Már javában zajlik a kukoricaaratás, és könnyen meglehet, hogy az időjárás szeszélyessége miatt ez a szezon is a tavalyi évhez hasonlóan rendkívül hosszúra nyúlik majd.

Annyi biztos, hogy embert, gépet próbára tesz az aratás,

és ahogy nekünk szükségünk van egy forró kávéra, úgy a berendezéseknek is szüksége van karbantartásra, hogy ló és lovasa újult erővel csapjon a tábla közepébe. Vagyis igaz a mondás miszerint a gép meghálálja a törődést. Persze törődés előtt fontos, hogy olyan adapter kerüljön kombájnunk elejére ami tényleg oda való, hogy "aratgatás" helyett dőljön a termény a magtárba, vagyis adapter választásnál nem szabad a számos kritérium egyikét sem figyelmen kívül hagyni.

Egyre többen választják a csukható adaptereket – fotó: Businnes Contract Kft.

A Businnes Contract Kft. tapasztalatai szerint kukorica betakarító adapter választásánál elsődleges szempont a kombájn, és annak technikai paraméterei, hiszen ezek meghatározzák:

 • a teljesítményigényt,
 • a szélességet (fontos az anyagáramlás miatt),
 • a meghajtás típusát,
 • a szükséges kiegészítőket (pl. autocontour, vagy akár szárzúzó),
 • az adapter súlyát,
 • és, hogy csukható vagy fix típusút válasszunk.

A szárzúzó manapság már alapelvárás, hiszen használatával időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg. A beruházás költsége is viszonylag gyorsan megtérül, viszont ügyelni kell arra, hogy ezek az eszközök igen kényesek a karbantartásra, valamint az sem mindegy melyik gyártó, milyen technológiával szerelt modelljét választjuk. Bizonyos modellek első, hátsó, valamint az optimális, középen elhelyezett szárzúzókkal szereltek. A legtöbbjük gyengesége a hajtómű, azonban léteznek olyan hajtóművel szerelt modellek, melyek 3, tökéletes támasztást nyújtó meghajtó fogaskerekekkel szereltek, valamint idegen tárgy és sérülés esetén függetlenítődnek a fő hajtóműtől, így nem keletkezik további kár a berendezésben.

A nagy egész munkában minden elemnek megvan a szerepe – fotó: Businnes Contract Kft.

Az adapterek üzemeltetésével kapcsolatban a gazdálkodók által leggyakrabban elkövetett hiba, hogy nem ismerik jól a meglévő kombájn tudását, teljesítmény lehetőségeit, így emiatt esetlegesen rosszul választják meg hozzá az adaptert. Egy ilyen hiba pedig komoly költséget, és területi teljesítménykiesést is jelenthet. Sajnos gyakori problémaforrás a napi karbantartás hiánya, pedig mint minden gép esetén, az adaptereknél is elengedhetetlen ez a munkafolyamat. A gép beállítása szerencsére már az egyszerűségnek köszönhetően kevésbé sarkalatos pont, viszont még mindig sokszor akad probléma a gépkezelők figyelmetlenségéből is.

A Ziegler Harvesting Corn Champion kukorica vágóasztalát ajánlom, mely tulajdonságai:

 • német minőség és gyártás,
 • kapható 6-8 soros kivitelben, csukható változatokban, és elérhető az összes létező kombájn adaptációra,
 • az egyik legjobb ár-érték arányt képviseli a piacon,
 • alapfelszereltség a csonktaposó, és a középen elhelyezett, háromszög alátámasztású szárzúzója,
 • használható a modernebb kombájnok autocontour szenzor működésével,
 • automata láncfeszítéssel rendelkezik,
 • rendelhető hozzá napraforgó kiegészítés, amennyiben valaki ezzel az asztallal szeretné megoldani a napraforgó aratását is – nyilatkozta Berbekár Tamás, a Businnes Contract Kft. ügyvezetője.

Nagyon fontos a pontos teljesítményigény meghatározása – fotó: Optigép Kft.

Az Optigép Kft. tapasztalatai szerint a gazdálkodók adapter vásárlásnál az alábbi szempontokat szokták figyelembe venni:

 • a kombájn típusát, illetve a betakarítandó területek nagyságát (a sorszám meghatározásához),
 • a kívánt haladási sebességet
 • a vonulási igényt, szükséges-e összecsukható kivitel,
 • az adapter súlyát, ami fontos az üzemanyag-felhasználás és a vízállásos területek szempontjából,
 • a becsült karbantartási igényt,
 • a pótalkatrész ellátottságot, illetve a szerviz minőségét.

