Számos hazai gépgyártót és -forgalmazót kérdeztünk meg arról, hogy milyen szárzúzót ajánlanak a gazdálkodóknak, mikre kell odafigyelni a vásárlás során, mikor válasszunk vízszintes és mikor függőleges tengelyű gépet, mihez használjunk aprító és mihez szárzúzó hengert. E heti körkérdésünkben erről olvashattok. Akik ezúttal válaszoltak: Agroázis Csoport, Agrothon Kft., Contstar Kft., KITE Zrt., ODISYS Bt.

Osgyán László – Agroázis Csoport

A környezettudatos és költségérzékeny termelés elengedhetetlen eszköze a szárzúzó. A gép típusának, méretének megválasztása nagymértékben függ a gazdaság méretétől, a növénykultúrától. A kisebb gazdaság esetén univerzális gépek kerülnek előtérbe, amellyel több munkafolyamat is elvégezhető, akár a szántóföldek szárzúzása, akár a környezet karbantartása.

szárúzó

A függőleges tengelyű Breviglieri Megacut gépcsalád

Gyümölcsös- vagy szőlőültetvénnyel rendelkező gazdaságokban elsősorban a vízszintes tengelyű, kalapácsos késsel szerelt változatok kerülnek előtérbe. A szántóföldi munkákhoz, pl. kukorica, napraforgószár lezúzásához kis- és közepes gazdaságokban a vízszintes tengelyű gépeket alkalmazzák Y késekkel, a nagy gazdaságokban a nagy munkaszélességű, függesztett vízszintes tengelyű vagy vontatott függőleges tengelyű szárzúzók nagy területteljesítmény mellett képesek minőségi munkát végezni.

A domborzat lekövetését a függőleges tengelyű szárzúzókkal jobb hatékonyságban valósíthatjuk meg, illetve a függőleges tengelyű gépek munkasebessége is magasabb lehet azonos körülmények között.

A Breviglieri Turbo függesztett vízszintes tengelyű szárzúzók kalapácsos késsel kiváló munkát végeznek ültetvényekben, a Hurrican-sorozat a szántóföldi munkákhoz lett elsősorban kialakítva, amiből a nagyobb munkaszélesség esetén hidraulikusan csukható változat is elérhető. A függőleges tengelyű gépeknél a Breviglieri Megacut gépcsalád kitűnő választás, ahol a 3 részből álló 5 rotoros vágószerkezet jó talajkövetést biztosít.

szárzúzó

Breviglieri Megacut: a 3 részből álló 5 rotoros vágószerkezet jó talajkövetést biztosít.

A környezet karbantartáshoz elengedhetetlen a rézsűkasza alkalmazása. Az árokpartok karbantartásához a hárompontfüggesztett rézsűkaszákat alkalmazhatjuk, a nagyobb rézsűk, árkon túli mezsgyék karbantartására a karos zúzók alkalmazhatóak, amelyek különféle munkafejjel szerelhetők fel, mint ágvágó adapter, ároktisztító fej.

A Breciglieri Master gépcsalád széles választékot biztosít az árokpartok karbantartására, a karos kinyúlású szárzúzóigény esetén a Femac termékek jelentenek megoldást.

mezőgazdasági gép

Switch Master

Körmendi Tamás – Agrothon Kft.

Fontos a gazdaság típusa, a terület mérete, a domborzat, a zúzandó növény és a szármaradvány. A szárzúzó, mulcsozó gépek a szántóföldi növénytermesztésben betakarítás után szárzúzási, száraprítási munkában használhatók, valamint a zöldtrágya céljára termesztett (másodvetésű) növények lezúzására és szétterítésére is alkalmazhatók.

A mezőgazdaságban nagyon fontos a szárzúzás, hiszen a növények betakarítását követően akár 5-15 t/ha növényi maradvány is visszamarad a területen, amit vissza szeretnénk juttatni a talajba, mert értékes tápanyagokat tartalmaz.

A szárzúzó választásánál tisztában kell lenni a területünk nagyságával és a rendelkezésünkre álló erőgéppel is.

