerkezet, az 1500 mm átmérőjű, 7,5 mm pálcavastagságú csillagkerekek szavatolják. A talajviszonyokhoz igazodó beállítást, a kerekenkénti magasság állítás segíti.’V’ rendsodrói esetben mindez pedig dupla kar és csillagkerék rugózással kiegészülve szavatolja a 90 % feletti gyűjtést. A külön működtethető egyirányú oldalsó munkahengerek lehetővé teszik az egy oldalú zárást és egy oldalról végzett sodrást.

rendsodró

Ha középső csillagkereket választunk opcióban, bizonyíthatóan kevesebb termény marad a földön felszedés után.

Ha középső csillagkereket választunk opcióban, bizonyíthatóan kevesebb termény marad a földön felszedés után. A nagy csillagkerék mindkét típusnál azért fontos, mert a lassabb forgással, nagyobb átfedéssel kevesebb a felakadó szál okozta bosszúság. Amikor elengedhetetlen a könnyű irányíthatóság, érdemes kormányrendszerre kötött hidraulikus munkahengerekkel gyártott típust választani. Ez a hátsó kerekeket forgatja a traktorral szinkronban, így lakot területen, hidakon, behajtókon is könnyedén elfordul a traktor nyomában.

Az Enorossi rotoros rendképzők esetén a gyors és hatékony betakarítást a rotoronkénti 4 db nagy méretű kerék, a széles tandem futómű, és a ferdefogazású olajfürdős hajtómű szavatolja.

rendképző

Enorossi kétrotoros rendsodró

Harkai Dávid ügyvezető-helyettes – Habi Kft.

A szálastakarmányok különféle takarmánynövények fonnyasztott vagy szárított szármaradványaiból készülnek. Kaszálás után a megszáradt vagy csak fonnyadt rendeket különböző rendsodró, rendképző gépekkel tesszük alkalmassá a bálázáshoz.

A rendképző kiválasztása nagy hatással van a bálázandó széna minőségére. A leveles növényeknél mint például a lucerna, előnyös kardán tengellyel hajtott rendképzőt használni, mivel a rendet ez lazára hagyja, nem hullik le a levele. A jól beállított ilyen típusú gép a talajszennyeződésektől is kíméli a növényt (por, homokszem).

Ezt a munkát mindig optimális növényállagnál végezzük, olyan napszakban, általában reggeli vagy esti órákban, amikor úgynevezett harmattól megereszkedett állapotban van a növény. Aszályos időben, ezen időszak igen rövid. Ezért nagyon fontos az adott növénynél a jól megválasztott, és pontosan beállított rendkezelő megválasztása.

Habi

Rendképző választásnál a következő szempontokat érdemes mérlegelni:

1. Milyen takarmánynövényhez használjuk?
2. Milyen talajon dolgozunk?
3. Mekkora az erőgépünk teljesítménye?
4. Milyen rendet hagyott hátra a kaszálógép
5. Mennyit kell közúton közlekedni a géppel?

1. Ha leveles a takarmánynövényünk, előnyös a kardánnal hajtott rendképző, ha fűszénával dolgozunk, megfelel a talajról hajtott csillagkerekes rendsodrók függesztett vagy vontatott változata is.

2. Ha a talajunk laza homokos, akkor mindenképpen kerülendő a csillagkerekes rendsodró, mivel itt a legesélyesebb, hogy talajszennyeződés keveredik a szénánkba.

3. A csillagkerekes rendsodrók erőgép igénye általában kicsi, a függesztett típusoknál kell a függesztőszerkezet teherbírását figyelemmel kísérni. A kardánnal hajtott típusoknál a teljesítményleadó tengely (TLT) kapacitásához kell igazodnunk.

4. Fontos a rendek távolsága és vastagsága, a rendkezelő gép megválasztásánál.

5. Ha távolabb van a területünk a telephelyünktől, a közúti közlekedés szabályait is figyelembe kell venni. Megfelelően szállítási helyzetbe kell tudjuk hozni a gépet, és legyen felszerelve világító és jelző berendezésekkel.

rendsodró

JAR-MET rendképző

Amikor rendképző, rendsodró gépet vásárolunk, meghatározó szempont lehet mindhárom (Ár-Kivitel-Minőség).Tehát a területünk nagyságának, a takarmánynövényünk fajtájának, a széna minőségi követelményeinek tudatában kell a nekünk megfelelő gépet választanunk, természetesen a legjobb ár-érték arányban, az erőgépünknek megfelelő kategóriában.

