A Farm of the Future-nél („A jövő gazadasága") a termesztés fix sorközökkel és fel nem töltött ágyásokkal történik, amelyre soha nem hajtanak rá. A betakarítás során ezt elég nehéz kivitelezni. A fenti, sorozatgyártású, vontatott burgonyaszedő gépet úgy alakították át, hogy a sorközökben tudjon dolgozni, de a művelőágyat érintetlenül hagyja.

burgonya

A burgonyaszedő gépet úgy alakították át, hogy a sorközökben tudjon dolgozni, de a művelőágyat érintetlenül hagyja— fotó: pixabay

Ami változott és a gyakorlati előnyök

A betakarítógép az NPPL és a Farm of the Future által szervezett terepi robotnapon mutatták be működés közben, Lelystadban (Hollandia). Az NPPL egy holland szervezet, amely segíti és támogatja a gazdálkodókat abban, hogy mielőbb precíziós technikákat alkalmazzanak gazdaságaikban.


A gép stabilitását hidraulikus rugózás-lengéscsillapítás növeli.

A gépen a legfőbb változtatások, hogy a 3 méteres nyomtávot 3,15 méterre növelték, a szóló gumiabroncsos fix futóművet hidraulikusan hajtott és kormányzott, 30 cm széles, gumihevederesre cserélték, amely jelentősen megkönnyíti a nedves talajon történő betakarítást is. Igaz, a gép 8,5 helyett 9,5 tonna lett, ugyanakkor a fenti módosítás miatt jelentősen csökkent a talajnyomás, így a talaj tömörödése is. A gép stabilitását automatikus vízszintezéssel is rendelkező, hidraulikus rugózás-lengéscsillapítás növeli.

Ebben a videóban Bram Veldhuisen, a WUR Open Crops precíziós mezőgazdaság és robotika kutatója elmagyarázza, hogyan működik a betakarítógép.

Az új módszerrel 6-8 százalékos terméshozam-növekedést is el lehet érni

A fejlesztők felmérése szerint, a hollandiai szántóföldek legalább 40 százaléka túl tömörödött, ez akár 5 százalékos terméscsökkentést eredményez. Az új módszerrel, a gép 4 sor burgonyát fog át, kettőt felszed, a másik kettőt a sorvégi visszafordulás után szedi föl. A kevésbé tömörödött talaj, a burgonya esetében 6 év után akár 6-8 százalékos terméshozam-növekedést eredményezhet, mindenféle extra munka és költség nélkül.

Tény és való, hogy a videóban látható traktor és burgonyaszedőgép gumihevederessé való átépítése mintegy 35 ezer euróba került, azonban a járószerkezetek más gépekre is átszerelhetők, akár permetező vagy műtrágyázó, hígtrágyázó eszközökre is, így már jobban megéri a beruházás.

burgonya

A burgonyák háromféle méret szerinti osztályozását is elvégzi — fotó: pixabay

A burgonyákat méret szerint osztályozzák

További újítás, hogy a burgonyák háromféle méret szerinti osztályozását és a földgöröngyök kidobását nagysebességű, külön erre a célra kifejlesztett kamera és a hozzá tartozó szoftver együttesen végzik.

forrás: www.futurefarming.com