Az AGROTHON Kft.-nek az sem akadály, hogy ugyanazt a munkagépet frontra vagy a hátsó függesztésre szeretné a gazda, mert az általunk forgalmazott munkagépen ez lehetséges.

gép

Az erősebb szárú növényekhez kalapáccsal, a lágyszárú növényekhez az Y késekkel használjuk  gépet.

A munka minősége nagymértékben függ a munka sebességétől és a kalapácsok számától, ez utóbbi miatt végez tökéletes munkát a STARK KDX munkagépünk. A mezőgazdasági tarlók és legelők kezelésére is ajánljuk. Az erősebb szárú növényekhez kalapáccsal, a lágyszárú növényekhez az Y késekkel ajánljuk a gépeket.

munkagép

A STARK KDX munkagép

Azoknak a gazdálkodóknak ajánljuk a vízszintes tengelyű szárzúzónkat, akik nem szeretnék összegyűjteni a vágandó növényt. Akik viszont szeretnék betakarítani, azoknak a függőleges tengelyű gépeinket ajánljuk. Az AGROTHON Kft. által forgalmazott Noran hengerekkel nagyobb teljesítmény érhető el, mint a mulcsozóval. A ráfordítási idő és a költség jóval kevesebb. Szakmailag viszont akkor ajánljuk, ha a kombájn nagy mennyiségű talajra letaposott szárat hagy hátra maga után a tarlón, amely szárzúzóval már nem aprítható fel kellőképpen.

A szárzúzó hengereinket széles palettán tudjuk ajánlani partnereink számára. Van, aki kommunális, erdészeti, kertészeti vagy mezőgazdasági célra kér tőlünk segítséget, hogy együtt válasszuk ki a neki legmegfelelőbb munkagépet.

aprítóhengerAz aprítóhenger használata akkor ajánlott, ha a kombájn nagy mennyiségű talajra letaposott szárat hagy hátra maga után a tarlón, amely szárzúzóval már nem aprítható fel kellőképpen.

Contstar Kft.

Szárzúzó választásánál az első fontos kérdés, hogy mit szeretnénk zúzni: füvet vagy ágat, stb. A következő kritérium, hogy a gép mögött vagy mellett, esetleg szükség rézsűben, vagy a géptől távolabbi területen van szükség szárzúzásra, ahová csak egy hosszabb karos szárzúzó ér el? Szempont még, hogy mekkora a traktor, amivel használnánk a gépet; mit bír el a gép kényelmesen? Mit szeretnénk: ha rendre rakná, összegyűjtené, vagy szétszórná az aprítékot?

Amennyiben ágas, fás szárú növényeket szeretnénk zúzni, akkor milyen ágvastagságig szeretnénk elmenni? Minél nagyobb ágvastagságot bír el a gép, az ára is úgy emelkedik általában. Ezért érdemes körültekintően választani.

Vannak kimondottan erdészeti zúzók, pl. az Orsi zúzók, akár 45 cm-es szárátmérőig is bevethetők. Ezek ITT is megnézhetőek.

erdészeti szárzúzó

Az Orsi zúzók akár 45 cm-es átmérőig is tudnak zúzni.

Ezeken kívül a megbízhatóság is egy nagyon fontos kritérium. Sajnos a piacon megjelentek az olcsó, megbízhatatlan gépek, amelyek megvásárlása után jön rá a gazda, hogy használhatatlan arra, amire szeretné.

Szűcs Sándor termékmenedzser – KITE Zrt.

A KITE Zrt. szárzúzókínálatának gerincét a spanyol TMC Cancela gyár GeaCut 600 elnevezésű szárzúzó hengere adja. A gép 6 m munkaszélességű, üresen 5150, vízzel feltöltve pedig 7000 kg. Teljesítményigénye 150 LE.

A rendkívül robusztus felépítésű gép különlegessége a szabadalmaztatott lengéscsillapító rendszerrel ellátott, 610 mm átmérőjű 3 db, egyenként 2 m hosszúságú henger. A hengerek a speciális csapágyazásának köszönhetően 15-20 km/óra munkasebesség mellett is stabilan, pattogásmentesen futnak. Ez az elérhető sebesség a nagy munkaszélességgel párosulva kiemelkedően nagy területteljesítményt tesz lehetővé.

szárzúzó

A gép 6 m munkaszélességű, üresen 5150, vízzel feltöltve pedig 7000 kg. Teljesítményigénye 150 LE.