Fontos, hogy az igényeinknek megfelelő ár-érték arányú terméket válasszunk. Ne csak az árat nézzük, hiszen abba a hibába eshetünk, hogy olcsón veszünk egy olyan gépet, ami nem tudja ellátni megfelelően a feladatát. A másik véglet, amikor feleslegesen drága gépet veszünk olyan tulajdonságokkal, előnyökkel extrázva, amit nem használunk ki. A HABI Kft. munkagép választékában népszerűek a kiváló ár-érték aránnyal rendelkező lengyel gépek, melyek közül a JAR-MET márka 3,5 vagy 4,4 méteres, illetve 9 vagy 11 karos, 1 rotoros, kardánhajtású gépeit ajánljuk.

Varga Péter termékmenedzser – KITE Zrt.

A rotoros rendképzők a lekaszált szálastakarmány minőségére nagy hatással vannak, mivel sok helyen nem használnak a gazdák még rendterítőt, így a kaszálás után ez a munkafolyamat következik és egyben ez az utolsó is a takarmány betakarítása előtt. A kasza rendvágási méretének pontos többszörösének megfelelően kiválasztott géppel nem végzünk többletmunkát, nem lesz többször átforgatva a növény, így nem fog több levél lehullni a szárról.

KITE

SPIDER 815I8 HS rendképző

A gazdaság kaszáló területeinek mérete és földrajzi fekvésük az egyik kulcs szempont vásárláskor. Kisebb és dombosabb fekvésű terület esetén az 1 rotoros 360-470 cm széles gépeket ajánljuk, nagyobb területekre akár sík, akár dombos, a 2 vagy 4 rotoros rendképzőt. A vontatott felfüggesztésű, de támasztókerékkel is felszerelt alacsony súlypontú több rotoros gépeinkkel is megfelelő stabilitás érhető el lejtős területeken.

A másik fontos szempont a terület csapadék mennyisége, ezáltal a lekaszált takarmány mennyisége. Ahol kevés a csapadék, ott oldalra rendképzős kivitel ajánlott, így nagy munkaszélességből képezhető rend, míg csapadékos vidéken ajánlatosabb a középre rendképzős, aminél variálható a rend szélessége.

rendképző

STAR 720I22 T rendképző

Mivel a növény tápértékét a takarmány minősége határozza meg, ezért ennek megóvása a harmadik és legfontosabb szempont. Ennek érdekében laza és könnyű rendeket kell képezni, amik gyorsabb száradást és könnyebb felszedhetőséget biztosítanak. A szabadalmazott SIP tandem futómű kiváló talajkövetést biztosít, így szennyezőanyagok nélküli rendrakás és jobb talajvédelem, gyorsabb szálastakarmány után növekedés érhető el.
A futómű hidraulika munkahengerek általi kiemelése a rendek feletti átjárást biztosítja. A SIP Star rendképzők vezérlése a traktor fülkéből irányítható, így kényelmes és gyors beállítás biztosított.

Markovics Tamás termékmenedzser – Kuhn Center Magyarország Kft.

A KUHN GA rendképzői között minden gazdaság számára megtalálható a megfelelő megoldás, legyen szükség akár egyszerűbb egyrotoros, vagy akár 15 méteres munkaszélességben dolgozó négyrotoros gépre. A gyártó különös figyelmet fordít a tervezés és fejlesztés során a talajkövetési képesség tökéletesítésére, amelynek segítségével a legnehezebb körülmények között is maradéktalanul gyűjthető rendbe a levágott zöldtakarmány.

KUHN

Úgy formálták meg rendképzők rugós karjait, hogy nagy legyen a munkateljesítményük.

A növények magas tápanyag tartalmának megőrzése mindig is fontos szempont volt a KUHN forgó rendszerű rendképzőinek fejlesztői számára, akik a domborzat pontos lekövetésének és a learatott tiszta takarmánynövények maradéktalan felszedésének is nagy figyelmet szentelnek. A KUHN egyrotoros rendképzői 3,2 m-től 5 m-ig terjedő míg ikerrotoros rendképző termékválasztéka 3,5- től 9,3 m-ig terjedő munkaszélességével, középre, illetve oldalra sodró (egy vagy két rendet képező), valamint 4 rotoros kivitelben pedig, akár 14,7 m-es munkaszélességével, szinte minden igénynek képes eleget tenni.

