A szántóföldek 40-60%-a szenved az eketalp tömörödéstől az elmúlt 50-70 év helytelen talajművelési gyakorlata miatt. A talajtömörödés sajnos teljesen nem szüntethető meg, de jelentősen csökkenthető!

Az Invest Gépkereskedelmi Kft. szakemberei Case IH Demo Tour 2016 rendezvény keretein belül arról tartottak gyakorlati bemutatót, hogy a helyes talajművelési eljárásokkal hogyan javíthatják a gazdálkodók a talajok állapotát.Invest kft.

A keréknyomás kulcskérdés!

A keréknyomás beállítása elengedhetetlen az optimális üzemeltetéshez. A keréknyomás megegyezik a talajnyomással, ezért is fontos ennyire az ideális keréknyomás kiválasztása.

A túlzott abroncsnyomás úgynevezett „bulldozer-effektus”-t eredményezhet. Az abroncs folyamatosan gödröt ás maga alatt, ami jelentősen megnöveli a gördülési ellenállást, ezáltal az üzemanyag felhasználást is. A keskenyebb keréknyom és a kevesebb kapaszkodó borda a vonóerő csökkenéséhez vezet, ami a kerékcsúszás növekedésén keresztül az üzemanyag felhasználás emelkedését eredményezi.

A minél nagyobb kapaszkodó felület ezzel ellenkező irányba hat: növeli a vonóerőt és csökkenti az üzemanyag felhasználást.

Mindezek szemléltetésére az Invest Kft. első körben a gumikerekes járószerkezetekről tartott bemutatót. Az új Case IH Optum CVX traktorcsalád két modelljét ismerhették meg a gazdálkodók a legfontosabb talajkímélő technológiák kritériumait:

 • Optimális súlyelosztás;
 • Alacsonyabb abroncsnyomás;
 • Kerékcsúszás kiküszöbölése

Az Invest Gépkereskedelmi Kft. a Magnum Rowtrac két modelljét mutatta be a gumihevederes járószerkezet előnyeinek szemléltetésére:

 • 340 (FPS vagy CVX) és 380 (CVX)
 • Gumiheveder: 61cm vagy 76cm széles; 193cm, 203cm vagy 223cm-es nyomtávval;
 • Egyesíti a hevederes és a kerekes traktorok előnyeit: A kerekes traktorokra jellemző fordulékonyság, stabil vonóerő a fordulókban is a hátsó hevedereknek köszönhetően, ugyanakkor nincsen talajnyírás- és talajtúrás a fordulókban.
 • Mellső híd- és kabin rugózás
 • Kiváló stabilitás és irányíthatóság
 • Talajkövető hátsó heveder
 • Robosztus hátsó híd
 • Állandó 4 pontú talajkapcsolat
 • Első- és hátsó differenciálzár .


A gumihevederes járószerkezetek előnyei a Case IH Quadtrac törzscsuklós traktorokban tökéletesednek ki:

A Case IH Quadtarc 4 gumihevederes járószerkezete 3 különböző szélességben áll a gazdálkodók rendelkezésére (610 mm, 762 mm, 914 mm).

A világ legerősebb sorozatban gyártott traktora, a Case IH Quadtrac mindig a legsikeresebb, ha a legnagyobb vonóerőre van szükség nagy szélességű munkagépekhez, ugyanakkor pedig hatékony és kímélő talajművelési és vetési koncepciókat valósít meg.

A legújabb generációt a zászlóshajó Quadtrac 620-as vezeti 628 lóerő névleges és 692 lóerő maximális teljesítménnyel. A négy egymástól függetlenül meghajtott gumihevederes járószerkezet több mint 5,6 négyzetméteres állandó felfekvő felületet biztosít, ami hozzávetőlegesen 25%-kal több, mint az ugyanezen kategória többi traktora esetében. Ez megnövelt vonóerőt, kisebb talajnyomást és gyakorlatilag nulla csúszást eredményez még sáros, vagy nehéz körülmények között is.

További információkért keresse az Invest Gépkereskedelmi Kft. munkatársait IDE KATTINTVA.