Egy hatékony kukorica betakarító adapternek a mai kor követelményeit figyelembe véve a lehető legnagyobb haladási sebességgel kell dolgoznia, ezáltal növelve a területteljesítményt, valamint fontos, hogy jól lehessen használni gyengébb illetve erősebb kukorica állományban is. További elvárás, hogy minimális karbantartási idővel lehessen üzemeltetni, hogy a felhasználó ténylegesen a termény betakarítására fordíthassa a rendelkezésre álló rövid időszakot. Ugyancsak fontos, hogy minél könnyebb legyen az adapter, hiszen üzemanyagot takaríthatunk meg, csökkenthetjük a talajtaposási kárt, valamint lágyabb, vizes talajokon is lehetővé válik a betakarítást.

Manapság már szárzúzóval és csonktaposóval kérik a berendezéseket – fotó: Optigép Kft.

Alapvető hiba üzemeltetés során, hogy nem megfelelő sorszámú adapter illesztenek a kombájnhoz, vagy kis adaptert választanak, melynek így romlik a cséplése, ezáltal nő a veszteség, vagy túl nagy adaptert választanak, mely túlterheli a kombájnt, illetve nagyon lassítja a betakarítást.

Az is előfordul, hogy nem veszik figyelembe a vetőgép sorszámát,

ugyanis célszerű azonos sorszámú adapterrel végezni a betakarítást, mint a vetést a csatlakozó soroknál előfordulható vetési hibák miatt.

A kisebb területen gazdálkodóknak a hagyományos OptiCorn típusú adaptereinket ajánlanám a kiváló ár-érték arány miatt. A nagyobb területtel rendelkező gazdaságoknak, illetve bérbetakarítóknak az OptiCorn Prémium típusú adaptereket ajánlom, az alacsony súly, karbantartásmentesség, időtállóság, illetve a váltóhajtóművel könnyen szabályozható betakarítási sebesség miatt, mely lehetővé teszi a különböző állományok betakarítását – mondta Patkás János, az Optigép Kft. ügyvezető igazgatója.

A hibátlan munkához a kombájn és adapter tökéletes összhangja kell – fotó: Linamar Hungary Zrt.

Leginkább a kombájn mérete és kapacitása a szűk keresztmetszet egy adapter választásánál – tudtuk meg az Linamar Hungary Zrt. Oros Divíziójától. A másik kritérium a közlekedésben a vonulás, hiszen bizonyos területeken már nem megengedett a 6 soros fix asztallal való közlekedés, ezért érdemes inkább a csukható verziót választani. Ugyancsak nagyon fontos, hogy az adapter méretének arányban kell lennie a kombájn képességeivel, így ha valaki bizonytalan a vásárolni kívánt berendezés tulajdonságaival kapcsolatban, érdemes műszaki konzultáción ajánlatot kérni, és ennek függvényében dönteni, hogy a meglévő kombájnnal melyik adapter típus fog a leghatékonyabban dolgozni.

Az OROS CORNADO egyik fő jellemezője a tökéletes szárzúzás – fotó: Linamar Hungary Zrt.

Magyarországon a gazdák vásárlási szempontja a legjobb ár-érték arány, mindamellett prioritást élveznek a hazai gyártású, nyugat európai minőségű OROS adapterek. A márkanév immár 50 éve töretlen sikernek örvend, köszönhetően annak, hogy megújulásával követi a gazdák igényeit, és ezzel együtt a piaci trendeket is. A napraforgó illetve a kukorica betakarításakor a gazdák megbízható társává válik egy-egy OROS adapter, hiszen a mai napig fellelhetők még olyan berendezések, amelyek 25 éve vagy még régebben készültek, és még mindig teszik a dolgukat – mondta Héjja Csaba, a Linamar Hungary Zrt. Oros Divízió kiemelt ügyfél-kapcsolattartója.

Ha a jövőben betakarító adaptert vásárolna, tekintse meg az Agroinform.hu oldalán található Apróhirdetéseket, illetve szemezgessen nemzetközi Géppiac-ajánlataink között.