Minden gazdálkodó gyorsabban száradó, optimális rendfelszedést biztosító, egységes méretű és laza szerkezetű rendeket szeretne. A KUHN rendképző gépei az ideális rendkezelés alábbi két feltételének tesznek eleget:
- a rugóskarok egészen addig a pontig előre hajló pozitív szögben állnak, ahol a takarmányt a rendre dobják,
- az utolsó pillanatban – mielőtt a rend felett áthaladnának – gyorsan felemelkednek.

KUHN

A rugóskarok egészen addig a pontig előre hajló pozitív szögben állnak, ahol a takarmányt a rendre dobják.

A gép kétszeresen hajlított, hipertangenciálisan szerelt rugós karjai mindkét szempontnak megfelelnek:
- nagyobb és lazább szerkezetű rendeket hoznak létre;
- a levágott takarmánynövényt kifelé, a rend irányában sodorják;
- a bálázó-, illetve a szecskázó gép minimális szálveszteséggel, könnyebben szedi fel a rendet;
- biztos, hogy a szálakat nem rántják ki a már kész rendből;
- a gép nagy munkasebesség mellett is minőségi rendeket képez, mivel a karok kisebb távolságban követik egymást.

A dupla ívelt tangenciális hajtású karok tiszta és gyengéd gyűjtést végeznek, illetve egyenletes rendeket képeznek. A fogak lehúzzák a talajfelszínt, anélkül, hogy hozzáérnének. A KUHN rendképzőkön a kerekek olyan közel helyezkednek el a munkazónához amennyire csak lehetséges, ezzel biztosítva a legjobb felszínkövetést.

rendképző

rendképző

A dupla ívelt tangenciális hajtású karok tiszta és gyengéd gyűjtést végeznek.

Napjaink mezőgazdasági gépeinek egyre nagyobb igénybevételnek kell megfeleljenek. A gazdálkodó megbízható gépet keres, amely még nagyobb munkaszélességgel dolgozik, még hosszabb élettartammal. A forgó rendszerű rendképző gépek esetében különösen igaz ez a gép „szívére”, a rotorhajtásra nézve. A KUHN kifejlesztett ezért egy teljesen zárt hajtóművet, mely tökéletes védelmet biztosít a hajtásrendszer elemeinek, és kevésbé van kitéve az elhasználódásnak. A MASTERDRIVE hajtómű elismertsége speciális kialakításának köszönhető, ami kivételesen megbízható és tartós, a nagy igénybevétellel járó üzemi viszonyok között is.

KUHN

A MASTERDRIVE hajtómű teljesen zárt, így ivételesen megbízható és tartós.

Pintácsi László termékmanager – Kverneland Group Magyarország Kft.

A rendképzők kiválasztásánál alapvető kitételnek számít, hogy a lekaszált takarmányt minél jobb minőségben tudjuk megőrizni. Így fontos szempont, hogy az elkészített rend szellős legyen, az optimális száradás érdekében. Ezért fontos, hogy a képzett rend szélessége állítható legyen, igazodva az összegyűjtött termény mennyiségéhez. A második feltétel a rendképző méretének helyes megválasztása, hiszen ha a rendképző mérete nem egész számú többszöröse a kaszának, akkor a továbbított termény többször is át lesz mozgatva a villák által, ami fokozza a levél veszteséget.

Vicon

Fontos, hogy a képzett rend szélessége állítható legyen, igazodva az összegyűjtött termény mennyiségéhez.

Szintén nagyon fontos szempont a rendképző gépek talajkövető képessége, amit a különböző kialakítású, többkerékkel ellátott futóművek biztosítanak, mint például: Vicon Quattro és tandem kialakítás. Függesztett gép esetén (Andex 464) érdemes támasztó kereket alkalmazni a harmadik ponthoz a fentiekben említett okoknál fogva. Ezekkel az opciós tételekkel csökkenthető a terménybe jutó por/föld mennyisége, ami negatív irányban hat a termény minőségére. Vontatott gépeknél szintén hasznos tételnek számít a fél oldali rotor kiemelés, ami által elkerülhető a már elkészített rendek további bolygatása.

Vicon

Függesztett gép esetén (Andex 464) érdemes támasztó kereket alkalmazni a harmadik ponthoz.

A rendképzők kiválasztása egyszerű dolognak tűnik, de ha jobban belegondolunk, lehetnek buktatói. Alap esetben használhatjuk a jól bevált ökölszabályt mely szerint a rendképző szélessége a használt kasza kétszerese. Abban az esetben, ha a lekaszált rendeket előbb szétterítjük, a rendképző választása történhet a gazdasági méret és a rendelkezésre álló traktor teljesítménye alapján. Ilyen esetben az ár lehet kérdéses, mert az opciók széles választéka és az elektronizáltság (GEORAKE) igencsak meg tudja növelni a beszerzendő gép vételárát.