A gép a hengerenként 15 db 10 cm vágásmagasságú késlap segítségével képes a nagy szármaradványok aprítására, talajjal történő összekeverésére, melynek eredményeként gyorsabban beindul a bomlási folyamat, valamint enyhe talajegyengető hatása is van. Ezek a tulajdonságai nagymértékben megkülönböztetik a hagyományos szárzúzóktól. Maximális munkamélység 4-5 cm, ami lehetővé teszi az elszórt magvak talajba keverését, az árvakelés elindítását.

A GeaCut 600 rendkívül univerzális gép a szármaradványok aprítására, elterítésére, így hatékonyan használható biológiai talajművelési rendszerekhez, illetve a szármaradványokban áttelelő kártevők ellen.

szárzúzó

A GeaCut 600 rendkívül univerzális gép

Mindezek mellett kínálatunk szerves részét képezi az olasz MASCHIO gyár vízszintes tengelyű szárzúzóinak teljes választéka. Minden szántóföldi növényi szármaradvány hatékony aprításához tudunk megfelelő gépet ajánlani 1 m-től egészen 6 m-es munkaszélességig késes vagy kalapácsos kivitelben, míg az akár 6 m-es kinyúlású karos kaszák a kommunális felhasználók számára készülnek.

ODISYS Bt.

A válasz szinte már-már magában hordozza a választ is, de a viccet félretéve: fontos, hogy a zúzót a meglévő erőgéppel harmonizálva válassza ki a vásárló, az eredményes munkához elengedhetetlen a megfelelő teljesítmény.

Cégünk kínálatában főleg vízszintes tengelyű szárzúzók szerepelnek, melyek alkalmasak lehetnek a lágyszárú – alig fű – zúzásától akár a 8 cm vastag ágak zúzására is. A választáskor, ha csak lehet, ne akarjunk egy géppel megfelelni minden elvárásnak, mert akkor igazán egyik munkában sem leszünk elégedettek a géppel.

A másik nagyon fontos szempont az ár és az érték aránya, mely jól hangzó szlogenként majd’ minden hirdetésben szerepel, de! Ne dőljünk be az olcsó gépek kínálta „na ugye, a feléből is megoldom” érzésnek! Minden forint érezhető lesz a minőségben, tartósságban, ne adj' isten, az alkatrészellátásban!

Cégünk több olasz gyártó termékeit is – NOBILI, SICMA, ORSI – kínálatban tartja, igyekszünk mindenkinek a munka mennyiségéhez igazítani a megajánlott modellt!

szárzúzó

A zúzót a meglévő erőgéppel harmonizálva válasszuk ki!

Mivel cégünk kínálatában nem is szerepel szárzúzó/aprító henger, így ebben nem foglalnék állást, ellenben vízszintes és függőleges tengelyű zúzó egyaránt megtalálható a palettánkon. Jóval többen választják a vízszintes tengelyű zúzókat, annak ellenére, hogy ezek a gépek drágábbak, összetettebbek, talán nagyobb a vonóerőigényük is. Ennek oka talán a munka minősége lehet, egy jól megválasztott szántóföldi zúzó (pl. Nobili RMP610) jóval hatékonyabban képes a napraforgó, kukorica vagy akár a búza szármaradványait is aprítani, mint akár a kombájn szárzúzója vagy a függőleges tengelyű társai. Utóbbit inkább könnyebb, kevésbé igényes szántóföldi munkákra ajánljuk!

Több száz használt és új szárzúzót, és persze több ezer munkagépet találsz az Agroinform.hu Piacterén. Nézz körül!

Ha pedig kérdésed van, vagy megosztanád tapasztalataidat a többi gazálkodóval, próbáld ki a Fórum rovatunkat, ahol egy nagyon aktív fórumozó közösségel beszélgethetsz.