A dán HE-VA cég 2018-ban hozta ki első szártörő adaptereit, amelyeknek alapelve az volt, hogy a saját gyártású hengerek, tárcsák simító rendszerei cserélhetők le vagy helyettesíthetők a szártörő adapterek hengereivel. Ez a kialakítás sok előnnyel jár, mint például, hogy a szártörő adapter munkáját továbbsegíti a henger törő munkája, vagy, hogy a tárcsák szártörő adapterrel felszerelve egy menetben törik és rögtön be is forgatják a szármaradványokat a talajba. Ha pedig mindezt egy Front-Roller segítségével teszik, akkor mindezeken túl a traktor hasán húzódó elektromos vezetékek és hidraulika csövek is védve vannak a szármaradványoktól.

HE-VA

A hengerek szártörő adapterrel egy menetben törik és továbbroppantják a szármaradványokat

Előny továbbá, hogy így ezek az adapterek – mivel nem külön gépek, hanem egy gép részei – kisebb beruházási költséggel megvásárolhatók. A tervezésnél figyelembe vették a dán szakemberek, hogy a gazdáknak nincs sok idejük cserélgetni a kiegészítőket, így tagonként két csap kivételével könnyen cserélhetőek az elemek.

Cserélő csap

A tavalyi évtől a HE-VA már nem csak a gyártott gépeire készít Top-Cutter szártörő adaptert, hanem önálló munkagépként is szállítja azokat. Az Agárgépshow 2020 kiállításon bemutatott egy- és kétsoros Top-Cutter szártörő adapterek már frontfüggesztéssel és a traktor hátuljára szerelve is használhatóak, sőt lehetőség van a front- és hátsófüggesztésű használat átszerelésére is.

A kétsoros változatnál a hengereken lévő kések ellentétes irányban kerülnek felszerelésre a vágási intenzitás növelésére. A szóló változatú Top-Cutter gépek védőborítással rendelkeznek az erőgép hűtő rendszerének védelméhez és a gép pótsúlyozása – pótsúlyhoz specifikus tartóval – is megoldható igény esetén. Ezek a rendszerek egy- és kétsoros változatban 3-4 m-es fix, és 4-6 méteres összecsukható változatban készülnek. Egyszerű kialakításukból adódóan ár/érték arányuk is kedvező.

Egysoros Top-Cutter súlyokkal

A kétsoros hengerváltozat

HE-VA

Kétsoros, 4 m-es, összecsukható változat

henger

Egysoros, 5 m-es, összecsukható változat

Milyen a kialakítása a HE-VA Top-Cutternek?

A henger (vagy hengerek) 390 mm-es átmérőjűek, amiken 6 db V alakban szerelt kés található, csavart kivitelben. A hengerpalást zárt, a kések közötti távolság kifele növekszik, így segítenek megakadályozni a henger szármaradvánnyal történő berakódását. A csavartan felszerelt kések vágáskor a talajra merőlegesek és folyamatosan érintkezik valamelyik részük a talajjal, így nem „ugrál” az aprító henger használat közben. A kis átmérő miatt a henger normál (10-12 km/ó-s) sebességnél is nagy gyorsasággal forog, ami elősegíti a hatékony aprítást.

Nem kell sem a traktort, sem a Top-Cutterrel egy menetben használt gépet kényelmetlenül gyorsan használni.

Az aprító henger hidraulikus működtetése lehetővé teszi, hogy azt kiemelve csak a kapcsolt munkaeszközt üzemeltessük (bokrosító hengerezés, tárcsázás), illetve amennyiben szükséges, úgy a jobb vágásminőség eléréséhez súlyt vigyünk a munkaeszközről az aprító hengerre (nem kell feleslegesen vízzel feltölteni).

henger

Milyen növényállományban használható a HE-VA Top-Cutter szártörő adaptere?

A szártörő adapter nagyon nagy hatékonysággal használható zöldítésben, repcetarlóban, napraforgó tarlóban és megállja a helyét a kukoricaszár vágásában is. A szártörő adapter a szármaradványokat 15-18 cm–es darabokra vágja. Zöldítésben nem okoz gondot, sőt hatékonyabb az adapter, ha minél tömöttebb a növényállomány. Száraprítás után nemcsak könnyebb a növényállomány bedolgozása a talajba, de a növényekben lévő illóolajok is jobban feltáródnak, főleg ha a szártörővel együtt használt munkaeszköz hengere is megtördeli a rostokat.

A repce és napraforgó állományban nagyon hatékony a gép, ezt a már eladott gépek tulajdonosai is megerősítik. Használható az adapter magasan aratott kukorica szármaradvány vágásában is. Használat során azt tapasztaljuk, hogy a fent említett 10-12 km/h-s sebességnél a Top-Cutter szártörő adapter átvágja a 3-4 cm átmérőjű kukoricaszárat.

henger

A henger normál (10-12 km/ó-s) sebességnél is nagy gyorsasággal forog, ami elősegíti a hatékony aprítást

Hol nem hatékony a HE-VA Top-Cuttere?

A szártörő adapter nem vágja olyan szépen a keresztben elfekvő szárakat, így lényeges használatkor a jól megválasztott menetirány. Fontos, hogy az adapter 15-18 cm-es darabokra vágja a szármaradványokat, nem lesz tehát hatékony a munkája 20 cm alatti magasságú szármaradványos területen, hiszen ott nem tudja megfelelően átfogni a szárakat.

Jelenleg a Top-Cutter szártörő adapter tehát a következő változatokban kérhető:

  • a szóló egy- és kétsoros Top Cutter hengerek a traktor frontjára vagy hátuljára 3-6 m-es változatig
  • Tip-Roller hengerekre szerelhető fel 5,4 m-es munkaszélességtől (régi és új gépekre egyaránt), egészen a 10,2 méteres méretig
  • Disc-Roller Classic, Contour és XL rövidtárcsákra, annak minden méretében
  • Tip-Roller XL változatára 12,3 m-es szélességben
  • Front-Roller front függesztésű hengerekre 2,6-6 m közötti munkaszélességekre.

Ezekből a változatokból Magyarországon is egyre több gép kerül értékesítésre és ezért éreztük fontosnak, hogy a hivatalos videónkat kiegészítsük a vásárlók által beküldött videókkal:

További információkat, videókat talál a www.szagro.hu oldalon.

Itt jegyeznénk meg, hogy a HE-VA termékkel rendelkező vásárlóink számára továbbra is folytatódik videó beküldési akciónk, ahol egy egyperces videóért egy kabátot adunk ajándékba!

www.szagro.hu