Kverneland

Ha nem kell sokat vonulni a géppel, akkor a rotorok alatt található kerekeket használhatjuk a gép vonulása közben is.

Fontos szempont még az, hogy milyen szélességben és milyen méretű rendeket szeretnénk képezni. Az oldal rendképző gépek esetén nagy szélességből tudunk rendet képezni (12-14 m) míg a középre rendező gépek segítségével, jól variálható a rend szélessége és geometriája. Fontos szempont lehet még a géppel történő vonulás. Ha nem kell sokat vonulni a géppel, akkor a rotorok alatt található kerekeket használhatjuk a gép vonulása közben is (Andex 714T EVO oldalra képző modell-kedvező ár), míg ha sokat kell közúton és földúton közlekedni, akkor érdemesebb saját transzport kerekekkel ellátott kivitelt választani. (Andex 705 oldalra képző modell)

Gőcze Bálint műszaki igazgató – Sokoró Kft.

Haszonállatok tenyésztésénél alapvető, hogy az alkalmazott takarmány kifogástalan minőségű legyen. A takarmány tisztaságát, beltartalmi minőségét jelentősen befolyásolja, hogy az aratás/kaszálás után megfelelő rendképző technológiát alkalmaztunk-e.

A bálázott szálastakarmány eltarthatósága nagy mértékben függ a rendképzéstől, hiszen a nem megfelelő száradáson átesett takarmány, vagy az abban maradó szennyeződések rontják a minőségét. A rosszul megválasztott rendsodrási vagy rendképzési technológia a bálázó alkatrészeiben is kárt okozhat.

Rendképző vagy rendsodró vásárlása előtt elsődlegesen azt kell mérlegelni, hogy milyen növényhez, ill. milyen talajviszonyokhoz keresünk gépet. Fontos, hogy a gép könnyen állítható legyen a vágóasztal és a traktor szélességéhez.

Sokoró

SOKORÓ RSV rendsodró

Mérlegelni kell, hogy a gép mennyire tudja követni a talaj egyenetlenségeit, ill. a változó szármennyiség következtében a változó terhelést. Véleményem szerint a gép masszivitását, ill. a kopóalkatrészek beszerzésének és cseréjének lehetőségét kiemelten figyelembe kell venni – mindezek a gép megbízhatóságát és várható élettartamát jelentősen befolyásolják.

A SOKORÓ Kft. erre a célra fejlesztett és évtizedek óta gyártott RSV rendsodrói 2019-ben új formát öltöttek, és masszívabb, zártszelvényes vázszerkezettel készülnek, s a pontosabb lengőkar-illesztés jobb munkaminőséget és zökkenőmentesebb haladást tesz lehetővé.

Szalai Andor kereskedelmi igazgató – Szal-Agro Kft.

Az idei évben a csapadékhiány miatt a szálastakarmányra a megszokottnál sokkal jobban oda kell figyelnünk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű takarmánnyal láthassuk el az állatainkat. A hagyományos csillagkerekes rendsodrók a passzív hajtásnak köszönhetően rendkívül sok port és szennyeződést kevernek a takarmányba és bálázni is nehezebb a sodrott rendet.

Jóval ideálisabb az aktív hajtású rotoros rendképző, ami tisztább és lazább rendet képez. A SaMASZ kínálatában a hagyományos mellett megtalálhatóak olyan rotoros rendképzők, amik egyszerűen átállíthatóak 1 vagy 2 rend képzésére is (SaMASZ Duo és Tango), mivel nagy munkaszélesség esetén is elegendő egy rendre, nagyobb hozam esetén viszont két rendre állíthatóak.

rendképző

SaMASZ Duo egysoros rendkezelő

Samasz rendsodró

SaMASZ Tango 730 rendsodró

A legtisztább rendet és a legjobb minőségű takarmányt kosaras rendképzővel, mint pl. a SaMASZ TWIST tudunk elérni, és az újrasarjadás is a kosaras rendképzőknél a legjobb, a csillagkerekeseknél pedig a legrosszabb. A SaMASZ TWIST használatával akár egy menetben a rendkészítéssel bálázhatunk is!

rendképző

SaMASZ TWIST 600 rendképző

A jó rendképzőt hosszú távra veszi a gazda, ezért nagyon fontos a területteljesítményen, a rendképzés tisztaságán és pontosságán kívül a megbízhatóság és a tartósság is, mivel a rendképzés és a bálázás időzítése rendkívüli pontosságot igényel a megfelelő minőségű takarmány érdekében.

A SaMASZ rotoros és kosaras rendképzők 2 év gyári garanciával kaphatóak 3-8,4 m munkaszélességben, függesztett és vontatott kivitelekben is. Az Antarktisz kivitel már minden földrészen bizonyított. A SaMASZ zöldtakarmány gépei elérhető áron nyújtják a legújabb technológiát a tartóssággal párosítva. Mivel a rendképzés vonóerőigénye nem magas, így érdemes a kasza rendjeihez igazodó nagyobb munkaszélességű rendsodróra beruházni a jobb területteljesítmény érdekében, így üzemanyagot és munkaórát is megtakaríthatunk.

Penda Kft.

Az egyik legfontosabb a szálastakarmány fajtája és az időjárás. A pillangósok kíméletesebb bánásmódot igényelnek, hogy a tápérték javát adó levelek ne peregjenek le, így ide a forgókaros gépek felelnek meg. A réti fűfélék, főleg a nagyobb területeken, jól a bálázók alá készíthetők a csillagkerekes rendsodrókkal.

Kisebb területekre a 8-9 forgókaros 1 rotoros rendkezelők, vagy a 4-9 csillagkerekes rendsodrók a megfelelők. A nagyobb területek gépei a 10, vagy több forgókaros, 1-2 rotoros rendkezelők, illetve a 11-16 csillagkerekes rendsodrók. Az aszályos idő még a legbőségesebbnek tartott első kaszálást is tönkre tudja tenni, így szinte minden bebálázott szálért „le kell hajolni”! Ezt a kellő körültekintéssel kiválasztott, összeillő, jól karbantartott gépsorral, némi szerencsével, de inkább a tapasztalattal és hozzáértéssel tudjuk megtenni.

penda

GRV-I-340/9 rendkezelő

Fontos, hogy a gépsorunk összeállításánál a traktorunk teljesítményének, és nyomtávolságának megfelelő munkaszélességű fűkaszát, rendkezelőt, esetleg rendterítőt és hasonló felszedő szélességű bálázót válasszunk. A fűfélék és egyéb réti szálastakarmánynak alkalmas rendre vágott növények szellőztetése és gyorsabb szikkadása érdekében rendterítést, utána rendre sodrást kell végezni. Ezekre a feladatokra vagy többfunkciós, vagy külön-külön gépet kell használni (pl. forgóvillás rendterítő és csillagkerekes rendsodró).

Mivel a pillangósok levele könnyen leválik a vastag száráról, viszont a tápérték jelentős hányadát adják, kíméletesebb kezeléseket igényelnek. Ezen kívül a vastag szárak több nedvességet tartalmaznak, így nehezebben száradnak mint a levelek. Ezt egy szársértővel ellátott fűkasza kiegyenlítheti. A levelek lepergését megelőzendő, egy kíméletesebb terítést és rendre sodrást biztosítanak a forgókaros vezérelt villás rendkezelők. Fontos szempont még, a közúti közlekedéshez szükséges, szállítási helyzetbe csukhatóság is.

rendterítő

GF forgóvillás rendterítő

Alaposan átgondolva, gépvásárlásnál a legfontosabb szempont a kivitel. A jó minőségű szálastakarmány a fajtának megfelelő kivitelű rendsodróval érhető el. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy végezhető-e az adott géppel több féle művelet, például rendsodrás és terítés. Az erőgépről felvett teljesítmény, a kellő munkaszélesség, a megfelelő terület teljesítményis igen fontos tényező. A jó, vagy kiváló minőség is fontos, kiegészítve a kellő szervizzel és alkatrészellátással.

Végezetül az ár sem elhanyagolható, de mindenképen arra kell tekintettel lenni, hogy miket tartalmaz. Vegyünk az például, hogy egy gyengébb minőségű gépet gondos kezelés és karbantartás mellett 3-4 évi használat után, a folyamatos ráfordítás ellenére, a felhasznált olcsó anyagok, a már kevésbé korszerűnek mondható konstrukció miatt csak nagy költség mellet tudjuk további néhány évi működésre alkalmassá tenni. Egy magasabb árfekvésű, jó minőségű és korszerű gépet rendszeres karbantartással, a kopó alkatrészek időbeni cseréjével akár 10-15 évig is használhatunk, mindent összeadva kevesebb ráfordítással.

FAZA GRV-I-340/9 funkcióváltós forgókaros rendkezelő rendelhető, a készlet erejéig azonnal házhoz szállítva megvásárolható.

Dobos Péter munkagépkereskedelmi Vezető – Valkon Kft.

Mivel a széna- és szenázskészítés kint, a szabad ég alatt zajlik (a vízelvonás természetes úton történik, a napenergia hasznosításával), érthető, hogy a folyamat a mezőgazdaságban szokásosnál is nagyobb mértékben van kitéve az időjárás hatásainak. Ezért, ha jó minőségű takarmányt szeretnénk, vagy bízunk a betakarítás számára kedvező időjárásban (ami néha összejön, de általában nem), vagy a célra leginkább alkalmas gépet (kaszát, rendképzőt, rendterítőt) választunk.

KRONE

A KRONE SWADRO család 5 függesztett oldal-, 10 vontatott közép- és 8 féle vontatott oldalrendképzőből áll.

A KRONE kínálatában csillagkerekes rendsodró nem szerepel (ezek nem is igazán alkalmasak minőségi takarmány előállítására), annál nagyobb viszont a választék professzionális, vezérelt karos rendképzőkből. A KRONE SWADRO család 5 függesztett oldal-, 10 vontatott közép- és 8 féle vontatott oldalrendképzőből áll. A munkaszélesség 3,5 métertől 20 méter között lehet.Kisebb gazdaságok tipikus választása az egyrotoros, függesztett SWADRO, pl. 3,8 vagy 4,6 méteres munkaszélességgel.

Nagyobb területre már a két- vagy többrotoros gépek jöhetnek számításba, nagyobb munkaszélességgel, oldal- vagy középrendképző változatban. A helyes munkaszélesség megválasztása mellett, ez okozhatja (a gyártó kiválasztása mellett) a legnagyobb dilemmát.

rendképző

Nagyobb területre már a két- vagy többrotoros gépek jöhetnek számításba, nagyobb munkaszélességgel, oldal- vagy középrendképző változatban.

Természetesen nincs univerzális válasz, hogy milyen feladatra mit vegyünk, de vannak irányvonalak, amiket érdemes figyelembe venni:

Az oldalrendképzők univerzálisabban használhatók, hiszen egy 7 méter munkaszélességű géppel rendet képezhetünk 7 méterről vagy oda-vissza 14 méterről is. Sőt, a KRONE TWIN rendképzői arra is alkalmasak, hogy a 7 méteren belül ne egy, hanem két rendet rakjanak.

A középrendképzőnél erre nincs lehetőség, a munkaszélesség (vagy inkább a képzett rend szélessége) maximum néhány 10 centiméterrel változtatható. Ugyanakkor itt csak egy rotor mozgatja meg a takarmányt, így a veszteség, illetve a takarmányszennyezés kisebb lesz. Tehát pl. jó minőségű szénához célszerűbb lehet ezt választani. A képzett gépkezelőkben hiányos időszakban az is szempont lehet, hogy a középrendképzővel egyszerűbb dolgozni, a szép rend kevésbé a gépkezelőn múlik.

KRONE

A középrendképzőknél kisebb a takarmányveszteség.

A nagyobb, vontatott gépek kiválasztásánál szempont lehet az is, hogy a gép vontatása a munkakerekeken történik vagy pedig független járószerkezet kerekein. A munkakerekek kicsik, a hazai útviszonyokat hosszú távon kevésbé bírják, a gép is jobban rázkódik, ezért ez a megoldás csak akkor javasolt, ha nem kell a géppel sokat vonulni, különben aránytalanul többet kell majd abroncsra költeni, vagy a vázat hegesztgetni.

A SWADRO rendképzők különleges ismertetőjegye a kenés nélküli DuraMax vezérlőpálya, melyre 3 év gyári garancia jár. Ennek köszönhetően a SWADRO hajtása gyakorlatilag probléma nélküli, s ha egy kar kicserélése válik szükségessé, az is nagyon egyszerűen, akár kint a mezőn is könnyen és gyorsan elintézhető. A magyar gazdák leginkább az egyrotoros függesztett, illetve kétrotoros vontatott KRONE rendképzőket keresik.

A szálastakarmány-betakarítás minden géptípusából nagy választékot találsz az Agroinform.hu Piacterén.

Ha kérdésed van, vagy megosztanád tapasztalataidat a többi gazálkodóval, próbáld ki a Fórum rovatot, ahol szinte bármilyen témát megtárgyalhatsz a fórumozókkal.